«Έχω δημοσκοπήσεις στις οποίες το 47% συμφωνεί μαζί μας»

«Θα έπρεπε να μας αναγνωρίσουν την επιτυχία ότι οι Σκοπιανοί αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την Αρχαία Μακεδονία», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι γείτονες θα προβούν σε αλλαγή του Συντάγματός τους, τονίζοντας: «Εμείς λύσαμε το πρόβλημα, δεν το δημιουργήσαμε». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Δ. Καμμένου, περί ανταλλαγής για το χρέος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη, ο κ. Κοτζιάς παρομοίωσε το ονοματολογικό με τον… γάμο που ετοιμάζεται να κάνει κάποιος ερωτευμένος, αλλά νιώθει ανασφάλειες.

«Το ονοματολογικό είναι σαν τον… γάμο. Υπάρχουν ανασφάλειες πριν την τέλεσή του. Κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλειες».

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να πάρει τον λόγο ο ελληνικός λαός, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δημοψήφισμα κάνουν εκείνοι για τις συνταγματικές αλλαγές. Εμείς δεν αλλάζουμε το Σύνταγμά μας ούτε το όνομα της χώρας μας. Εκείνοι το κάνουν».

«Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να είναι εχθρός μας αυτή η περιοχή. Δεν είναι έτσι», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα δικά μας και τα δικά τους συμφέροντα. Έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, με τη γεωγραφία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις σχολίασε: «Η δημοσκόπηση που βγήκε είναι παλιά. Εγώ έχω τρέχουσες δημοσκοπήσεις που δείχνουν 47% υπέρ της συμφωνίας» και πρόσθεσε: «Αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις. Η χώρα χρειάζεται φίλους στην περιοχή».

«Έκανα μια διεθνή συμφωνία και πήρα erga omnes χωρίς αλυτρωτισμούς – Έπρεπε να πάρουν και αυτοί κάτι», υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην μακεδονική ιθαγένεια.

«Δεν πρόκειται να αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Κάποια αγάλματα θα τα κατεβάσουν και άλλα θα μας τα χαρίσουν. Όσα μείνουν θα έχουν ειδικό ταμπελάκι», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Δεν παίρνουμε εμείς ρίσκο στη συμφωνία, αλλά τα Σκόπια», είπε.

«Ο Θεοδωράκης μου είπε ότι θα στηρίξει μέχρι τέλους τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εκτιμώντας ότι το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς διέψευσε τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Καμμένου  πως οι ξένοι εταίροι υποσχέθηκαν ανταλλάγματα για το χρέος, εάν η κυβέρνηση έδινε τη συγκατάθεσή της στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ: «Ο Δ. Καμμένος λέει ψέματα για τα ανταλλάγματα. Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα. Κάναμε τη καλύτερη συμφωνία για τη χώρα».

Αναφερόμενος στον κόσμο που κατέβηκε στα συλλαλητήρια διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία, είπε: «Η διαφωνία είναι δικαίωμα. Με αφορμή τις μικρές διαδηλώσεις που έγιναν σε Σύνταγμα και Πρέσπες, υπάρχει ένας κόσμος που εκφράζει την αγωνία του. Υπάρχει και ένας κόσμος ακροδεξιός ο οποίος είχε συγκροτηθεί ως Τάγματα Εφόδου. Μα, δεν δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω».

Σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης είπε: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το παρελθόν τους, είχαν κάνει γραπτές προτάσεις».

«Από το ‘50 η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη «μακεδονική» γλώσσα. Το ’77 αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ. Μεγάλη προσωπική μου επιτυχία η αλλαγή ότι η «μακεδονική» γλώσσα των Σκοπίων ανήκει στη σλαβική διάλεκτο», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
«Βρήκαμε τετελεσμένα στη διαπραγμάτευση και τα γειώσαμε», υπογράμμισε.

  «Ο Ζάεφ πήρε την ταυτότητα και αυτό ήταν πλήρης υποχώρησή του. Δεν έχετε καταλάβει τι αλλαγές πρέπει να περάσει στη χώρα του ο Ζάεφ», είπε.

«Η Μακεδονία γεωγραφικά έσπασε σε τέσσερα κομμάτια. Οι άλλοι δεν δικαιούνται να λένε ότι προέρχονται από τη Μακεδονία;», τόνισε.

Ερωτηθείς για την ενημέρωση που παρείχε η κυβέρνηση στα άλλα κόμματα, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Τρεις ώρες τον ενημέρωνα τον Κουμουτσάκο και βγήκαν και είπαν ότι δεν τους ενημέρωσα! Χρησιμοποίησαν το Μακεδονικό για να ρίξουν την κυβέρνηση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία στη Βουλή για να στηρίξει τη συμφωνία: «Από τα έξι μέλη στο ΚΙΝΑΛ τα 5 συμφώνησαν».

«Ο Π. Καμμένος έχει άλλη ταυτότητα και άλλους λόγους», τόνισε.

«Δεν θα επικυρωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook