Η δεύτερη παράταση μέσα σε λίγους μήνες – “Ενα πολύ σημαντικό έργο με μια μικρή όχληση” ισχυρίζεται ο δήμαρχος Χανίων – Επιφυλάξεις και δυσπιστία παρατάξεων ακόμα και για την αρτιότητα του έργου

Το πολύπαθο έργο της ανάπλασης στη Ν.Χώρα συζητήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων που κλήθηκε να εγκρίνει την δεύτερη κατά σειρά παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου, που από τον Απρίλιο, ο χρόνος παράδοσης μεταφέρθηκε αρχικώς τον Ιούνιο και τώρα για τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο κ. Βάμβουκας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, σημείωσε οτι αναστέλλονται ορισμένες από τις εργασίες της ανάπλασης οι οποίες αφορούν στις παρεμβάσεις στους κάθετους δρόμους που προκαλούν την μεγαλύτερη όχληση και οι οποίες θα συνεχιστούν τον φθινόπωρο. Αυτό που δεν αναστέλλεται πρόσθεσε είναι εκκρεμότητες εργασιών ανατολικά του παραλιακού μετώπου και η τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε οτι το έργο έχει προχωρήσει και έκανε λόγο για ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε καταστηματάρχες, κατοίκους και επισκέπτες να ισχυριστεί οτι είναι ζημιωμένος από την υλοποίηση της ανάπλασης και οι όποιες οχλήσεις είναι στα πλαίσια του ανεκτού. Διευκρίνισε επίσης οτι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα όσον αφορά τον δρόμο που δεν ξεχωρίζει από το πεζοδρόμιο με κίνδυνο ατυχήματος, θα εξαφανιστούν με την τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού όπου θα επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος διαχωρισμός ενώ επεσήμανε οτι ο εργολάβος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια στο εργοτάξιο και σε περίπτωση ατυχήματος θα φέρει την ευθύνη όπως όμως και ο δήμαρχος αλλα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Γενικά, η δημοτική αρχή εμφάνιστηκε ικανοποιημένη από την πορεία του έργου με το κ. Βάμβουκα να λέει την τελευταία φράση και επί λέξει  “ενα πολύ σημαντικό έργο με μια μικρή όχληση”  προτού το θέμα τεθεί προς ψηφοφορία στο σώμα και εγκριθεί τελικά κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις των Παπαδογιάννη και Σαρρή να απέχουν.

Αντίθετη ήταν η εικόνα των επικεφαλής των παρατάξεων που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος και οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις και δυσπιστία τόσο ως προς τον χρόνο περαίωσης του έργου, όσο και με την αρτιότητά του όταν αυτό τελικά παραδοθεί.

“Τα ίδια ακριβώς μας λέγατε στην προηγούμενη παράταση” ήταν το πρώτο σχόλιο της Νάνσυς Αγγελάκη η οποία απευθυνόμενη στον δήμαρχο Χανίων στημείωσε οτι η δημοτική παράταξη στην οποία ανήκει στηρίζει την υλοποίηση έργων όμως η αλλαγή θέσεων όσον αφορά θέματα που τέθηκαν στην περιοχή, για τα τραπεζοκαθίσματα, τη διάβαση πεζών κτλ, προκαλούν δυσπιστία. “Δεν σας εμπιστευόμαστε και θα είμαστε παρόντες”, κατέληξε η κ. Αγγελακη.

Από την πλευρά του ο κ.Παπαδογιάννης εξέφρασε την ίδια δυσπιστία ως προς τον τρόπο παράδοσης του έργου, εκτιμώντας πως οταν αυτό υλοποιηθεί θα παρουσιάζει προβλήματα καθώς η αρχική μελέτη πάνω στην οποία στηρίχτηκε το έργο έχει σημαντικές ασάφειες. Όπως ειπε, η παρέμβαση σε ένα κρίσιμο σημείο της πόλης έγινε με προχειρότητα ενώ πρόσθεσε οτι θα πρέπει να εξεταστεί από το δήμο Χανίων η δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν σημαντικοί φορείς οπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, με σκοπό την παρακολούθηση των μελετών.

Ο κ. Σαρρής εστίασε τον προβληματισμό του στα οικονομικά στοιχεία του έργου, σημειώνοντας οτι ενώ η ανάπλαση είχε αρχικά προϋπολογισμό 1,9 εκ. ευρώ, η εργολαβία γίνεται με μειωμένο κόστος κατά 1 εκ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει οτι θα υπάρξουν ζητήματα κατά την ολοκλήρωσή του. Επεσήμανε ταυτόχρονα οτι τα προβλήματα στη Νέα Χώρα (αναφέρθηκε ενδεικτικά στη διέλευση πεζών, τα τραπεζοκαθίσμτατα κτλ) υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και η τωρινή δημοτική αρχή παρουσίασε ως λύση για μερικά από αυτά την ανάπλαση της περιοχής. Στην προσπάθειά της όμως να παρουσιάσει κάτι, βιάστηκε και τελικά κατέληξε στο σημείο, μετά από τοσο χρόνο να μην έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. Το έργο θα ολοκληρωθεί με άλυτα προβλήματα εκτίμησε ο κ. Σαρρής, τονίζοντας και αυτός τις ελλείψεις σε σχετική μελέτη που αφορούν επι παραδείγματι το δίκτυο ακαθάρτων και την απουσία συνεργασίας μεταξύ φορέων, όπως θα μπορούσε να έχει γίνει με τη ΔΕΗ για την υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροφωτισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook