Η νέα ποιητική συλλογή της Γιώγιας Σιώκου-Κοματσουλάκη  που έχει τίτλο  ”Στα Δέντρα Μιλώ Με τ’ Όνομά Τους ”, παρουσιάζεται την Δευτέρα το βράδυ και ώρα 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Την εκδήλωση οργανώνουν η Αντιπεριφέρεια Χανίων και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών, της οποίας η ποιήτρια είναι και μέλος.

Το βιβλίο τυπώθηκε από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με εικαστική επιμέλεια του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη. Η παρουσίαση θα γίνει από τους Γιάννη Φίλη, πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστα Μουτζούρη, φιλόλογο και Ασπασία Τσουρλάκη, φιλόλογο.

Ποιήματα θα διαβάσει η Ρόζα Μοτάκη-Κονταδάκη.

Επίσης θα υπάρξει  μουσική συμμετοχή από τον Χρήστο Κοτσάφτη (κιθάρα-φωνή).

Την εκδήλωση συντονίζει ο Δημήτρης Νικολακάκης, Γ.Γ. της Ε.Π.Δ. Χανίων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΓΙΑΣ ΣΙΩΚΟΥ-ΚΟΜΑΤΣΟΥΛΑΚΗ

Η Γιώγια Σιώκου – Κοματσουλάκη  γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Ηταν σύζυγος του αείμνηστου Σωτήρη Σιώκου, με τον οποίον έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Μια συνάντησή της με τον Γιάννη Ρίτσο το 1975 στάθηκε η αφορμή για τη μακρόχρονη γνωριμία τους και ήταν αυτός που την έπεισε να ασχοληθεί με την ποίηση. Τριάντα χρόνια είναι αφοσιωμένη στο ποιητικό της έργο.

Ως υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος εργάστηκε στη βιβλιοθήκη Οικονομικών Μελετών, αλλά για την ποίηση εγκατέλειψε την Τράπεζα. Εξελέγη στο Γενικό Συμβούλιο της Unicef. Είναι μέλος του ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων. ΄Eχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές. Η έβδομη ποιητική της συλλογή είναι δίγλωσση, μεταφρασμένη από τον Ντέιβιντ Κόνολυ. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Κρίσης νέων μελών.

Επίσης, είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Λογοτεχνών, της ΄Eνωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς ΄Eνωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (Unesco), της ΄Eνωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, των Φίλων του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Χανιά, μέλος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων «Νίκου Καζαντζάκη», των Πνευματικών Δημιουργών του νομού Χανίων κ.ά. Η ΄Eνωση Ελλήνων Λογοτεχνών της απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως, για τη μεγάλη της προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα, την Ποίηση και τη Λογοτεχνία. ΄Hταν συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Σκέψη τα έτη 2008 και 2009.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την τίμησε το 2007 με εκδήλωση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για το έργο της. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης το 2012 τίμησε την ποιήτρια με εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου παρουσιάζοντας το βιβλίο της με τίτλο «Αρχαία μέλισσα». Πολλές εκδηλώσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί με εισηγητές ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς και προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών στην Αθήνα και την περιφέρεια. Η Γιώγια Σιώκου είναι μέλος του φιλανθρωπικού σωματείου «΄Αγιος Χριστόφορος-Παιανία» για τα μυοπαθή παιδιά. Ποιήματά της από την «Αρχαία μέλισσα», μελοποίησαν ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, ο συνθέτης και ενορχηστρωτής Γιάννης Κ. Ιωάννου για σολίστ και ορχήστρα και για τετραφωνική χορωδία και ορχήστρα. Επίσης, ποιήματά της μελοποίησαν οι συνθέτες Στάθης Γκότσης, Παναγιώτης Μπούσαλης, ο διευθυντής της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών, Γιώργος Χατζηχρόνογλου, οι συνθέτες-κιθαριστές Βαγγέλης Φάμπας, Στέφανος Γεωργιάδης, η πιανίστα Κατερίνα Δέφνερ-Καφή και ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Κοτσάφτης. Μόλις εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας από τον πανεπιστημιακό Μιχάλη Μερακλή στο «Συμπόσιο Ποίησης 1995». Η πρώτη της ποιητική συλλογή συνοδεύτηκε από συλλεκτική έκδοση. Η δεύτερη έχει πρόλογο του Αντώνη Δεκαβάλλε. Το βιβλίο της με τίτλο «Αιώνας άστεγος», βραβεύτηκε από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο Ποίησης 2015 «ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ». Πρόσφατα βραβεύθηκε για το τελευταίο της βιβλίο «Η Μεγάλη Σιωπή» από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο Ποίησης 2017 «ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook