Δικαστήριο αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι παράνομη – Για πρώτη βήμα προς την ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλου κάνουν λόγο ακτιβιστές 
«Μπλόκο» στη σφαγή σκύλων για το κρέας τους έβαλε δικαστήριο στη Νέα Κορέα, σε μια χώρα όπου ένα εκατομμύρια σκύλοι σφαγιάζονται ετησίως για το κρέας τους. 

Η απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, ενδέχεται να είναι ένα πρώτο βήμα για την ποινικοποίηση της κατανάλωσης κρέατος σκύλου. 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Νοτιοκορεάτες θεωρούν ότι ο σκύλος είναι φίλος του ανθρώπου και όχι ζώο που εκτρέφεται για το κρέας του. Ιδιαίτερη απήχηση έχει το μήνυμα ανάμεσα στους νέους. 

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει απαγόρευση από το νόμο για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Στο παρελθόν, οι αρχές επικαλέστηκαν λόγους υγιεινής και τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων που απαγορεύει τις απάνθρωπες μεθόδους σφαγής τους για να κλείσουν φάρμες όπου εκτρέφονταν σκύλοι για κατανάλωση καθώς και εστιατόρια πριν από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση τέτοιου είδους 

Η υπόθεση ξεκίνησε από την οργάνωση προστασίας των ζώων Care που προσέφυγε κατά ενός εκτροφέα στη Μπουσεόν τον οποίο κατηγόρησε ότι «σκότωνε ζώα χωρίς βάσιμο λόγο» και ότι παραβιάζει τους υγειονομικούς κανόνες.

Δικαστήριο της Μπουσεόν είχε κρίνει τον εν λόγω εκτροφέα ένοχο και του επιδίκασε πρόστιμο 3 εκ. γουόν (2.300 ευρώ). Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Αν και η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε τον Απρίλιο, δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα. Ο Κιμ Κιούνγκ- έουν, δικηγόρος της Care σχολίασε: «Είναι πολύ σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η σφαγή σκύλων για το κρέας τους είναι εντελώς παράνομη». 

Πρόταση στην Εθνοσυνέλευση 

Την ίδια ώρα, βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε πρόταση στην Εθνοσυνέλευση με στόχο να τεθεί εκτός νόμου η κατανάλωση κρέατος σκύλου.

Ωστόσο ο Τσο Χουάν-ρο, εκπρόσωπος μιας ένωσης εκτροφέων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ότι «πρόκειται για σκάνδαλο».

Στη Νότια Κορέα υπάρχουν 17.000 φάρμες εκτροφής σκύλων, πρόσθεσε, ζητώντας από την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει σαφώς την κατανάλωση κρέατος σκύλου και να δώσει άδεια σε συγκεκριμένα σφαγεία.

«Πρέπει να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ των σκύλων που τρώμε και των ζώων συντροφιάς», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για διαφορετικές ράτσες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook