Πώς μειώνονται τα δημοτικά τέλη

Τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας κατά 75%, τουλάχιστον στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

«Τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά» τόνισε και πρόσθεσε: «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, χρησιμοποιήθηκαν 203 εκατ. τεμάχια το πρώτο τρίμηνο, που αν κάποιος το αναγάγει σε ετήσια βάση, μας δίνει έναν συντελεστή της τάξης των 75 τεμαχίων ανά άτομο, όταν θυμόσαστε ότι η Ελλάδα κατηγορούνταν ότι είχε κατανάλωση από 300 έως 500 τεμάχια ανά άτομο».

Παράλληλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ειδικά στην αναγέννηση και επαναχρησιμοποίηση ορυκτελαίων η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κατορθώσει να επαναχρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά, σε αντίθεση με χώρες της Ευρώπης που τα οδηγούν στην καύση και εφαρμόζουν μια κακή πρακτική στη διαχείριση μιας ουσιαστικά χρήσιμης ύλης.

Μέσα στο 2018 οι δήμοι πρέπει να ετοιμάσουν διαλογή στην πηγή για τα ανακυκλώσιμα και χωριστή συλλογή του οργανικού.

«Εντός του 2018 πρέπει όλοι οι δήμοι να ετοιμάσουν ρεύματα χωριστής συλλογής για το οργανικό (απόβλητο) και διαλογή στην πηγή σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά» είπε και πρόσθεσε: «Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση της ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο δήμου για το 50% των απορριμμάτων. Οι μονάδες που σχεδιάζονται ή κατασκευάζονται αφορούν το υπόλοιπο 50%».

Εξηγώντας τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί, επισήμανε ότι οι δήμοι θα πρέπει σε έξι μήνες να καταφέρουν να μην εξέρχονται από τα γεωγραφικά τους όρια το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων με τη μορφή σύμμεικτων απορριμμάτων, αλλά με τη μορφή των καθαρών υλικών. Επιπλέον ανέφερε ότι «ο δήμος που θα δει το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων του να μην εξέρχονται ως σύμμεικτα από τα γεωγραφικά του όρια, θα δει το κόστος μεταφοράς αποβλήτων να πέφτει στο μισό. Και όταν ο συντελεστής διαχείρισης αποβλήτων κατά το ένα τρίτο βαρύνεται από τα κόστη μεταφοράς αυτό σημαίνει άμεσα μείωση των δημοτικών τελών».

Για την ξεχωριστή συλλογή του οργανικού αποβλήτου είπε ότι νομοθετικά κατοχυρώνεται ακόμη περισσότερο με τον Κλεισθένη εντός του 2018 και ανέφερε ότι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα πρέπει να υποστηρίξουν τους δήμους, δημιουργώντας μεταβατικές μονάδες οργανικού σε όλες τις περιφέρειες που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χωριστή επεξεργασία του οργανικού. Τόνισε, για παράδειγμα, ότι στην Κεντρική Μακεδονία, ο ΦΟΔΣΑ επέλεξε ένα εργαλείο μεταβατικής λειτουργίας το οποίο θα μπορεί να δέχεται βιοαπόβλητα από το 2019 και αυτό θα γίνει παντού στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς μέχρι τώρα έγινε προσπάθεια για να μειωθούν τα πρόστιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ, που πληρώνει η χώρα για ανεξέλεγκτη διαχείριση αποβλήτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook