Στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής που τις ημέρες αυτές διοργανώνει ο ιστότοπος «Πεμπτουσία» εις τους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με την συμμετοχή 130 και πλέον διακεκριμένων ομιλητών από  Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, Αφρική και αλλού, ο Καθηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, ευρίσκεται εις την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. 

Εις το εν λόγω Συνέδριο την Α.Θ.Π. εκπροσώπησε ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος, αδελφός της Ι. Πατριαρχικής Μονής Χάλκης. Όπως σημειώνει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος εις τον χαιρετισμό Του: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, η οποία συνήλθε προ διετίας εις τους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, εις τους οποίους πραγματοποιείται και το Συνέδριο σας, ανεφέρθη μετ΄ ιδιαιτέρας εμφάσεως εις τα προβλήματα, τα οποία σηματοδοτεί και προκαλεί η αλματώδης επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος.

Εις την Εγκύκλιον αυτής σημειώνονται τα εξής: «Δια της συχρόνου αναπτύξεως των επιστημών και της τεχνολογίας, η ζωή μας αλλάζει ριζικώς. Και ό,τι επιφέρει αλλαγήν εις τον τρόπον ζωής του ανθρώπου, απαιτεί από μέρους του διάκρισιν, εφ΄ όσον εκτός των σημαντικών ευεργεσιών… είμεθα επίσης αντιμέτωποι και με τας αρνητικάς επιπτώσεις της επιστημονικής προόδου…». Καθημερινά και προ της ενάρξεως των εργασιών του Συνεδρίου ο Καθηγούμενος κ. Εφραίμ τελεί την Θεία Λειτουργία εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, με την συμμετοχή των Αδελφών της Μονής ως και Κληρικών που μετέχουν εις το εν λόγω Συνέδριο.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του επισκέφθηκε την Γυναικεία Ιερά Κοινοβιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος, όπου μίλησε επιστηρικτικά και πνευματικά εις τις αδελφές της Μονής και επίσης το προ δημιουργία Βυζαντινό Μουσείο της Ι. Πατριαρχικής Μονής Γωνιάς, 300τ.μ., το οποίο και θα φιλοξενήσει μοναδική συλλογή Ι. Εικόνων της Κρητικής Σχολής, ως και άλλα Ιερά κειμήλια της Μονής. Το Μουσείο αυτό διαμορφώνεται σε ιδιαιτέρου κάλλους πετρόχτιστους, θολωτούς χώρους της Μονής που σε παλαιότερους χρόνους είχαν διάφορες χρήσεις. Το Μουσείο θα εγκαινιάσει η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός ημών Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψι Του εις τους επετειακούς εορτασμούς της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με την συμμετοχή Προκαθημένων και άλλων κατά τόπους Εκκλησιών, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου.

Η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου παρέθεσε, τέλος, επίσημο δείπνο προς τιμήν των Συνέδρων, με την συμμετοχή και Ιεραρχών της Εκκλησίας Κρήτης, κατά την διάρκεια του οποίου τραγούδησαν παραδοσιακά άσματα Τμήμα της Παραδοσιακής Χορωδίας του Ωδείου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου.

Εις τον χαιρετισμό του ο φιλοξενών Ιεράρχης κ. Αμφιλόχιος, αφού αναφέρθηκε εν συντομία και προς ενημέρωση των Συνέδρων εις το έργο-διακονία της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, σημείωσε: «Επιθυμούμε όπως σας προσφέρουμε μικρή αναψυχή και ένα ευχάριστο διάλλειμα εις τις εργασίες του κοπιώδους, αλλά τόσο σημαντικού Διεθνούς Συνεδρίου σας, κυρίως επιθυμώντας όπως σας ξεκουράσει η συναναστροφή μας, καθώς θεωρούμε ότι το φαγητό είναι δευτερεύον. Η προσωπική κοινωνία είναι το μείζον….. Εις τα πρόσωπα αλλήλων αναγνωρίζουμε την αγάπη, η οποία αγάπη είναι η βαθύτερη πηγή της χαράς και απελευθέρωσης του ανθρώπου από την τυραννία της αυτάρκειας», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, καλωσορίζοντας πάντας τους παρισταμένους και ευχαριστώντας τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ δια την «διαχρονική, ουσιαστική και αθόρυβη στήριξη του εις το προνοιακό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητροπόλεως». Ακολούθως χαιρέτισε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου, αναφερόμενος εις το έργο της Μονής, την σημασία και σπουδαιότητα του εν λόγω Συνεδρίου και ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο δια την δοχή και φιλοξενία. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook