Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το σχέδιο ονομασίας των Σκοπίων αποστέλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αρνητική και επιζήμια για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τα Σκόπια, ο σύλλογος Μακεδόνων – Θρακιωτών Ν. Χανίων «Ο Μέγας Αλέξανδρος».

Τα μέλη του συλλόγου εκφράζουν σε ψήφισμά τους προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, τη διαφωνία τους αλλά και την ανησυχία τους για τη συμφωνία και όσα προβλέπονται.

Ακολουθεί το ψήφισμα του Συλλόγου:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μακεδόνων – Θρακιωτών Ν. Χανίων «Ο Μέγας Αλέξανδρος» συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την 14-06-2018 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00, μετά τις εξελίξεις, που είχαμε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν ανακοινωθεί ή διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης: Ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του, για το σχέδιο ονομασίας της ΠΓΔΜ μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης των Σκοπίων. 

1ον. Θεωρεί:

α) Ιδιαίτερα αρνητική και επιζήμια, για την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος, την αποδοχή ονομασίας η οποία περιέχει αυτούσιο το όνομα «Μακεδονία», ή όποιοι προσδιορισμοί και διευκρινίσεις έχουν αξία μόνον στα χαρτιά. β) Απολύτως επιβεβλημένη τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου της όποιας συμφωνίας.
γ ) Απολύτως απαγορευτική την ονομασία της γλώσσας του γειτονικού κράτους ως «Μακεδονικής». 
δ) Την αποδοχή, εκ μέρους, της ΠΓΔΜ, για το γλωσσικό τους στοιχείο, ότι εντάσσεται στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Η παραπάνω αποδοχή δεν συνιστά, εκ μέρους τους, κάποια υποχώρηση, καθώς ουδέποτε ισχυρίστηκαν ότι η γλώσσα τους έλκει την καταγωγή της από την αρχαία μακεδονική γλώσσα.
ε) Ιδιαίτερα αρνητική την αποδοχή της ονομασίας της υπηκοότητας του γειτονικού κράτους ως «Μακεδονικής», καθώς, ούτως ή άλλως, το άρθρο (4) του συντάγματος του γειτονικού κράτους, για την υπηκοότητα των πολιτών του, δεν την προσδιορίζει με κάποιο επιθετικό προσδιορισμό, παρά μόνον ορίζει ότι οι πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» έχουν την «υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. του Συλλόγου, διαφωνεί, ριζικά, στην αποδοχή, εκ μέρους του ελληνικού κράτους, ρύθμισης περί «Μακεδονικής» υπηκοότητας, πολύ δε περισσότερο, εάν η χρήση του όρου «Μακεδονικός» αφορά και την εθνότητα του σλαβικού πληθυσμού της γειτονικής χώρας, ανεξαρτήτως τυχόν διευκρινιστικών δηλώσεων που στην πραγματικότητα θα είναι κενές ουσιαστικού περιεχομένου.

2ον. Εκφράζει την ανησυχία του για:

α) Τη διαφαινόμενη μη άμεση υποβολή της συμφωνίας, επί του κεφαλαιώδους αυτού εθνικού ζητήματος, στην κρίση του ελληνικού λαού ή στον έλεγχο του εθνικού κοινοβουλίου.
β) Την παροχή μακρού χρόνου για την υλοποίηση ιδιαίτερα σημαντικών δεσμεύσεων της γειτονικής χώρας, βάρους ίσου με αυτό του ονόματος, με τον κίνδυνο στο μεσοδιάστημα να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα τα οποία, σε περίπτωση μη τήρησης των συμπεφωνημένων, δεν θα είναι δυνατόν να ανατραπούν.
γ) Την ανάθεση, σε επιτροπή, της εξέτασης ζητημάτων χρήσης του επιθετικού προσδιορισμού «Μακεδονικός» για εμπορικούς και άλλους σκοπούς, χωρίς σαφές περίγραμμα, αλλά και χωρίς την ύπαρξη πρόνοιας για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας επί του συνόλου ή και μέρους αυτών.

3ον. Επισημαίνει:

α) Ότι ακόμη και τυχόν θετικά στοιχεία μίας συμφωνίας, όπως η αποδοχή, από πλευράς ΠΓΔΜ, για την έναντι πάντων (erga omnes) χρήση της ονομασίας, καθώς και η αποστασιοποίησή της από την αρχαία μακεδονική ιστορία και κληρονομιά, την οποία εξάλλου ανεπιτυχώς διεκδικούσε, δεν είναι δυνατόν να καλύψουν λάθη ή άγνοια. β) Ότι το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» και της «Μεγάλης Μακεδονίας», κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους καθώς και ο αλυτρωτισμός, κυρίως του 19ου και 20ού αιώνα, αποτελούν ζητήματα που, εξ όσων έχουν δημοσιευθεί, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται από τη συμφωνία, αλλά αντιθέτως αναγνωρίζονται ως μέρος της ιστορικής τους κληρονομιάς με το 7ο άρθρο της. Τέτοια παραδοχή αναιρεί τις ελληνικές επιστημονικές επιφυλάξεις 150 ετών.

4ον. Δηλώνει:

Πως, τιμώντας την ιστορική κληρονομιά των προγόνων μας, την οποία έχει ταχθεί να διαφυλάξει και να αναδείξει, θα συνεχίσει να αγωνίζεται, με όποιο μέσο διαθέτει, προς αποτροπή τετελεσμένων που θα αμαυρώσουν τις θυσίες αυτών. 

Ο Προεδρος Θ. Χαραλαμπίδης Ο αναπληρωτής Γραμματέας Σ. Δημητριάδης, Τα Μελη Σ. Τατσης Πρωην Προεδρος, Ε. Συμεωνιδου Γεωργιλα, Φ. Σχουλιδης, Φ. Γεωργιτσης Αντιπροεδρος, Δ. Ταπαναρη Ταμιας, Α. Βλαχος, Χ. Ατσαλακη.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook