Οι δύο πλευρές, αν και τα έχουν βρει σχεδόν στο σύνολο το ζητημάτων που έχουν πέσει στο \”τραπέζι\” των συζητήσεων, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν τη χρυσή τομή στο θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων και της λειτουργίας των φαρμακείων το Σάββατο. Ο διάλογος θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με τους φαρμακοποιούς να προειδοποιούν με κινητοποιήσεις αν η τελική συμφωνία δεν τους ικανοποιεί.

 Συγκεκριμένα, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αποφάσισε την οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων, εάν στα τελικά σημεία του νομοσχεδίου δεν υπάρξει συμφωνία.

 Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης, ο οποίος αμέσως μετά το πέρας της τόνισε πως οι φαρμακοποιοί θα τηρήσουν μια στάση αναμονής.

«Περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τα όσα έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση, διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Πιστεύω πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχει διαμορφωθεί το τελικό νομοσχέδιο, οπότε και θα αποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας», είπε.

 Το θέμα της αναθεώρησης των πληθυσμιακών κριτηρίων (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, αντί 1.500 που είναι σήμερα) εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών.

 Οι φαρμακοποιοί διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, άρα και της δαπάνης. «Για λόγους δημόσιου συμφέροντος και προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων, καμιά πρόταση δεν πρέπει να οδηγεί σε αύξηση του ήδη υπερβολικού αριθμού των φαρμακείων», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΦΣ. Όσον αφορά στο θέμα του Σαββάτου, οι φαρμακοποιοί επιμένουν στο ποσοστό 20%-25% των φαρμακείων που διημερεύουν το Σάββατο.

 Σύγκλιση ωστόσο παρατηρείται στα θέματα κλιμακούμενης έκπτωσης των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και συστέγασης φαρμακοποιών που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους φαρμακοποιούς να βρουν εργασία.

Ειδικότερα: α) Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία τηρουμένης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με την επιβάρυνση της βιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή, σύμφωνα με το νόμο, εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.

β) Διευκόλυνση πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με συστέγαση με τους παλαιούς. Προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, γιατί το άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει καταστροφή για τις δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook