Επιστολή Δημάρχου για την μειωμένη καρπόδεση ελαιόκαρπου λόγω επιπτώσεων της ανομβρίας στον Δήμο Βιάννου

Επιστολή αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ  έστειλε ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης με θέμα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την μειωμένη καρπόδεση των ελαιοδέντρων στο Δήμο Βιάννου λόγω της ανομβρίας καλώντας τις υπηρεσίες να εξετάσουν το αίτημα καταβολής αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς  του Δήμου. 

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Βιάννου αναφέρει:

 Κύριε Υπουργέ,
 Κύριε Πρόεδρε,

Στον Δήμο μας ολόκληρη την χειμερινή περίοδο 2017 – 2018 υπήρξαν μηδενικές έως  ελάχιστες βροχοπτώσεις με συνέπεια να μην υπάρχει καρπόδεση του ελαιόκαρπου η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται σε ποσοστό από 50% έως 70% επί της αναμενόμενης παραγωγής.  Αυτό είναι το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις  από το φαινόμενο της   ανομβρίας που σας αναφέραμε αλλά  και των ασυνήθιστων για την περιοχή μας υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών νοτιάδων  παρουσιάστηκαν ειδικά κατά την περίοδο της άνθησης των ελαιόδεντρων .
Τα στοιχεία της ανομβρία τεκμηριώνονται από την καταγραφή και ανάλυση που έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης συνέπεια των οποίας είναι και τα έκτακτα μέτρα  περιορισμού της χρήσης του αρδευτικού νερού  που έχουμε λάβει  τόσο εμείς ως Δήμος άλλα και οι περισσότεροι Δήμοι της Κρήτης. 
Το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό για τους  ελαιοπαραγωγούς  του Δήμου μας αφού η εκτιμώμενη παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου  2018-2019 δεν θα καλύψει σε τελικά  ούτε τις καλλιεργητικές τους φροντίδες. 
 Κύριε Υπουργέ,
 Κύριε Πρόεδρε,
Επειδή  ο Δήμος μας  εξαρτάται απόλυτα από την καλλιέργεια της ελιάς (είναι μονοκαλλιέργεια στην Βιάννο), οι συνέπειες για τους δημότες μας θα είναι σημαντικές στην απώλεια του εισοδήματός τους.
Σας παρακαλούμε λοιπόν, όπως άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή έτσι ώστε  να διασφαλίσουν οι παραγωγοί μας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook