Έντονες διεργασίες και διαβουλεύσεις για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης και τη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε προθεσμία στις εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε συμφωνία για την υλοποίηση του έργου.

Τελικός στόχος είναι να υλοποιηθεί η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής μέσω του αγωγού EUROASIA (διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής), προκειμένου να περιοριστεί το κόστος αλλά και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, δεδομένου ότι μετά το 2021 η Κρήτη θα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Με απόφαση των Ρυθμιστών Ελλάδας-Κύπρου προ οκταμήνου το έργο Κρήτης – Αττικής ανατέθηκε από κοινού στην εταιρία EUROASIA Interconnector και στον ΑΔΜΗΕ, ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Την περασμένη εβδομάδα και αφού μεσολάβησε πρόταση του ΑΔΜΗΕ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του έργου, οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών εκλήθησαν σε συνάντηση στα γραφεία της ΡΑΕ, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση υπήρξε προσπάθεια να αμφισβητηθεί τόσο η ανάμειξη του Ρυθμιστή στο ζήτημα, όσο και η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο εταιρικό σχήμα με ποσοστό τουλάχιστον 51 %.

Ωστόσο ο ρόλος της ΡΑΕ επιβεβαιώθηκε και από την Κομισιόν ενώ από πλευράς ΑΔΜΗΕ υπήρξε επίσημη τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Μάνου Μανουσάκη την Παρασκευή στο συνέδριο του Εconomist όπου τόνισε ότι: «Διερευνούμε όλες τις πιθανές συνέργειες ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, δεν αντιμετωπίζουμε φοβικά το ενδεχόμενο συμπράξεων, όμως σε κάθε περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ θα είναι εκείνος που θα βρίσκεται στο τιμόνι του εμβληματικού αυτού έργου, του μεγαλύτερου στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΡΑΕ έθεσε εξάλλου δεκαήμερη προθεσμία προς τις εταιρίες, προκειμένου να υποβάλουν στην Αρχή συμφωνία, με την οποία θα επιλύονται τα θέματα αρμοδιοτήτων των δύο φορέων για την από κοινού υλοποίηση του έργου, τα θέματα χρηματοδότησης και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο για την υλο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook