Σήμα κινδύνου από το ΚΕΕΛΠΝΟ – Στο «στόχαστρο» τα συστήματα κλιματισμού στις ξενοδοχειακές μονάδες

Αυξητικός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου των Λεγεωναρίων στις τουριστικές περιοχχές της χώρας και στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στην διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

Μόνο στο νομό Χανίων τα τελευταία 12 χρόνια έχουν δηλωθεί 72 κρούσματα (43 σε ένατρες και 27 σε γυναίκες) από τα οποία τα τρία ήταν θανατηφόρα, ανέφερε ο προιστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Χανίων κ.Δημήτρης Νικολακάκης.

Συγκεκριμένα δύο τουρίστες από Νορβηγία και Σουηδία κατέληξαν από την νόσο το 2011 και ένας από την Φιλανδία το 2013.

Όμως το πλέον ανησυχητικό είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια δηλώνονται 10 κρούσματα ανα έτος.

Όπως τονίστηκε η Λεγεωνέλλωση  που είναι μια  σοβαρή νόσος του αναπνευστικού μεταδίδεται σε ταξιδιώτες που διαμένουν σε καταλύματα με πλημμελή  συντήρηση και λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης ή και των ψυκτικών εγκαταστάσεων .

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης της Νόσου των Λεγεωναρίων ενημέρωσε σχετικά την Ελλάδα ,ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2017) ,υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας.

Αυτό έθεσε σε συναγερμό το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία στις τουριστικές περιοχές, όπως είπε ο Πρόεδρός του κ.Ρόζενμπεργκ.

 

Η Κοινοτική Νοσηλεύτρια Ελισσάβετ Μουρατίδου επεσήμανε πως η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω των συστημάτων νερού και ειδικά των κλιματιστικών των ξενοδοχειακών μονάδων που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη, ενώ δεν μεταδίδεται από τα οικιακά κλιματιστικά που χρησιμοποιούν τον αέρα.

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν και , η Αναστασία Ανδρεοπούλου, Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω  του αναπνευστικού, η Άννα Ψαρουλάκη , επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ζωονόσων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Πάμφιλος Γιασαφάκης ,Επόπτης Δημόσιας Υγείας –Υγειονομικός Επιθεωρητής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Χανίων.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Νόσο των Λεγεωναρίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook