Από τις 5 μέχρι τις 25 Ιουλίου τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία θα δίνουν την εντύπωση πως στη χώρα που διεξάγεται η παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου όλα λειτουργούν θετικά και άψογα

«Η εικόνα του έθνους εξαρτάται από την αρτιότητα της δικής σας δουλειάς», είπε τον Φεβρουάριο απευθυνόμενος στη ρωσική αστυνομία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Καθώς η Ρωσία βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, εξαιτίας της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έδωσε εντολή στα μέσα ενημέρωσης να μην προβάλλουν ειδήσεις που θα έδιναν μια αρνητική εικόνα για τη χώρα.

Η εντολή του Ρώσου προέδρου έφθασε στην ρωσική αστυνομία μέσω υψηλόβαθμου στρατιωτικού, ο οποίος ζήτησε η αστυνομία να μην δημοσιοποιεί όσα «εγκλήματα» συμβαίνουν στη χώρα από τις 5 μέχρι και τις 25 Ιουλίου, δηλαδή και δύο εβδομάδες μετά την λήξη του Μουντιάλ 2018, που ξεκίνησε στη Ρωσία στις 14 Ιουνίου.

Ο Ρώσος αξιωματούχος κάλεσε, επίσης, την αστυνομία να παρακολουθεί τις αναρτήσεις στα social media και να «προλαμβάνει» οποιαδήποτε αρνητική είδηση και πληροφορία, που αφορά τις ενέργειες των οργάνων του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της ηγεσίας του. Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η οποία υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή της και αντίγραφο της σχετικής διαταγής, αναφέρεται πως διετάχθη «η απόκρυψη και η διακοπή δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με επιχειρήσεις έρευνας και προληπτικών μέτρων».

Ο Βλαντιμίρ Βοροντσόφ, πρώην αστυνομικός και τώρα επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αστυνομικής μονάδας, δήλωσε στην Telegraph: «Νομίζουν πως δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις συγκρούσεις και κρύβουν όλα αυτά τα πράγματα. Δεν θέλουν καμιά αρνητική ή εκ των έσω πληροφορία να διαρρεύσει προς τα έξω, ειδικότερα, τώρα που είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου». 

Από την ημέρα που δόθηκε η παραπάνω εντολή η αστυνομία και στις 85 περιφέρειες της Ρωσίας έχει φροντίσει για την τήρησή της. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί επιτηρούν τις πόλεις που φιλοξενούν αγώνες του Μουντιάλ και στις οποίες βρίσκονται χιλιάδες τουρίστες ενώ ο στρατός με πλοία και αεροσκάφη ελέγχει την Θάλασσα του Αζόφ υπό τον φόβο προκλήσεων από την Ουκρανία.

Πάντως, παρά την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των «κακών» ειδήσεων, αρκετές από αυτές έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Άγγλος φίλαθλος κατήγγειλε στην αστυνομία της Μόσχας πως έπεσε θύμα πέντε ντόπιων ανδρών που του επιτέθηκαν και τον λήστεψαν την περασμένη Δευτέρα. Αλλά και ένας Γάλλος ομοφυλόφιλος παραπονέθηκε πως μαζί με τον σύντροφό του έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού στην Αγία Πετρούπολη από δύο άνδρες που προσφέρθηκαν να τους μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους.

Επίσης, το Σάββατο αποκαλύφθηκε πως ένα ταξί έπεσε επάνω σε πλήθος τουριστών κοντά στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας. Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν και ο 28χρονος οδηγός δήλωσε στους αστυνομικούς πως ήταν πολύ κουρασμένος επειδή οδηγούσε ασταμάτητα επί 20 ώρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook