Πέντε αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης ενώ επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό.

Στη διάρκεια μιας πρώτης επιχείρησης χθες Παρασκευή, διασώθηκαν 94 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και 9 γυναίκες, σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων ανοικτά του Γκαραμπούλι, ανατολικά της Τρίπολης, μετά το ναυάγιο της λαστιχένιας βάρκας τους.

Πέντε μετανάστες από το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Τσαντ και την Αίγυπτο, που βρίσκονταν στην ίδια βάρκα, βρήκαν τον θάνατο, δήλωσε ο στρατηγός Αγιούμπ Κασέμ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να διευκρινίσει τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους.

Στην ίδια ζώνη, στη διάρκεια μιας χωριστής επιχείρησης, διασώθηκαν 91 μετανάστες που επέβαιναν σε άλλο πλεούμενο στην ίδια ζώνη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας πως οι μετανάστες ήταν διαφόρων αφρικανικών εθνικοτήτων.

Συνολικά από την Τετάρτη 900 μετανάστες αναχαιτίσθηκαν ή διασώθηκαν από το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι μετανάστες που διασώζονται ή αναχαιτίζονται στη θάλασσα μεταφέρονται σε κέντρα παραμονής εν αναμονή της επαναπροώθησής τους στη χώρα προέλευσής τους.

Εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών, οι απόπλοι από τις λιβυκές ακτές, οι οποίες βρίσκονται κοντά σ’ αυτές της Ιταλίας, έχουν πολλαπλασιασθεί στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook