Πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Δημήτρη Ξυριτάκη

Τελευταίο “αντίο” είπαν σήμερα, στον εξαίρετο νομικό, Δημήτρη Ξυριτάκη, που έφυγε από τη ζωή στα 72 του χρόνια, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, τους οικείους του αλλά και όλο το νομικό κόσμο της Κρήτης.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης εκτός από διακεκριμένος δικηγόρος, αποτέλεσε μια σημαντική προσωπικότητα για την Κρήτη, λόγω της δράσης του κατά την περίοδο της δικτατορίας. 

O Επικήδειος του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Ακριβέ φίλε Δημήτρη, 
        
Συνοδοιπόρε από τα χρόνια της νιότης μας, τούτη την δύσκολη ώρα του αποχωρισμού, τα λόγια που σου απευθύνω δεν μπορούν να εκφράσουν ούτε ελάχιστη από τη λύπη μου, ή τις μνήμες για τις στιγμές που μοιραστήκαμε εδώ και δεκαετίες. Στο Δικηγορικό Σύλλογο, στη συνδικαλιστική και πολιτική ζωή, στις παρέες που μόνον εσύ ήξερες πως να συνδέεις και να ζωντανεύεις.

Ξεκίνησες την πορεία της ζωής σου με αγάπη και συνειδητή έγνοια για τον τόπο σου, τη χώρα και τον κόσμο. Από τα χρόνια των σπουδών σου στην Νομική Αθηνών, την δεκαετία του 1960, αποφάσισες να μην μείνεις θεατής στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, αλλά να συμμετέχεις ολόψυχα, πάση δυνάμη, στους πολυμέτωπους, φοιτητικούς και μη, αγώνες του καιρού μας. 

Κι ήσουν Δημήτρη  από τους λίγους εκείνους – ανάμεσά τους ο Νίκος Γιανναδάκης, ο Ανδρέας Σαββάκης, κι άλλοι, λίγοι και μετρημένοι-, που διέσωσαν την τιμή της γενιάς και της πόλης μας, στο ξεκίνημα της Δικτατορίας. Πρώτο απ’ όλες τις πόλεις της χώρας αντιτάχθηκε τότε το Ηράκλειο, κι εσύ ανάμεσα στους πρώτους που αντιστάθηκαν. Αγωνίστηκες χωρίς να λογαριάζεις τις συνέπειες, κι αποδέχτηκες το τίμημα με την ίδια γενναιότητα που χαρακτήρισε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής σου.

Γι’ αυτή την αντιστασιακή σου δράση, στις αρχές του 1968, καταδικάστηκες από το έκτακτο Στρατοδικείο Χανίων, σε πολυετή φυλάκιση, μαζί με τον Φοίβο Ιωαννίδη, τον Μανόλη Παπαϊωάννου, τον Παπαπέτρο Γαβαλά, τον Γιώργο Ουρανό, τον Στράτο Μεσσίνη, και τον Γιώργο Γιαννόπουλο. 

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν αναζήτησες, όπως πολλοί, τις «δάφνες» του αντιστασιακού. Από κοινού με την δικηγορία, στην οποία διακρίθηκες για τη νομική σου επάρκεια και την αναλυτική σου σκέψη, έδινες μάχες για τον τόπο, μη λογαριάζοντας ποτέ το κόστος. Η έμπρακτη ενασχόλησή σου με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και η εντατική συγγραφική σου δραστη-ριότητα, που συνοδεύονταν από ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες, έδιδαν αδιάκοπα στην κοινωνία μας τους πλούσιους καρπούς της θαρραλέας και ουσιαστικής σου παρουσίας. 

Τα τελευταία χρόνια μοιραστήκαμε στη «Δύναμη Πολιτών», ένα κοινό όραμα: Να δούμε το Ηράκλειο, μια πόλη σύγχρονη, αντάξια της Ιστορίας και του Πολιτισμού της. Και τότε, σ’ όλες τις δράσεις, παρά τα προβλήματα της υγείας σου, έβλεπα στο πρόσωπό σου, τον ίδιο μαχητή, με το πείσμα, τη δυναμική και τη θέληση που γνώριζα από τα νεανικά μας χρόνια.

Σου υπόσχομαι, ότι με το ίδιο πείσμα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε  προκειμένου να κάνουμε πραγματικότητα όσα μαζί ονειρευτήκαμε, για την πόλη που αγάπησες, για την πόλη μας. 

Σε σένα Κατερίνα, που συμπορεύτηκες μαζί του με βαθιά αγάπη, παλληκαριά κι αφοσίωση, που του συμπαραστάθηκες με σθένος απαράβλητο, κάθε στιγμή της κοινής σας ζωής, και στα παιδιά σας, τους καταξιωμένους δικηγόρους Λευτέρη και Απόστολο, και στην σύζυγό του Απόστολου Αγάπη, εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Ξέρω ότι μια αδικία της μοίρας, δεν τον άφησε να χαρεί το πρώτο του εγγόνι. Είμαι ήσυχος ωστόσο, ότι θα μάθει τα πάντα για κείνον από εσάς. 

Ευπατρίδη Δημήτρη Ξυριτάκη, εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου σε αποχαιρετώ.

Καλοτάξιδος νάσαι και καλήν αντάμωση!

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook