Όταν άλλοι δήμοι δεν το επιβάλλουν – Η απελπιδα κραυγή ενός από τους πολλούς πολίτες που είχε την ατυχία να ζει στον δήμο Χανίων

Το ότι ο δήμος Χανίων επιβάλλει στους δημότες του επιβολή φόρου ΤΑΠ σε βάθος 10 χρόνων και με προσαύξηση 200%, είναι ένα θέμα που είχε αναδειχθεί μέσα από ρεπορτάζ του Flashnews.gr το προηγούμενο χρονικό διάστημα χωρίς ωστόσο ο δήμος Χανίων να δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει το υπέρογκο χαράτσι. 

Θυμίζουμε ότι για τη μεταβίβαση και πώληση μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, οι δημότες των Χανίων καλούνται να λάβουν από τον δήμο βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ. Για να πάρουν τη βεβαίωση αυτή ο δήμος Χανίων τους ζητά αναδρομικό ΤΑΠ 10 ετών με πρόστιμο 200% επί των τελευταίων 5 ετών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυσβάσταχτη οφειλή για τους πολίτες.

Αυτό δεν το κάνουν όλοι οι δήμοι, ειδικά την επιβολή της προσαύξησης η οποία κανονικά επιβάλλεται εφόσον ο δήμος έχει δημοσιεύσει σχετικούς βεβαιωτικούς καταλόγους ή έχει ενημερώσει με οποιοδήποτε τρόπο τους πολίτες για την υποχρέωση πληρωμής αυτού του τέλους. Κάτι που δεν έχει κάνει ο δήμος Χανίων, παρόλα αυτά ανενδοίαστα προχωρά στην επιβολή του χαρατσιού αυτού.

Άλλοι δήμοι δεν το κάνουν

Πέρα από το κατά πόσο είναι σωστό ο δήμος Χανίων μετά τα παραπάνω να προχωρά σε αυτόν τον υπολογισμό, προκύπτει ξεκάθαρα ότι είναι και θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης (όπως είχε τονίσει ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων, Γιώργος Σχοινοπλοκάκης ο οποίος είχε αναδείξει το θέμα στο Δ.Σ.) αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι άλλοι δήμοι δεν πράττουν έτσι. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που περιγράφει στο Flashnews.gr δημότης των Χανίων:

“Πρόσφατα κατά τις διαδικασίες μεταβίβασης οικοπέδου αναζήτησα την βεβαίωση Τέλους Ακίνητης Περιούσιας για το μεταβιβαζόμενο αδόμητο οικόπεδο(στήλη αέρος) από το Δήμο Χανίων. Εκεί με έκπληξη μου ενημερώθηκα ότι πρέπει να καταβάλω Τ.Α.Π 814,38€. Σύμφωνα με το δήμο Χανίων το ετήσιο ΤΑΠ για το μεταβιβαζόμενο οικόπεδο ανέρχεται σε 40,72€. Ο δήμος Χανίων υπολογίζει το ΤΑΠ αναδρομικά και σε βάθος δεκαετίας. Για τα έτη 2013-2017 υπολογίζει προσαύξηση 200% και προσθέτει το ΤΑΠ αναδρομικά για τα έτη 2009-2013. Έτσι προκύπτει το παραπάνω σύνολο των 814.38€

Την ίδια χρονική περίοδο αναζήτησα Τ.Α.Π. για την ίδια υπόθεση από τον Δήμο Αποκορωνού Χανίων. Εκεί υπολογίστηκε ο ΤΑΠ σε βάθος πενταετίας χωρίς καμία προσαύξηση. Εκεί συνάντησα την δεύτερη έκπληξη αφού ο νόμος για τον υπολογισμό του ΤΑΠ και για όλους τους δήμος είναι ο ίδιος. Ρώτησα τους αρμόδιους υπάλληλους εάν έκαναν σωστά τον υπολογισμό του ΤΑΠ και μου απάντησαν ότι εφαρμόζουν τον Νομό.

Πώς είναι δυνατόν δύο όμοροι Δήμοι να εφαρμόζουν τον ίδιο Νόμο αλλιώς;;; O Δήμος Αποκορώνου να υπολογίζει το ΤΑΠ χωρίς προσαύξηση ή πρόστιμο και σε βάθος πενταετίας και ο Δήμος Χανίων σε βάθος δεκαετίας και με προσαύξηση 200% για την τελευταία πενταετία.   Ή ο Δήμος Αποκορώνου κάνει απιστία εις βάρους του Δήμου του ή ο Δήμος Χανίων ληστεύει τους πολίτες του.

Σε προσωπική έρευνα που έκανα για το θέμα κατέληξα σας ακόλουθα συμπεράσματα.

1. Η βεβαίωση ΤΑΠ για αδόμητο οικόπεδο όπως το δικό μου γίνεται  από τους Δήμους και τις κοινότητες με σε διάστημα πέντε ετών από το οικονομικό τέλος που αναφέρεται το τέλος. Ο δήμος Χανίων χρεώνει για δέκα έτη. Για να βεβαιωθεί το Τέλος πρέπει να έχουν συνταχθεί οι βεβαιωτικοί κατάλογοι και να έχουν αποσταλεί στους πολίτες. Εάν οι πολίτες δεν ανταποκριθούν επιβάλετε πρόστιμο. Ο Δήμος Χανίων επιβάλει στους δημότες του να πληρώσουν πρόστιμο χωρίς ποτέ να έχουν ενημερωθεί και με κανένα τρόπο. Κατ’ εξαίρεση ο Δήμος μπορεί να βεβαιώσει ΤΑΠ μετά την πενταετία στην περίπτωση που ο υπόχρεως είναι άγνωστος και επομένως είναι ανέφικτη η βεβαίωση τέλους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Πολλοί Δήμοι όπως και ο Δήμος Χανίων επικαλείται αυτή την εξαίρεση. Το βάρος όμως της απόδειξης σύμφωνα με την νομολογία του ΣΤΕ (1413/1985 3770/1986 2978/1987) την φέρει ο εμπλεκόμενος Δήμος ο οποίος δεν αρκεί να επικαλεστεί αλλά πρέπει και να αποδείξει ότι έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ανεύρεση του υπόχρεου ζητώντας στοιχεία και από άλλες υπηρεσίες όπως Κτηματολόγιο Υποθηκοφυλακείο κλ.

2. Πώς ένας Δήμος ερμηνεύει και εφαρμόζει διαφορετικά τον Νόμο για το ΤΑΠ από έναν άλλο Δήμο;

3. Με βάση ποιο Νόμο τελικά και με ποιες διατάξεις ο Δήμος Χανίων υπολογίζει την αναδρομικότητα και το πρόστιμο του ΤΑΠ;; Απάντησε ποτέ συγκεκριμένα ο Δήμος Χανίων στην παραπάνω ερώτηση που όλος ο ηλεκτρονικός, ο έντυπος τύπος και Δημοτικοί Σύμβουλοι του έχουν κάνει;

Σας ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. θεωρώ ότι οι Δημότες Χανίων αδικούνται και εκβιάζονται από τον Δήμο Χανίων καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά. Τα δικαιολογητικά για μεταβίβαση ακινήτου είναι πολλά, ορισμένα από αυτά κοστίζουν και έχουν ημερομηνία λήξεως. Πάνω στην απελπισία τους  οι δημότες προκείμενου να κάνουν την δουλειά τους το συντομότερο δυνατό ώστε να προλάβουν την ενδεχόμενη λήξη των υπόλοιπών δικαιολογητικών υποκύπτουν και πληρώνουν το υπέρογκο πρόστιμο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook