Στα κέντρα που θα δημιουργηθούν θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου πριν οι πρόσφυγες ή μετανάστες φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος – Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Hotspots εκτός Ευρώπης σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει σε προσχέδιο συμφωνίας που επικαλείται το Reuters, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν να εξετάσουν τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης». Σε αυτά θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα αιτήματα ασύλου προτού οι αιτούντες φθάσουν στην Ευρώπη. 

Αξιωματούχοι που συζήτησαν το έγγραφο αναφέρουν ότι τέτοια κέντρα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική. 

Στόχος ο διαχωρισμός οικονομικών μεταναστών από τους πρόσφυγες

«Αυτά τα κέντρα θα πρέπει να προσφέρουν ταχείες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, και να μειώσουν το κίνητρο της επιβίβασης για επικίνδυνα ταξίδια», αναφέρεται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης και των 28 ηγετών της ΕΕ. Ωστόσο, η διατύπωση εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές. 

Την ίδια ώρα, το κείμενο απαντά και στο τελεσίγραφο των Χριστιανοκοινωνιστών προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, από την οποία ζητούν είτε ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό είτε μονομερή απαγόρευση του Βερολίνου στους πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη της ΕΕ. 

Όπως αναφέρει το κείμενο, «… δευτερογενείς κινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ Κρατών Μελών θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Συστήματος Ασύλου. Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά νομοθετικά και διοικητικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τέτοιες κινήσεις και να συνεργαστούν στενά το ένα με το άλλο προς αυτόν τον σκοπό.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook