Ο επιφανής νομικός με την έντονη αντιδικτατορική δράση “έφυγε” σε ηλικία 72 χρονών.

Στο πένθος βυθίστηκε ο νομικός κόσμος, και όχι μόνο, της Κρήτης μετά τον θάνατο του Δημήτρη Ξυριτάκη. Ο 72χρονος δικηγόρος έφυγε από την ζωή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης πέφτοντας μαχόμενος στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια και με τα οποία πάλεψε μέχρι τέλους.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης αποτέλεσε μια σπουδαία προσωπικότητα για το νησί της Κρήτης με έντονη αντιδικτατορική δράση κατά την περίοδο της 7ετιας ενώ ξεχώριζε πάντα για την σπουδαία κοινωνική του δράση.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης και η προσφορά του

Στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύθηκαν τα παρακάτω :

21 Ιουνίου 2018 ώρα 23.50

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΒΕΣΗ ΦΑΝΟΥ

Καταλαβαίνει κανείς και από τις αναρτήσεις των φίλων του που πρόλαβαν να ενημερωθούν, πως κάτι άσκημο σημαίνει η ανάρτηση αυτή, που συνοδεύεται με τις σχετικές μαύρες κορδέλες και το κεράκι.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης πέρασε πλέον αποχαιρέτησε τους δικούς του και τον κόσμο που αγάπησε κι υπηρέτησε μέχρι τέλους!! 

Η σύζυγος του Κατερίνα Αποστολάκη γράφει η ίδια στο βιογραφικό του:

O Δημήτρης Ξυριτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1946. Τα παιδικά του όμως χρόνια τα πέρασε στο χωριό της μάνας του, τα Καλέσσα όπου παρέμεινε οικογενειακώς μέχρι το 1958, οπότε επανήλθε στο Ηράκλειο για να εγγραφεί στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου. Είχε την τύχη να μαθητεύσει σε καλούς δασκάλους (Δημήτρη Πλάκα, Κωνσταντίνο Στεφανάκη κ.λ.π), ώστε να εισαχθεί αργότερα (1964) από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση (γραμματέας Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής και σύμβουλος στο Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών και εκδότης του περιοδικού «ΞΑΣΤΕΡΙΑ»)

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη (Νοέμβριος 1967) για αντιδικτατορική δράση και καταδικάστηκε από το έκτακτο στρατοδικείο Χανίων σε φυλάκιση 3 1/2 ετών, ποινή που εξέτισε στις φυλακές Χανίων, Ηρακλείου και Αίγινας. Κατά τη φυλάκισή του είχε την τύχη να γνωρισθεί με εξέχοντες έλληνες διανοούμενους δίπλα στους οποίους πέρασε ένα πολύ ενδιαφέροντα κύκλο παιδείας. Στη φυλακή μετέφρασε από τα αγγλικά το δοκίμιο του Χέρμπερτ Μαρκούζε «Προς την απελευθέρωση» που εκδόθηκε το 1970 από τον εκδοτικό οίκο «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» με το ψευδώνυμο Νικηφόρος Αιγινίτης.

Από το 1975 δικηγορεί στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη (Μάιος 1976) ανέλαβε για μια διετία την ηγεσία της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (Ε.Σ.ΔΗ.Ν). Με την ιδιότητα αυτή, του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΔΗΝ μετείχε στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΗΚ, μαχόμενος για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της. Κατά το διάστημα αυτό έγινε επανειλημμένα στόχος των ακροδεξιών στοιχείων στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την απόπειρα δολοφονίας του από την φασιστική οργάνωση «Νέα Τάξη», που τοποθέτησε ωρολογιακή βόμβα στο αυτοκίνητό του (Φεβρουάριος 1977).

Το 1978 εκλέχθηκε πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των Ξένων Βάσεων.

Από το 1975 δικηγορεί στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές. Παράλληλα με τη δικηγορία έχει αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση κ.λ.π. Το 1986 διεκδίκησε το αξίωμα του δημάρχου Ηρακλείου ως επικεφαλής συνδυασμού που απέσπασε το 23% των δημοτικών ψήφων, ενώ κατά την τετραετία 1995-1999 υπήρξε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαζίου.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα με οικολογικό, επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον σε εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης και των Αθηνών και έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με την παραβατικότητα στην Κρήτη (οπλοφορία, ζωοκλοπή) και ειδικά με την Βεντέτα στην Κρήτη.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη”, έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 1997, που βραβεύθηκε με το βραβείο “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ” του Δήμου Ηρακλείου για τα έτη 1997-1998, «Αντώνιος Μιχελιδάκης, ο βίος, η πολιτεία και το έργο ενός λησμονημένου ευπατρίδη», έκδοση Δήμου Γαζίου 2001, «Συγνώμη Αναστάση», εκδόσεις ΦΙΛΟΠΟΛΙΣ 2005, «Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης,» έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 2007, Νικόλαος Κρασαδάκης», εκδόσεις ΦΙΛΟΠΟΛΙΣ 2008 και «Λόγω τιμής, Ιστορίες Κρητικής Βεντέτας» , εκδόσεις Μελάνι, 2011.

Έχουμε δύο γιους, τον Απόστολο, δικηγόρο και μουσικό (μέλος του ηρακλειώτικου συγκροτήματος «ΑΡΜΟΣ» και τον Λευτέρη- Μιχάλη, επίσης δικηγόρο.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον Βασίλη Λαμπρινό

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου με συλλυπητήρια δήλωση του λέει το αντίο στον Δημήτρη Ξυριτάκη: “Ο Δημήτρης Ξυριτάκης, με την πολυσχιδή του δράση, ως δικηγόρος, ως πολίτης που αγωνίστηκε για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ως ενεργό μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε στον δημόσιο βίο, σε κρίσιμες εποχές του τόπου μας, τα προτερήματα του ακέραιου Ανθρώπου, και του χαρισματικού Κρητικού. Στέλεχος της «Δύναμης Πολιτών», οραματίστηκε μαζί μας, μια νέα εποχή για το Ηράκλειο, αντάξια της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής του διαδρομής. Η απώλεια του ακριβού φίλου και συνοδοιπόρου, αποτελεί βαρύ πλήγμα και για μένα προσωπικώς. Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Κατερίνα, και στα παιδιά του Απόστολο και Λευτέρη”.

Και το ψήφισμα από τον Δήμο Ηρακλείου:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συνήλθε εκτάκτως, έπειτα από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του δικηγόρου, πρώην δημοτικού συμβούλου, και αντιστασιακού Δημήτρη Ξυριτάκη, και αποφάσισε ομόφωνα, τιμώντας την μνήμη του, όπως:

1) Τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην επόμενη συνεδρίασή του
2) Εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος
3) Παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία
4) Δοθεί το όνομά του σε δρόμο του Ηρακλείου
5) Επιδοθεί το Ψήφισμα αυτό στην οικογένειά του και
6) Αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο

Ψήφισμα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων με το Άγγελμα του θανάτου του Δικηγόρου Ηρακλείου Δημήτρη Ξυριτάκη, συνελθών εκτάκτως, σήμερα την 22/06/2018 και αφού έλαβε υπ’ όψη του:
1. ΄Οτι ο εκλιπών συνάδελφος ετίμησε και εκόσμησε το υψηλό λειτούργημα της Δικηγορίας και ανεδείχθη με την στέρεη νομική κατάρτιση του και το ήθος του σαν πρόσωπο δικανικού Αγορητή ιδιαίτερα της Ποινικής Δικαιοσύνης,
2. Το υψηλό δημοκρατικό ήθος του και τους αγώνες του υπέρ της Δημοκρατίας ένεκα των οποίων εκδιώχθη και εφυλακίσθη από το δικτατορικό καθεστώς, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω: 
Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος και στον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου. 
Να καταθέσει αντί στεφάνου χρηματικό ποσό σε ίδρυμα των Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook