Αυξημένη ετοιμότητα και ενισχυμένες περιπολίες σε όλη την ύπαιθρο του νομού Χανίων

Δύσκολο αναμένεται το φετινό καλοκαίρι στα Χανιά καθώς τα χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων της χειμερινής περιόδου έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς πραγματοποίησαν σήμερα σύσκεψη για τον συντονισμό των ενεργειών τους με στόχο την αντιπυρική θωράκιση του νομού.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες από μόνες τους δεν αρκούν αν δεν συνδράμουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες εστίες φωτιάς εκδήλωνονται σε ιδιωτικές περιουσίες οι οποίες είτε λόγω αμέλειας των ιδιοκτητών είτε λόγω απουσίας τους, έχουν αφεθεί χωρίς καθαρισμό με αποτέλεσμα να αποτελούν επικίνδυνα σημεία εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στις περιπτώσεις αυτές ο νόμος προβλέπει πρόστιμα.

“Οι ιδιώτες που κατέχουν ακίνητα και περιουσίες που εντός αυτών υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς επειδή δεν έχουν καθαριστεί, είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν τα του οίκου τους, διαφορετικά προβλέπονται ποινές από τον νόμο. Για παράδειγμα αν κατέχουν δασικές περιοχές ή οτιδήποτε άλλο να τις αποψιλώσουν και οι πολίτες να είναι σε ετοιμότητα και να εντοπίζουν και να αναφέρουν στον δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή τους. Παράλληλα όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα έχουν αυξημένη προσοχή όταν έρχονται στην αντίληψή τους τέτοιες περιπτώσεις να τις αναφέρουν ώστε σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν οι ιδιοκτήτες ο δήμος να προβεί στις απαραίτητες εργασίες και στη συνέχεια να τους χρεώσουμε τις εργασίες.

Πρέπει να πούμε ότι ειδικά για την περίπτωση του Κλαδισού εκεί που εμφανίστηκε η πυρκαγιά πρόκειται για ιδιωτική περιουσία τριών ιδιοκτητών την οποία όμως δεν έχουν δυνατότητα να τη χειριστούν με άλλον τρόπο, δηλαδή δεν μπορούν να εκριζώσουν τους καλαμιώνες γιατί εκεί είναι προστατευόμενος υδροβιότοπος και ο νόμος το απαγορεύει.” υπογράμμισε ο δήμαρχος Χανίων στο περιθώριο της σύσκεψης.

Ο δήμος Χανίων έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης εννέα σημείων ενώ προχωρά στην πρόσληψη του απαραίτητου έκτακτου προσωπικού για την αποψίλωση δασικών εκτάσεων, την ίδια ώρα που η υπηρεσία που “σηκώνει” κατ’ εξοχήν το βάρος της πυροπροσταστίας, έχει ενισχύει ακόμα περισσότερο φέτος τις περιπολίες της.

Όπως αναφέρει ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων Δημοσθένης Μπουντουράκης:

“Υπάρχει παρατεταμμένη ανομβρία που μας ανησυχεί εν μέρει. Ωστόσο η υπηρεσία μας είναι σε ετοιμότητα, για τον λόγο αυτό μπήκαμε στην αντιπυρική περίοδο από 10 Απριλίου συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές που ξεκίνησε από την 1η Μαϊου. Έχουμε αναπτύξει πλήρως τα περιπολικά μας οχήματά σε επίπεδο νομού, τα έχουμε ενισχύσει και είμαστε πανέτοιμοι. Φέτος θα είναι πιο εντατικές και οι μεικτές περιπολίες καθώς και οι αμιγείς περιπολίες ακόμα και με την αστυνομία. Τα περιοπολικά μας είναι πιο ενισχυμένα σε μέρη που τις προηγούμενες χρονιές έχουν δείξει ότι υπάρχει επικινδυνότητα. Να σημειωθεί ότι τα περιστατικά που εξιχνιάζονται είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το ανακριτικό γραφείο εξιχνιάζει περίπου το 95% των υποθέσεων.”

Καθοριστικό ρόλο ωστόσο θα παίξουν οι ίδιοι οι πολίτες οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνόττα καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές γίνονται από αμέλεια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook