Μητέρα πέντε παιδιών καλείται να επιστρέψει χρήματα που είχε λάβει ως επίδομα η κόρη της γιατί άλλαξαν οι κανονισμοί και από 67% το ποσοστό αναπηρίας της «έπεσε» στο 50%

Με τους παράλογους μηχανισμούς του κράτους βρέθηκε αντιμέτωπη μια μητέρα πέντε παιδιών όταν της ζητήθηκε να πληρώσει αναδρομικά 4.500 ευρώ λόγω ανάκλησης επιδόματος που λάμβανε η κόρη της.

Σύμφωνα με το voria.gr,  η Αλεξάνδρα Μακρή βρέθηκε ξαφνικά να χρωστάει ένα μεγάλο ποσό καθώς κρίθηκε πως το ποσοστό αναπηρίας της 11χρονης κόρης της, η οποία γεννήθηκε με μισό το δεξί της χέρι, μειώθηκε από 67% σε 50%. 

Η 11χρονη Μαρίνα λάμβανε επίδομα από το 2009 έως το 2013 καθώς δύο συνεχόμενες φορές η επιτροπή έκρινε ότι υπάγεται στον νόμο 3232/2004 (παρ. 2 άρθρο 5) που αναφέρεται σε ακρωτηριασμό άνω άκρου που δεν επιδέχεται εφαρμογή τεχνητού μέλους. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της υπόθεσης, Δημήτρη Τσιντικίδη, από 1η Μαρτίου 2013 και μετά τη δημιουργία των υπηρεσιών ΚΕΠΑ κρίθηκε λόγω αλλαγών στον κανονισμό υπολογισμού των ποσοστών αναπηρίας πως η κατάσταση της Μαρίνας επιδέχεται την εφαρμογή τεχνητού μέλους και συνεπώς το ποσοστό αναπηρίας της «πέφτει» στο 50%, εξ’ου και δεν δικαιούται να λαμβάνει επίδομα.

«Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι μπορεί να άλλαξε στην κατάσταση του χεριού της μικρής μου Μαρίνας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ώστε να μειώθηκε η αναπηρία της στο 50%, αφού η δεδομένη μορφή αναπηρίας είναι μια μόνιμη κατάσταση που δεν χωρεί βελτίωση», σημείωσε η μητέρα, Αλεξάνδρα Μακρή στο κείμενο της ένστασης που κατατέθηκε.

Αναφορικά με το ποσοστό αναπηρίας, η Βάγια Μπάτζιου, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης, δηλώνει στη Voria.gr πως μετά τη δημιουργία των επιτροπών ΚΕΠΑ εκδόθηκαν πιο λεπτομερείς και αναλυτικοί κανονισμοί ανά πάθηση που ορίζουν πως πρέπει να κυμανθούν τα ποσοστά αναπηρίας. «Ετσι οι κρίσεις είναι πιο ασφαλείς και αξιόπιστες», αναφέρει η ίδια. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, λόγω της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας, το δημόσιο όχι μόνο αφαιρεί το επίδομα των περίπου 300 ευρώ/τον μήνα από την οικογένεια αλλά ζητάει επιπλέον 4.500 ευρώ αναδρομικά για τα οποία μάλιστα κατέσχεσε και τραπεζικό λογαριασμό της οικογενείας. Όπως αναφέρει ο κ. Τσιντικίδης, λόγω γραφειοκρατίας το ποσό του επιδόματος καταβαλλόταν αυτόματα λόγω καθυστερήσεων από τον Μάιο 2013 έως τον Απρίλιο 2014. Μάλιστα, η μητέρα υποστηρίζει εγρράφως ότι δύο μήνες μετά την κρίση πουαποφάσισε μείωση του ποσσοτού αναπηρίας κατατέθηκε στον λογαριασμό της μητέρας το ποσό των αναδρομικών επιδομάτων που τώρα της ζητάται να επιστρέψει. «Σε επικοινωνία μου δε μαζί τους, μου ανέφεραν ότι όλως νομίμως λαμβάνω τα χρήματα, ενώ τώρα μου ζητάει να τα επιστρέψω ως δήθεν αχρεωστήτως εισπραχθέντα!», τονίζει.

Voria.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook