«Θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία»

Η Βουλγαρία θα προτείνει το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες και την ίδρυση κέντρων για τους πρόσφυγες πολέμου εκτός του ευρωπαϊκού εδάφους στην άτυπη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ υποστήριξε ότι αφού ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, να φροντίσει για τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από εμπόλεμες καταστάσεις και να επαναπατρίσει τους υπόλοιπους.

«Θα επιμείνω για το άμεσο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο όπου μετέβη απρόσμενα, αφού η αντιπολίτευση ζήτησε να πληροφορηθεί τη θέση στη Σόφιας στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορειο Ειδήσεων. Όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα στη Λιβύη και την Τουρκία, στα οποία θα εξετάζονται οι υποθέσεις των μεταναστών προτού αυτοί να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Βουλγαρία, που αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ελπίζει ότι αν ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές θα κατευναστούν και οι ανησυχίες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες αρνούνταν να δεχτούν να παραλάβουν μετανάστες με το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ώστε να μοιραστεί ισομερώς το βάρος.

«Φοβούνται ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί», εξήγησε ο Μπορίσοφ. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συζητήσει ξανά το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στη μίνι σύνοδο των Βρυξελλών. Απόντες από αυτήν την άτυπη σύνοδο θα είναι επίσης και οι ηγέτες της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook