Επαφές με θεσμικούς επενδυτές και ξένα funds για την Τράπεζα Χανίων –  Μέχρι τέλος του έτους έτοιμο το επιχειρηματικό πάρκο – Τα αναπτυξιακά πλάνα της Τράπεζας και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας

Ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, στην έδρα του συνεταιρισμού, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, παρουσία στελεχών και μετόχων και φυσικά του προεδρου της τράπεζας Μιχάλη Μαρακάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εκτος από την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού της Τράπεζας, την υποβολή και έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων και των αποτελεσμάτων της χρήσης 2017, θα γίνει έκδοση νέων συνεταιριστικών μερίδων και αύξηση κεφαλαίων της Τράπεζας, με στόχο την στήριξη των επενδυτικών πλάνων και σχεδίων ανάπτυξης της Τράπεζας σε περιοχές εκτός της Κρήτης.

Στο περιθώριο της συνέλευσης ο πρόεδρος της τράπεζας κ.Μιχάλης Μαρακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος οτι το 2018 θα είναι μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2017 για την οικονομία της Κρήτης και για την αναπτυξιακή πορεία της ίδιας της Τράπεζας ενώ αναφέρθηκε σε σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τόσο την Τράπεζα Χανίων αλλά και θυγατρικές επιχειρήσεις της Τράπεζας καθώς και για σημαντικά έργα στα Χανιά που υλοποιεί.  Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαράκάκης επιβεβαίωσε οτι υπάρχει ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές της Ελλάδας και του εξωτερικού για την Τράπεζα Χανίων, διαβεβαίωσε οτι το επιχειρηματικό πάρκο στη Μαλάξα θα είναι έτοιμο στο τέλος του έτους, γνωστοποίησε τα σχέδια της Τράπεζας για επέκταση της και σε περιοχές εκτός Κρήτης ενώ αναφέρθηκε και στις θυγατρικές εταιρείες του συνεταιρσμού για τις οποίες όπως τόνισε κερδήθηκε το στοίχημα να μπουν και πάλι σε πορεία εκσυγχρονισμού και κερδοφορίας.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεων του κ.Μαρακάκη

Ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών για την Τράπεζα Χανίων

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα και πληροφορίες οτι θεσμικοί επενδυτές και funds του εξωτερικού έχουν “βάλει στο μάτι” την Τράπεζα Χανίων και μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί και ορισμένες επαφές στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαρακάκης επιβεβαίωσε οτι πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον στρατηγικών επενδυτών για την Τράπεζα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο οτι οποιαδήποτε επενδυτική συμφωνία θα γίνει κατόπιν απόφασης των μετόχων ενώ θα έχει ως γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας και όχι την κερδοσκοπία των ενδιαφερομένων

“Είναι αλήθεια και δεν μπορώ να το κρύψω και γίνονται σε υψηλό επίπεδο.Υπάρχει πράγματι ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επενδυτές για την τράπεζά μας. Μην ξεχνάτε οτι σήμερα υπάρχει έλλειψη τραπεζικών ιδρυμάτων στην χώρα…”υπάρχει ένα έλλειμμα και για να δοθούν καινούριες άδειες είναι πολύ δύσκολες σαν μια χώρα σαν την δική μας, που έρχεται μετά από μια κατάρρευση ουσιαστικά της οικονομίας. Θεωρώ οτι η άδειά μας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι αλήθεια οτι υπάρχει ενδιαφέρον για να μπουν στρατηγικοί επενδυτές στην τράπεζά μας. Εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις αλλά εκείνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ένα πράγμα: για την απόφαση αυτή θα αποφασίσουν οι μέτοχοι της Τράπεζας. Εμείς κάνουμε συζητήσεις γιατί δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα μπει στην Τράπεζα κάποιος για να κερδοσκοπήσει άμεσα. Θα πρέπει αυτοί που θα είναι ωφελημένοι θα είναι οι μέτοχοί μας”.

Ανάκαμψη τοπικών επιχειρήσεων: ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ, ΧΙΩΤΑΚΗΣ

“Αυτό που ξεχωρίζει την τράπεζα Χανίων από το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, είναι οτι η Τράπεζα Χανίων είναι μια επενδυτική τράπεζα που αγωνίζεται όλα τα χρόνια να βοηθήσει την τοπική κοινωνία και οικονομία. Στην περίοδο της κρίσης περισσότερο πήραμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν και τους δώσαμε μια προοπτική. Ακόμα έχουμε στοχεύσει σε τομείς της οικονομίας όπως είναι η ενέργεια, τα ακίνητα, ο τουρισμός και βεβαίως σε κρητική διατροφή και κρητικά προϊόντα σε πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε κερδοφορία, ήταν ένα στοίχημα για εμάς. Είμαστε σε μια διαδικασία εκσυχρονισμού πχ η εταιρεία “Χιωτάκη” έχει ενταχθεί σε έναν αναπτυξιακό νόμο και σε τρεις περίπου μήνες θα μεταστεγαστεί σε ένα ιδιόκτητο ακίνητο κοντά στο Αεροδρόμιο. Θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα στο χώρο της ζύμης, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά ευρύτερα στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος οτι αυτή η επιχείρηση πολύ σύντομα θα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Οι ιστορικότερες επιχειρήσεις της Κρήτης, όπως η ΑΒΕΑ και η ΒΙΟΧΥΜ, εκσυχρονίζονται και μπαίνουν σε κερδοφορία”.

Μέχρι τέλος του χρόνου έτοιμο το επιχειρηματικό πάρκο στη Μαλάξα

“Είναι αλήθεια οτι το έργο θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου. Η πρωτοβουλία είναι στην Τράπεζα Χανίων, το επιχειρηματικό πάρκο το “έχουμε πάρει πάνω μας” σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων, που είναι μέτοχος με 30% και ένας ακόμη ιδιώτης. Η πρωτοβουλία είναι στα χέρια τα δικά μας, η εργολαβία έχει αναρτηθεί και το έργο θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου. Σε τεχνικές δυσκολίες, όπως είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα θα δώσει λύσεις και την διέξοδο που χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτός ο “υποδοχέας” που θεωρώ οτι είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης για να μην μπω το καλύτερο επιχειρηματικό πάρκο στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε οτι οι επενδύσεις που θα γίνουν συνολικά, με την μεταστέγαση περίπου 200 επιχειρήσεων βιοτεχνιών και βιομηχανιών στην περιοχή, θα ξεπεράσει τα 650 εκ.ευρώ. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται στο τόπο και για αυτό εμείς είχαμε πάρει την πρωτοβουλία και το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου”.

Προοπτικές για περαιτέρω επέκταση της Τράπεζας με καταστήματα εκτός από την Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

“Είναι αλήθεια οτι υλοποιούμε ένα προγραμματισμό που έχουμε κάνει τώρα κάποια χρόνια για την επέκταση της τράπεζας στο λεκανοπέδιο Αττικής. Μην ξεχνάμε οτι στην Αθήνα ζει το 50% του ελληνικού λαού και στην ουσία άλλη μια Κρήτη. Υπήρχε ένα ενδιαφέρον ουσιαστικά από το κρητικό στοιχείο να πάμε στην Αθήνα αλλά και από οικονομικής πλευράς είναι ένας τόπος όπου μπορούμε να αντλήσουμε ιδιαίτερα κεφάλαια και να τα φέρουμε στον τόπο μας. Είμαι αισιόδοξος και για αυτό έχουμε κάνει την επέκταση με επτά καταστήματα που λειτουργούν στην Αττική από τα άλλα 16 καταστήματα που λειτουργούν στην Κρήτη.

Η τράπεζα αναπτύσσεται και είναι θέμα της Τράπεζας της Ελλάδας για να εγκρίνει την επέκταση που μέχρι σήμερα ήταν πολύ περιορισμένη γιατί μας ανάγκασε (η ΤτΕ) να κλείσουμε καταστήματα στην Κρήτη για να ανοίξουμε καταστήματα στην Αθήνα. Αισιοδοξούμε οτι δεν θα περιορίσουμε το δίκτυο στην Κρήτη πλέον αλλά αναπτυχθούμε σε όλη την Ελλάδα αν πάρουμε τις σχετικές εγκρίσεις”.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αύξηση συνεταιριστικών μερίδων

“Πάντα ένας οικονομικός οργανισμός και μια τράπεζα, ενδιαφέρεται για την κεφαλαιακή της επάρκεια και ρευστότητα. Επειδή ο πήχυς πάντα ανεβαίνει όσον αφορά τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών για τις τράπεζες, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα “μαξιλαράκι ασφαλείας” αυτήν την περίοδο, για αυτό είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι απαιτήσεις είναι πολύ μικρότερες από αυτό που θα ζητήσουμε. Είμαστε όμως αισιόδοξοι οτι θα κάνουμε μια ξεχωριστή πρόταση στους παλιούς μετόχους για να ωφεληθούν από την συγκεκριμένη αύξηση. Με αυτόν τον τρόπο όμως θα δοθεί και η δυνατότητα στη τράπεζα, να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, γιατί οι σχετικές άδειες από την ΤτΕ, δίνονται ανάλογα με την κεφαλαιακή της επάρκεια και τα μεγέθη της”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook