Τουλάχιστον 30.000 άτομα έχουν σκοτωθεί και 50.000 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του εξάμηνου που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο προσωρινός υπουργός Υγείας Νατζί Μπαρακάτ της χώρας, κατά την πρώτη εμπεριστατωμένη εκτίμηση για το υψηλό κόστος σε ζωές για την απομάκρυνση του ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι.

Αν και μέχρι τώρα υπήρχαν αποσπασματικές εκθέσεις για τον φόρο αίματος του πολέμου, ο Μπαρακάτ δήλωσε ότι στηρίζεται σε νοσοκομειακά αρχεία, μαρτυρίες τοπικών αξιωματούχων και πρώην ηγέτες των ανταρτών.

Επίσης, τουλάχιστον 4.000 Λίβυοι αγνοούνται ακόμη και είτε θεωρούνται νεκροί είτε αιχμάλωτοι σε κάποια από τα προπύργια του Καντάφι, συμπεριλαμβανομένης της γενέτειράς του Σίρτης, ενώ όσοι σκοτώθηκαν στις μάχες θάφτηκαν βιαστικά και τώρα διενεργούνται εκτεταμένες εκταφές ώστε να αναγνωριστούν οι σοροί τους. Ακόμη, ομάδες αναζήτησης συνεχίζουν να ψάχνουν για μυστικούς μαζικούς τάφους όπου θάφτηκαν κρατούμενοι οι οποίοι δολοφονήθηκαν από καθεστωτικές δυνάμεις κατά την οπισθοχώρησή τους.

Από τους 30.000 πολίτες που εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους, περίπου οι μισοί υπολογίζεται ότι ήταν μαχητές του Καντάφι.

Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη έχουν αναδιπλωθεί και η θέση του Καντάφι αγνοείται, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή του στη χώρα για όσο υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για τους πολίτες της από δυνάμεις προσκείμενες στο κανταφικό καθεστώς, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε ότι όταν απομακρυνθεί η απειλή το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει υποστηρικτικό ρόλο στη Λιβύη.

«Ορισμένοι θύλακες αντίστασης συνεχίζουν να υπάρχουν, συνεπώς θα συνεχίσουμε μέχρις ότου δεν υπάρχει πλέον καμία απειλή. Ο Καντάφι δεν είναι ο στόχος των επιχειρήσεών μας. Η ολοκλήρωση της αποστολής μας θα βασιστεί σε μία ευρεία πολιτική εκτίμηση της κατάστασης. Πρώτα πρέπει να εκτιμήσουμε εάν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα είναι ικανό να προστατέψει τον πληθυσμό και έπειτα θα γίνει πραγματοποιηθεί επί τόπου στρατιωτική εκτίμηση. Ο Καντάφι και τα υπολείμματα της καθεστωτικής μηχανής του πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν συνεχίζοντας να μάχονται.», είπε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook