Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει η υπογραφή της συμφωνίας με τους Σκοπιανούς, αναταραχή που προβλέπεται να κλιμακωθεί καθώς οι πολλές εκκρεμότητες που άφησε θα γίνονται ευρύτερα αντιληπτές. Καθώς η σχεδόν καθολική αντίδραση προεξοφλεί το βαρύτατο πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, δημιουργούνται εύλογες απορίες για το βαθύτερο κίνητρο που τον οδήγησε στο να τα βάλει με τους πάντες εκμηδενίζοντας τις όποιες του ελπίδες για αντιστροφή του πολιτικού κλίματος.

Η οικονομική διάσταση, οι υποσχέσεις δηλαδή για ευνοϊκότερη αντιμετώπιση του θέματος του χρέους, της μη εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων από του χρόνου, ίσως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ έπαιξαν δυνατά σαν σενάριο. Θεωρώ όμως απίθανο το σενάριο αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων για τους Έλληνες πολιτικούς. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας ρυθμίσουν το χρέος δίνοντας μας το κλειδί του χρηματοκιβωτίου που λένε οι λαϊκιστές, πολύ περισσότερο με λεφτά μέσα. Αντίθετα, όσο πλησιάζει ο καιρός για το Eurogroup της Πέμπτης τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας μαρτυρούν πως μας ετοιμάζουν για το μαρτύριο της σταγόνας. Τα μέτρα θα είναι μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα με την διατύπωση βέβαια πως αν αργότερα χρειαστεί θα ληφθούν (ή θα μας επιβάλουν) επιπρόσθετα μέτρα. Θα μας δώσουν λεφτά ώστε να αγοράσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ καθώς και για «μαξιλάρι» σε περίπτωση που τα πράγματα για έξοδο στις αγορές δυσκολέψουν, το κέρδη όμως των κεντρικών τραπεζών που από το 2012 μας επέστρεφαν, θα μας τα δίνουν λίγα κάθε χρόνο, αν είμαστε καλά παιδιά… Ο δεύτερος λόγος αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καγκελάριος Μέρκελ με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CSU)  κ. Ζεεχόφερ να της δίνει διορία μέχρι τον τέλος του Ιουνίου για την εφαρμογή των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας, κάτι που θα τίναζε στον αέρα τα ψήγματα που έμειναν από την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Με τον κ. Ζεεχόφερ ιδιαιτέρως σκληρό και στο ελληνικό ζήτημα το πιθανότερο είναι η καγκελάριος να «ανταλλάξει» την σκληρή της στάση το ζήτημα του ελληνικού χρέους με κάποιες υποχωρήσεις στις απαιτήσεις του CSU στο μεταναστευτικό.

Η άρον άρον ανακίνηση του θέματος και η ταχύτατη «επίλυση» του έχει να κάνει με την πρόσδεση των Σκοπιανών στον άρμα του ΝΑΤΟ. Ο αποκλεισμός Ρώσων και Κινέζων μέσω των αδιαπέραστων κανόνων ασφαλείας που θα επιβάλουν είναι ο στόχων Ευρωπαίων και Αμερικανών, που όσο κι αν μαλώνουν μεταξύ τους δεν θέλουν να διακινδυνεύουν τα κεκτημένα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η έναρξη των διαδικασιών εισδοχής θα γίνει άμεσα. Όταν κυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική βουλή θα είναι αργά…   

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations