Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ρέγκλινγκ άλλαξε τα δεδομένα για τη ΝΔ

Να χαλάσει το «επινίκιο» πάρτι του Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες, το Σάββατο, όταν και αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία με την ΠΓΔΜ μοιάζει αποφασισμένη η Νέα Δημοκρατία, που ανεβάζει δραστικά τους αντιπολιτευτικούς τόνους. 

Το σφυροκόπημα της κυβέρνησης από την Αξιωματικη Αντιπολίτευση για τη συμφωνία στο Σκοπιανό συνεχίζεται, καθώς σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς στη ΝΔ εκλαμβάνουν την δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου ως αρνητική στη πρότασή τους να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι είχε κάνει και το 2015. Επομένως , αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κύβος ερρίφθη για την πρόταση μομφής. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την απόφασή του το απόγευμα της Τετάρτης.

Ωστόσο η συνάντηση του Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Κυριακο Μητοστάκη δημιούργησε νέα δεδομένα: η πρόταση μομφής δεν θα κατατεθεί άμεσα αλλά αύριο, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο λόγος είναι ότι ο επικεφαλής του ESM ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην διαδικασία της αξιολόγησης από την αντιπαράθεση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Ο κ. Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του κ. Ρέγκλινγκ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους θεσμούς. Να σημειωθεί ότι αν κατατίθετο απόψε η πρόταση μομφής, η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θα έπρεπε να διακοπεί.

«Η ΝΔ έχει μπερδευτεί» σχολίασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Όπως έγραψε το Newpost.gr από την πρώτη στιγμή η ΝΔ εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πρόταση δυσπιστίας, αν δεν υπάρξει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου στο άμεσο και ρητό ερώτημα του κ. Μητσοτάκη να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη σύναψη μιας συμφωνίας για το «Μακεδονικό» πριν από την υπογραφή της από τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ. Στην πράξη, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τον Αλ. Τσίπρα να έρθει στη Βουλή προκειμένου να φανεί εάν διαθέτει στήριξη από την πλειοψηφία για την υπογραφή συμφωνίας, ειδικά από τη στιγμή που ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, δηλώνουν αρνητικοί. 

Η πρόταση δυσπιστίας είναι, συνεπώς, ένα από τα χαρτιά που έχει στα χέρια του ο πρόεδρος της ΝΔ ως απάντηση στην πολιτική παραδοξότητα μιας συγκυβέρνησης δυο εταίρων, στην οποία ο ένας εκ των δυο – οι ΑΝΕΛ – δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Κρίσιμο για τις εξελίξεις είναι και το χρονικό σημείο που η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποφασίσει να ενεργοποιήσει το όπλο της πρότασης δυσπιστίας – μομφής. Σύμφωνα με τον κανονισμό, άρθρο 142, «η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση…. και η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία».

Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να μεταβεί στις Πρέσπες, εάν βεβαίως η εκδήλωση δεν αναβληθεί, την ίδια στιγμή που η Βουλή θα συζητά εάν θα δώσει ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook