Έκλεισαν, στις 5 το απόγευμα, οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τοπυρκία, που χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών για την χώρα, αλλά και για το πολιτικό μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η καταμέτρηση των ψήφων ξεκίνησε άμεσα και τα πρώτα αξιόπιστα αποτελέσματα αναμένονται περί τις 19:00. Μία ώρα νωρίτερα, ωστόσο, θα υπάρξει και μια πρώτη εικόνα για την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας τουλάχιστον το 50% της λαϊκής ψήφου. Οι δημοσκοπήσεις όμως καταδεικνύουν πως δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο, στις 8 Ιουλίου, όπου η αντιπολίτευση θα μπορούσε να συσπειρωθεί εναντίον του μοναδικού αντιπάλου του. Ακόμα όμως κι αν ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία, οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι η συμμαχία του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί μπορεί να μην κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή.

Μέσα σε κλίμα πόλωσης, δεν έλειψαν τα επεισόδια στις εκλογικές περιφέρειες της Τουρκίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγελίες ανέφεραν ότι στην πόλη Ούρφα, ο βουλευτής του AKP, Ιμπραΐμ Χαλίλ Γιλντίζ, προέβη σε καταστροφή υλικού του φιλοκουρδικού κόμματος CHP μαζί με την φρουρά του. 

Την ίδια ώρα, στο Ντιγιάρμπακιρ, άνδρες του MHP προσπάθησαν να περάσουν στο εκλογικό κέντρο με 1.000 προσημειωμένα ψηφοδέλτια ήδη σε φακέλους. Επίσης, στο Σούρουτς έγινε προσπάθεια νοθείας, καθώς οι κάλπες 1043-1044 άνοιξαν από άνδρες και σε αυτές προστέθηκαν ψηφοδέλτια, ενώ άνδρας προσπάθησε να ψηφίσει δύο φορές και σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερις σάκοi με προσφραγισμενες ψήφους.

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας. «Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα. «Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν» υπογράμμισε. 

Μάλιστα, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λόγω υποψιών ότι προσπάθησαν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε τμήματα της περιοχής, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Νωρίτερα, το Anadolu ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές εκκίνησαν «νομικές διαδικασίες» εναντίον δέκα Ευρωπαίων, οι οποίοι φέρεται να προσποιήθηκαν τους παρατηρητές, αλλά στην πράξη προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές.

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ είχαν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές, για να επιβλέπουν τις κάλπες. «Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας» δήλωσε ο Τεζτσάν. 

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα. Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, 90 ελικόπτερα και 100 οχήματα αύρες τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook