Γνωρίστε τέσσερις συμπολίτες μας που ο καθένας με τον δικό του τρόπο και όλοι χρησιμοποιώντας το Facebook, κινητοποιούν τους Χανιώτες και κάνουν την πόλη καλύτερη

Η Ανδρονίκη Μπαχτσαβάνη, ο Νίκος Μοτάκης, η Βίκυ Τάκου και η Χρυσάνθη Αγίου είναι τέσσερις συμπολίτες μας, που κατάφεραν, ιδέες και ανησυχίες που είχαν να τις “μετατρέψουν”, μαζί με άλλους εθελοντές, σε μικρές, πασίγνωστες πια κοινότητες μέσω Facebook, με χιλιάδες μέλη που βοηθούν τους πολίτες των Χανίων να αποκτούν ενεργό ρόλο στο καθημερινό γίγνεσθαι και να κάνουν την πόλη καλύτερη.

Ομάδες αλληλεγγύης για ανθρώπους και οικογένειες που έχουν ανάγκη, σελίδες που “φωτογραφίζουν” τα “κακώς κείμενα” στους δρόμους των Χανίων, όχι για να στοχοποιήσουν αλλά για να “εκπαιδεύσουν” τους πολίτες να σέβονται τον συνάνθρωπό τους, ομάδες που απαντούν σε καθημερινά προβλήματα μητέρων, από την περίοδο του θηλασμού, κατόπιν την εξεύρεση εργασίας ή ενός καλού παιδότοπου για τα παιδιά τους μέχρι την συγκέντρωση τροφίμων και παιχνιδιών για μονογενεϊκές οικογένειες.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες που έχουν βρει τεράστια ανταπόκριση και απήχηση μεταξύ των Χανιωτών, αποδεικνύουν στην πράξη οτι υπάρχει τρόπος να αλλάξεις προς το καλύτερο τη ζωή γύρω σου, αρκεί να συμμετέχεις. Αποδεικνύουν επίσης οτι η καραμέλα για την “γενιά του καναπέ”, έχει λιώσει γιατί απλά η ουσιαστική δράση, η αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον εκδηλώνονται συχνά με ένα κλικ και δεν χρειάζονται θόρυβο και κραυγές για να υπάρξουν.

Δείτε και γνωρίστε μερικούς από τους ανθρώπους πίσω από πασίγνωστες ομάδες και σελίδες κοινωνικής δράσης μέσω Facebook

Η ομάδα “Βοήθα με να μπορώ” γιατί “τα χέρια που βοηθάνε είναι καλύτερα από τα στόματα που προσεύχονται”

Η ομάδα “Βοήθα με να μπορώ”, δημιουργήθηκε το 2016 από την 32χρονη Ανδρονίκη Μπαχτσαβάνη, με αφορμή την κινητοποίηση για τον Γεράσιμο Στυλιανακάκη προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι τόνοι από καπάκια και να αποκτήσει το ειδκό αναπηρικό καρότσι που χρειάζονταν. Η Ανδρονίκη είναι οικογενειακή φίλη με τον Γεράσιμο και προσφέρθηκε να “τρέξει” μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης των καπακιών ενώ διέθεσε έναν εξωτερικό χώρο στο σπίτι της όπου όσοι επιθυμούσαν έδιναν εκεί τα καπάκια που μάζευαν.

Χρησιμοποίησε το Facebook, κοινοποιώντας μια έκκληση για βοήθεια για τον Γεράσιμο και όπως λέει “έγινε χαμός. “Έπεσε” το διαδίκτυο. Δεν περνούσε μέρα που να μην με παίρνουν τηλέφωνο ή να μου στέλνουν καπάκια. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η κινητοποίηση του κόσμου. Μου έστειλαν καπάκια από διάφορα μέρη, από Κύπρο, Σαλαμίνα, Ναύπλιο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη,  μέχρι και από το εξωτερικό έστειλαν κούτα με καπάκια”.

(η 32χρονη Ανδρονίκη έχει κάνει τρόπο ζωής τον εθελοντισμό και την προσφορά)

Ως αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου 6 μήνες συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός και ο Γεράσιμος πήρε το καρότσι”.

Η εμπειρία αυτή αλλά και η θέλησή της να προσφέρει για τον συνάνθρωπο, γέννησε την ιδέα στην Ανδρονίκη να δημιουργήσει μια ομάδα αλληλεγγύης στο Facebook που να φέρνει κοντά ανθρώπους που έχουν ανάγκη με εκείνους που μπορούν να βοηθήσουν.

“Έκανα μια καθαρά εθελοντική ομάδα με σκοπό να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο με οποιοδήποτε τρόπο. Θέλω όσο μπορώ να φέρω πιο πολύ κόσμο κοντά στον εθελοντισμό γιατί το έχουμε αφήσει αυτό το κομμάτι.  Ένα γνωμικό λέει οτι “τα χέρια που βοηθάνε είναι καλύτερα από αυτά που προσεύχονται” λέει χαρακτηριστικά η Ανδρονίκη.

“Η ομάδα έχει τρομερή απήχηση με πάνω από 11.550 μέλη”, σημειώνει καθώς μέσα από αυτήν κινητοποιήθηκαν πολλοί Χανιώτες, γνωστοί καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, γιατροί, διάφοροι επαγγελματίες και απλώς κόσμος που βοηθάνε σε διάφορες περιπτώσεις για τις οποίες απευθύνει έκκληση η ομάδα, χωρίς να θέλουν να γίνει γνωστή η προσφορά τους.

Στην ομάδα υπάρχουν ακόμα 7 ενεργοί εθελοντές – η Ελένη Μανουσέλη, η Ελένη Αρχοντακη, ο Στρατός Σολανάκης, η Λιτσα Μυλωνά, η Σταυρουλα Κυριαζή, η Γωγω Αραπακου και η Ελένη Μυλωνακη – που βοηθούν την Ανδρονίκη στη διαχείριση και οργάνωση θεμάτων που αναλαμβάνει η ομάδα.

Αυτήν την περίοδο το “βάρος” της ομάδας έχει πέσει στην “στήριξη” του Μάριου ο οποίος αφού, με τη βοήθεια συμπολιτών μας, απέκτησε ένα καινούριο αναπηρικό αμαξίδιο, σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με την απειλή της έξωσης από το σπίτι που διαμένει, σε απαράδεκτες συνθήκες. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο Μάριος και η οικογένειά του, θα πρέπει να έχουν βρει σπίτι για να μην βρεθούν στο δρόμο. Εθελοντές της ομάδας και ενεργοί πολίτες έχουν κινητοποιηθεί με σκοπό να βοηθήσουν το Μάριο και την οικογένειά του να βρει ένα σπίτι και να ζει με αξιοπρεπείς συνθήκες.

H σελίδα “Χανιά:η Ασκημια ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Συνηθεια”, που έγινε ο “καθρέφτης” της πόλης μας

Ακόμα ομως και η καθημερινότητα του Μάριου  μετατρέπεται σε Γολγοθά όταν προσπαθεί να κυκλοφορήσει στα Χανιά, σε μια πόλη χωρίς βασικές υποδομές για άτομα ΑμΕΑ αλλά και με πολίτες που ελλείψει κυκλοφοριακής αγωγής, “φροντίζουν” να εμποδίζουν με τα οχήματά τους, την διέλευση ατόμων με κινητικά προβλήματα από ράμπες και πεζοδρόμια.

Το σχετικό βίντεο με τον Μάριο που αναρτήθηκε στη σελίδα “Χανιά:η Ασκημια ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Συνηθεια” , έχει 750.000 προβολές και περίπου 4.000 κοινοποιήσεις. 

Η σελίδα δημιουργήθηκε το 2014 από τον 48χρονο Νίκο Μοτάκη,  ο οποίος πέρα των άλλων ενασχολήσεων του δηλώνει και είναι ενεργός πολίτης. Στόχος της σελίδας είναι να αναδείξει τα “κακώς κειμενα” της πόλης, όσον αφορά τη συμπεριφορά οδηγών στους δρόμους, την κατάληψη πεζοδρομίων, το παράνομο παρκάρισμα σε ράμπες αναπήρων και γενικά την έλλειψη παιδείας και σωστής οδηγικής συμπεριφοράς που κάνουν τα Χανιά συχνά να μοιάζει με “Ινδία”. Με “όπλο” τις φωτογραφίες, κάθε πολίτης, αρκεί να μην φαίνονται οι πινακίδες αυτοκινήτων, μπορεί να αναρτήσει περιστατικά παραβατικότητας στους δρόμους. 

“Δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε τον κόσμο αλλά απλά να μάθει ποια είναι η σωστή συμπεριφορά. Σε αυτό το θέμα είμαι πολύ υπερήφανος γιατί νομίζω οτι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Δεν μπορούν να αλλάξουν όλα σε 3-4 χρόνια αλλά νομίζω οτι είμαστε σε καλό δρόμο”, σημειώνει ο Νίκος εξηγώντας οτι ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ και η σύγκριση με το τι συμβαίνει εδώ, στάθηκε αφορμή για την δημιουργία της σελίδας.

(ο Νίκος Μοτάκης ανέλαβε μια πρωτοβουλία με αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων μας)

“Υπήρχε στο μυαλό μου αυτή η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους, όμως την οριστική απόφαση για τη δημιουργία της σελίδας την πήρα όταν πήγα στο Άμστερνταμ. Εκεί είδα πως συμπεριφέρονται οι πολιτισμένοι άνθρωποι. Υπάρχει πλήρης σεβασμός στον άλλον, χρήση του ποδηλάτου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια πόλη που δεν έχει και τον καλύτερο καιρό, παρόλα αυτά το ποδήλατο είναι ο νούμερο ένας τρόπος κυκλοφορίας. Εδώ σε μια πόλη και σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια σχεδόν όλο τον χρόνο, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το θέμα, απλά μας νοιάζει να πάρουμε το αυτοκίνητό μας και να δείξουμε τι όχημα έχουμε και τίποτα περισσότερο”.

Τα “περιέργα” μηνύματα από ανθρώπους με κύρος και δύναμη στα Χανιά – Η αλλαγή θα έρθει από τους πολίτες

Η σελίδα έχει μεγάλη απήχηση χρόνο με το χρόνο και μεγάλη επισκεψιμότητα, γιατί όπως εξηγεί ο Νίκος ο “κόσμος έχει φτάσει σε οριακό σημείο”.

“Η αλήθεια είναι οτι, ιδιαίτερα στην αρχή, ο κόσμος είχε ένα φόβο αν θα πρέπει να πει το σωστό ή όχι. Αυτό δείχνει οτι είμαστε μια χώρα όπου η ανομία και το θράσος επιβραβεύονται. Ενώ ο κόσμος θέλει να βοηθήσει και να στείλει φωτογραφίες στη σελίδα καταδεικνύοντας κάτι που είναι λάθος, ταυτόχρονα θέλει να το κάνει ανώνυμα. Πάντα μου έλεγαν όταν μου έστελναν φωτογραφίες, “μη γράψεις το όνομά μου”. Σιγά σιγά, τον τελευταίο χρόνο ειδικά, έχουν αρχίσει και μειώνονται αυτές οι περιπτώσεις” 

“Τόσο καιρό έχω απευθυνθεί σε αρμόδιους και κανείς δεν κάνει τίποτα”, “Το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι μου είναι κίνδυνος – θάνατος”, “Εκεί δεν έχει ράμπες” – “Αυτός παρκάρει εκεί παράνομα”, είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα μηνύματα στη σελίδα που συνοδεύονται και από τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Μαζί με αυτά, η σελίδα δέχεται και περιέργα μηνύματα από ανθρώπους που ενώ στέλνουν φωτογραφίες καταδεικνύοντας την παραβατική συμπεριφορά συμπολιτών τους, όταν αυτοί “πιαστούν” από το φωτογραφικό φακό να παρανομούν, ζητούν να “κατέβουν” οι φωτογραφίες με τη δικαιολογία οτι έκαναν μόνο “δυο λεπτά”. “Όλοι τελικά δυο λεπτά κάνουμε” σημειώνει ο Νίκος, δίνοντας και ένα στίγμα της νοοτροπίας που επικρατεί.

Δημοσιεύσεις στη σελίδα έχουν γίνει αιτία να διορθωθούν παρανομίες, όπως έγινε στη Μίνωος, σε ένα κομμάτι του τείχους όπου οι κάτοικοι συγκέντρωναν σκουπίδια με αποτελεσμα να δημιουργηθεί εστία μόλυνσης. Όταν το καταγγείλαμε μετά από μια εβδομάδα το πρόβλημα διορθώθηκε και τα απορρίμματα απομακρύνθηκαν.

Το κυριότερο όμως, και αυτό που έχει πετύχει η σελίδα, είναι οτι η ουσιαστική “διόρθωση” γίνεται μεταξύ των πολιτών καθώς έχουν συνειδητοποιησει οτι αν πχ. παρκάρουν παράνομα, κάποιος μπορεί να τους φωτογραφίσει και να τους εκθέσει.

“Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει οτι θέλει, ο κόσμος δεν το δέχεται πια”, σημειώνει ο Νίκος ο οποίος βέβαια έχει δεκτεί και τηλεφωνήματα από άτομα με “πάτημα” στα Χανιά, για αναρτήσεις που έχουν γίνει στην σελίδα.

“Έχουμε λάβει τηλεφωνήματα από κάποιους που έχουν  “δύναμη” και “εξουσία” στα χέρια τους και ζητούν να κατέβουν φωτογραφίες λέγοντας “ποιοι νομίζετε οτι είστε” κτλ. Κάποια στιγμή, είχαμε δημόσιες τοποθετήσεις στη σελίδα από έναν άνθρωπο του δήμου, αλλά μετά σταμάτησε να απαντάει γιατί ίσως του δόθηκε “εντολή” να μην απαντάει. Γενικά όμως μετά την δημοσίευση στη σελίδα παραβατικών συμπεριφορών, έχουν γίνει κάποια πράγματα από αρμόδιους φορείς”, σημειώνει ο Νίκος που είναι αισιόδοξος οτι η ομάδα εν τέλει θα συμβάλει στο να αναπτυχθεί μια διαφορετική κουλτούρα στα Χανιά.

Αλλωστε αυτός είναι ο στόχος της ομάδας, ΄όχι να στοχοποιήσει, αλλά να κάνει τα… Χανιά, Άμστερνταμ.

Οι “Χανιώτισσες μαμάδες” είναι… παντού και τα ξέρουν όλα

Η “Χανιώτισσες μαμάδες” δημιουργήθηκε από την Βίκυ Τάκου, μια 38χρονη μητέρα που εργάζεται ως υπάλληλος στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και με την ιδιότητά της ως μαμά, αντιλήφθηκε οτι υπήρχε ανάγκη, παλιές και νέες μητέρες να βρουν ένα τρόπο “συνομιλίας”, να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις, βιώματα αλλά και να βοηθήσουν η μια την άλλη οποτε προέκυπτε ανάγκη.

Η δημιουργία της σελίδας έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 και όπως εξηγεί η Βίκυ η ιδέα προέκυψε για να βρει η ίδια απαντήσεις και λύσεις σε καθημερινά πράγματα που χρειαζόταν σαν μητέρα και δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου να βγει έξω να ψάξει. 

“Ήταν η ανάγκη να μάθω κάτι που κάποια άλλη μαμά ήξερε, ή είχε εμπειρία.Ήμουν μέλος σε άλλες ομάδες, εξίσου επιτυχημένες και είδα πως λειτουργούσαν σε άλλα θέματα. Σκέφτηκα οτι μπορείς να πάρεις βοήθεια και ιδεές για διάφορα θέματα. Η ανταπόκριση είναι άμεση. Μια μαμά ρωτάει και γρήγορα παίρνει πολλές απαντήσεις, πιο γρήγορα και απο το να “γκουγκλάρει”. Προφανώς ήταν κάτι που έλειπε και χρειαζόταν η κοινωνία για αυτό νομίζω έχει τόση επιτυχία. Την πρώτη εβδομάδα είμασταν 200 μέλη και από εκεί και έπειτα όλο και αυξανόταν για να φτάσουμε σήμερα σχεδόν στα 10.000 μέλη”

(η 38χρονη χρονη Βίκυ Τάκου που εμπνεύστηκε και δημιούργησε την πασίγνωστη ομάδα στα Χανιά)

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου στην ομάδα αναπτύσσεται η αλληλεγγύη για μαμάδες που δυσκολεύονται “να τα φέρουν βόλτα” με τις ανάγκες που έχει ένα παιδί ή που μητέρες “δωρίζουν” αντικείμενα, ρούχα, παιχνίδια τα οποία δεν χρησιμοποιούν τα παιιδά τους. Εκεί οι “Χανιώτισσες Μαμάδες” είναι “άπαικτες” και η κινητοποίηση πιο γρήγορη και από την ταχύτητα του φωτός. Πολλές φορές, εξομολογείται η Βίκυ, λαμβάνει προσωπικά μηνύματα όπου τη ρωτούν αν γνωρίζει μαμάδες που έχουν ανάγκη για να απευθυνθούν είτε όταν θέλουν κάποια υπηρεσία είτε για να δωρίσουν δικά τους αντικείμενα.

Ακόμα και για εύρεση εργασίας, η ομάδα έχει αποδεικτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική. Οι πιο συχνές ερωτήσεις που “πέφτουν στο τραπέζι της ομάδας”, αφορούν γνώμες για σχολεία, για γιατρούς, για χώρους δραστηριοτήτων για παιδιά. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ρωτούν για παιδότοπους στους οποίους μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά τους. 

“Όταν σε διαβάζουν 5.500 χιλιάδες μαμάδες του νομού, γίνεται αντιληπτό οτι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και γρήγορη. Σήμερα ανεβάζεις κάτι, “χθες”¨βρίσκεις αυτό που θες”

Παρακάτω φαίνονται οι τοπ 5 αναρτήσεις, όπου οι δύο αφορούν σε εκκλήσεις για βοήθεια και οι υπόλοιπες σε ανταλλαγή πληροφοριών.

Στο μέλλον όπως λέει  η Βίκυ, σκέφτεται να δημιουργήσει ένα αρχείο ειδικά για μητέρες που ψάχουν για δουλειά, όπου θα αποθηκευτούν βιογραφικά γυναικών και θα δημιουργηθεί μια σχετική βάση δεδομένων. Επίσης, έχει στόχο να επαναλάβει το παιδικό φεστιβάλ που είχε δημιουργήσει με μεγάλη επιτυχία πέρυσι:

“Η θέση μου,  ως υπάλληλος της Περιφεριακής Ενότητας Χανίων, μου επέτρεψε να οργανώσουμε ένα παιδικό φεστιβάλ στα Χανιά. Το φεστιβάλ έγινε στο προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, είχαμε κάνει το πρώτο παιδικό φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία από τις “Χανιώτισσες Μαμάδες” αλλά χρειαζόμασταν και την βοήθεια της Αντιπεριφέρειας για να υλοποιηθεί. Ζητήσαμε από τοπικές επιχειρήσεις, όπως φροντιστήρια, γυμναστήρια και γενικά από επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με δραστηριότητες παιδιών, να έρθουν και να στήσουν “περίπτερα” στο χώρο του πάρκινγκ και αυτό που υλοποιούν στο χώρο τους να το προσωμοιώσουν στο φεστιβάλ. Ήταν πχ το Βενιζέλειο Ωδείο που έφεραν μουσικά όργανα και έκαναν μουσικές δράσεις. Γενικά το φεστιβάλ είχε πολύ επιτυχία”.

Η πιο συγκινητική εμπειρία της Βίκυς μέσα από την ομάδα, ήταν η κινητοποίηση για ένα οκτάχρονο κορίτσι που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας και έπρεπε εσπευσμένα να μεταφερθεί σε κέντρο του εξωτερικού.  “Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε τότε να κινητοποιηθούμε με τη βοήθεια όλων των μαμάδων για να το μάθει όσο μπορεί περισσότερος κόσμος.

Όσο για το πως νιώθει που είναι πίσω από μια τόσο επιτυχημένη πρωτοβουλία η Βίκυ λέει: “πάντα ήμουν με τους υπολογιστές και ένα κινητό στο χέρι, δεν θεωρώ οτι έχω κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Η ομάδα με εξωθεί και σκέφτομαι να κάνω και άλλα πιο δημιουργικά πράγματα. Αν δεν πήγαινε καλά και άκουγα αρνητικά σχόλια, θα είχα σταματήσει. Αλλά όταν βλέπεις οτι υπάρχει τόση ανταπόκριση αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι και για κάτι παραπέρα”.

Οι θηλάζουσες μητέρες βρήκαν στήριγμα στην “Ομάδα διαχείρισης Χανιά: Φίλοι και Υποστηρικτές Μητρικού Θηλασμού”

Όλα όσα πρέπει να ξέρει μια θηλάζουσα μητέρα, ότι απορίες, άγχη, προβλήματα συναντά στην μοναδική εμπειρία του θηλασμού, μπορεί να τα βρει και να τα εκθέσει, σε μια ομάδα που δημιουργήθηκε το 2012 στα Χανιά για αυτόν τον σκοπό, καλυπτοντας σημαντικά ένα έλλειμμα ενημέρωσης σε αυτό το κομμάτι.

Η ομάδα “Χανιά:Φίλοι και Υποστηρικτές Μητρικού Θηλασμού” ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας και είναι από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στο Facebook σε οτι αφορά το θέμα του θηλασμού και γενικά της γονεϊκότητας. Η σελίδα δημιουργήθηκε το 2012 και αφορμή στάθηκε,  ο πρώτος για τα Χανιά και δεύτερος πανελλαδικά ταυτόχρονος θηλασμός που έγινε το 2011 και που έφερε σε επαφή μητέρες στα Χανιά οι οποίες οργάνωσαν τότε την δράση εδώ. Αυτές οι μητέρες, μετά την οργάνωση του “ταυτόχρονου θηλασμού” , συνέχισαν τις συναντήσεις τους όπου συζητούσαν τα κοινά τους προβλήματα πάνω στο θηλασμό. 

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, προτάθηκε από την 34χρονη δασκάλα Χρυσάνθη Αγίου στις  Νάνσυ Μαραβελακη, Ειρήνη Φιωτακη, Χρησταλλα Κακαβελακη, Γεωργια Φουντουλακη, Γεωργια Πετρακη, η δημιουργία μιας ομάδας όπου θα συμμετέχουν και άλλες θηλάζουσες μητέρες που βρίσκονται στα Χανιά. Έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα, με έξι ιδρυτικά μέλη και από μια “παρεϊστική” πρωτοβουλία έφτασε σήμερα να αριθμεί 3.065 μέλη.

(η 34χρονη Χρυσάνθη Αγίου, δασκάλα και “εθελόντρια μητέρα” που ήταν από τις πρωτεργάτριες της πρωτοβουλίας στα Χανιά)

Μετά τον δεύτερο ταυτόχρονο θηλασμό στα Χανιά, η ομάδα οργανώθηκε περισσότερο και άρχισε να προσεγγίζει φορείς όπως το ΠΙΚΠΑ, που βοήθησε πολύ στην διάδοση της ομάδας, ενώ διοργανώθηκαν και κάποιες εκδηλώσεις όπως ομιλίες ειδικών για θέματα θηλασμού αλλά και συναντήσεις στο δημαρχείο Χανίων.

“Καθημερινά προστίθενται καινούρια μέλη, οι ανάγκες είναι αυξανόμενες όσο περνούν τα χρόνια, οι διαχειρίστριες αλλάζουν και πάντα υπάρχει διάθεση από νέες μανάδες να προσφέρουν όπως προσφέραμε και εμείς στην αρχή δημιουργίας της ομάδας. Ερωτήσεις γίνονται καθημερινά, όχι μόνο για θέματα θηλασμού, μητρότητας, γονεϊκότητας”, λέει η Χρυσάνθη προσθέτοντας οτι “στις ερωτήσεις ανταποκρίνονται οι διαχειρίστριες αλλά και απλά μέλη της ομάδας που εχουν γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Ο σκοπός είναι όχι να δώσουν απαντήσεις μέσω της προσωπικής τους εμπειρίας αλλά και μέσα από εγκεκριμένες ιστοσελίδες, από γιατρούς και παιδιάτρους έτσι ώστε να υπάρχουν έγκυρες ιατρικά αποκρίσεις στα θέματα που τίθονται”

Στην ομάδα υπάρχει σχετικό αρχείο με βιβλιογραφία και δημοσιεύσεις πάνω σε ζητήματα θηλασμού και μητρότητας, όπου οποιαδήποτε μητέρα, αν δεν θέλει να υποβάλει δημόσια μια ερώτηση,  μπορεί μέσα από ευρετήριο θεμάτων να ανατρέξει και να διαβάσει ότι την απασχολεί.

Καταστήματα των Χανίων στην “υπηρεσία” του θηλασμού

Η ομάδα κατάφερε να υλοποιήσει σε συνεργασία με εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια κτλ, τη δράση “Τα Χανια καλωσοριζουν τον θηλασμο”, παραχωρώντας ένα σημείο εντός του καταστήματος για όποια μητέρα βρίσκεται έξω και θέλει να θηλάσει το μωρό της αλλά δεν βρίσκει χώρο. Η θηλάζουσα μπορεί να μπει σε αυτά τα καταστήματα, που έχουν ένα διακριτικό αυτοκόλλητο και χωρίς καμία υποχρέωση αγοράς, να θηλάσει το παιδί της. (Δείτε τα καταστήματα που εντάσσονται στη δράση εδώ, ενώ και χώρος του δημαρχείου διατίθενται για αυτό το σκοπό)

Αυτές λοιπόν ήταν οι ιδέες και οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες 4 συμπολιτών μας, της Ανδρονίκης, του Νίκου, της Βίκυς και της Χρυσάνθης, που κατάφεραν να δημιουργήσουν μικρές διαδικτυιακές κοινότητες ενεργών πολιτών, οι οποίες πραγματεύονται θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σκοπού. Μέσα από αυτές τα Χανιά και οι πολίτες τους, αναπτύσσονται παρέα προς το καλύτερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook