Με νέα τιμή εκκινησης ο διαγωνισμός για τις δύο καντίνες σε Αγίους Αποστόλους και Χρυσή Ακτή που σφραγίστηκαν από το δήμο Χανίων – Πρόταση να μην συμμετέχουν οι δυο προηγούμενοι πλειοδότες των κλειστών καντινών – Την Παρασκευή η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την τιμή εκκίνησης

Το θέμα της δημοπράτησης των δυο καντινών σε Αγ.Αποστόλους και Χρυσή Ακτή, που σφραγίστηκαν από το δήμο Χανίων, συζητήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, στα εκτός ημερησίας θέματα, έπειτα από εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος Χανίων, λίγο πριν την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου κάλεσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να τους ενημερώσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του Δικαστηρίου που “δικαιώνει” την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και σύμφωνα με την οποία ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για τις δύο καντίνες. Επί της ουσίας από την απόφαση του δικαστηρίου, συνάγεται οτι δεν υπάρχει ο δικαιούχος του διαγωνισμού και απαιτείται νέα προκήρυξη, με νέους όρους και από μηδενική βάση.

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε οτι ο διαγωνισμός πρέπει να προχωρήσει τάχιστα αφενός για να μην χάνει έσοδα ο δήμος και αφετέρου για να εξυπηρετούνται οι λουόμενοι από τις υπηρεσίες των δυο αναψυκτηρίων, ενώ ενημέρωσε το σώμα οτι ακόμα και σήμερα, οι προηγούμενοι πλειοδότες προσπάθησαν μέσω των διοικητικών δικαστηρίων να “ξαναμπούν” στις καντίνες, με τον δήμαρχο Χανίων να εκφράζει την ελπίδα οτι η απόφαση των δικαστηρίων θα είναι τέτοια που θα αφήσει τον νέο διαγωνισμό να γίνει με “κλειστές καντίνες”.

Όπως εξήγησε ο κ. Βάμβουκας μετά από σχετική ερώτηση των Γ.Σαρρή και Σ.Ρίζου, η τιμή εκκίνησης θα καθοριστεί από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο. Πρότεινε δε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής που θα γίνει την Παρασκευή, να συμμετέχουν μέλη από όλες τις παρατάξεις και να εκφράσουν τη γνώμη τους, προσθέτοντας οτι δεν υπάρχει καμία δέσμευση όσον αφορά την τιμή εκκίνησης μιας και ο διαγωνισμός γίνεται ανεξάρτητα από τον προηγούμενο, που τελικώς κρίθηκε “ακατάλληλος”.

Ταυτόχρονα τόνισε οτι η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή ή όχι, πρόταση του κ. Σαρρή, να αποκλειστούν από τον καινούριο διαγωνισμό οι δυο πλειοδότες των καντινών που σφραγίστηκαν, προσθέτοντας την εκτίμηση οτι αν η πρόταση γίνει δεκτή κινδυνεύει και ο νέος διαγωνισμός να εμφανίσει “προβλήματα”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Αγγελάκη άσκησε κριτική στην δημοτική αρχή διότι με δικούς της χειρισμούς οπως είπε,  “βρεθήκαμε με κλειστές καντίνες στα μέσα της τουρισιτκής περιόδου” ενώ επεσήμανε οτι δεν προχώρησε καν σε έναν απολογισμό ευθυνών που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική και η τοποθέτηση του Σεραφείμ Ρίζου, ο οποίος έκανε λόγο για καθεστώς ανομίας και παρανομίας που υπήρχε στις καντίνες, με “πολιτική και αυτοδιοικητική κάλυψη”, ενώ πρόσθεσε οτι η συζήτηση που γίνεται ρίχνοντας το βάρος στον πρώην αντιδήμαρχο (εννοώντας τον κ. Βλαχάκη), γίνεται με απώτερο σκοπό να συγκαλύψει αυτήν την ανομία. “Τελικά τι έγινε, ποιος βγήκε ζημιωμένος. Αυτός που έχει χάσει από την υπόθεση είναι ο δήμος. Υπάρχει πολιτική ευθύνη και κύριε δήμαρχε έχετε την πολιτική ευθύνη”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος. “Ο τρόπος που χειριστήκατε το θέμα οδήγησε σε ήττα τον δήμο”, κατέληξε.

Ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε από την δική του πλευρά οτι η δημοτική αρχή φέρει ευθύνες για την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στους πολίτες αλλά και για τις κλειστές καντίνες που οδηγούν σε απώλεια εσόδων το δήμο ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στο δήμαρχο Χανίων ανέφερε οτι δεν ελέγχει τους συνεργάτες του, οι οποίοι όπως τόνισε έχουν υποβαθμίσει τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Σαρρής, άσκησε αρχικά κριτική στο δημοτικό συμβούλιο που αρνήθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση να συζητήσει το θέμα διοικητικής υποβολής των πλειοδοτών των δύο καντινών, προσθέτοντας στη συνέχεια οτι από εδώ και πέρα, η νέα προκήρυξη πρέπει να συμπεριλάβει ως όρο τη μη συμμετοχή των προηγούμενων πλειοδοτών που είχαν κάνει “κατάληψη” στις καντίνες.

Ο κ. Παπαδαντωνάκης και από την δική του πλευρά, σχολίασε αρνητικά τις κινήσεις της δημοτικής αρχής που οδήγησαν στις κλειστές καντίνες και επανήλθε σε προηγούμενη άρνηση του δημοτικού συμβουλίου να συζητήσει το θέμα διοικητικής αποβολής των πλειοδοτών, που οδήγησε στην αμφισβήτηση της σοβαρότητας του σώματος και δημιούργησε αρνητικά σχόλια μεταξύ των πολιτών. 

Ο κ. Βάμβουκας υπεραμύνθηκε των κινήσεων της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών σημειώνοντας οτι τα γεγονότα δείχνουν οτι τελικά ο δήμος έδρασε αποκαθιστώντας μια ανομία ενώ απευθυνόμενος στο σώμα ζήτησε να υπάρχει γενικά ένας σεβασμός απέναντι στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όλων των παρατάξεων και να αποφεύχονται υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί.

Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες του νέου διαγωνισμού

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook