Η Άγκυρα σχεδιάζει να παραλάβει συνολικά 100 αεροσκάφη του ίδιου τύπου τα επόμενα χρόνια

Το πρώτο της μαχητικό αεροσκάφος F-35 παρέλαβε χθες η Τουρκία σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Φορτ Γουορθ του Τέξας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.

Όπως αναφέρει το Anadolu, η Τουρκία είναι στο πρόγραμμα των F-35 από τις αρχές του 1999, με την τουρκική αμυντική βιομηχανία να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην παραγωγή του.

Το αεροσκάφος αναμένεται να ενισχύσει την τουρκική αεροπορία με τις ανώτερες ικανότητές του, όπως οι τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες και το προηγμένο σύστημα ραντάρ.

Το πρώτο F-35 θα χρησιμοποιηθεί σε αεροπορική βάση της Αριζόνα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ το δεύτερο θα παραδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες, και το τρίτο και το τέταρτο τον Μάρτιο του 2019. Τα αεροσκάφη αυτά θα παραμείνουν στις ΗΠΑ στη διάρκεια της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων.

Το πέμπτο και το έκτο αεροσκάφος θα σταλούν απευθείας στην Τουρκία όταν ολοκληρωθεί η παραγωγή τους, τον Νοέμβριο του 2019.

Η Τουρκία σχεδιάζει να παραλάβει συνολικά 100 αεροσκάφη F-35 τα επόμενα χρόνια, και στο πλαίσιο αυτό έχει προπαραγγείλει 30 αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ένα διπλωματικό θρίλερ γύρω από την παράδοση των F-35, καθώς Αμερικανοί βουλευτές αντιστάθηκαν στην πώλησή τους, θεωρώντας casus belli την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγκρίνει το σχέδιο νόμου, με το οποίο τίθενται εμπόδια στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν την πώληση των F-35 στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε την Τρίτη λόγο για «ατυχή εξέλιξη».

«Η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές. Τέτοιες προσπάθειες είναι λυπηρές και είναι ενάντια στην ψυχή της στρατηγικής συνεργασίας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η ψήφος στο Κογκρέσο δεν έχει καμία αξία για εμάς» τόνισε, παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook