Η Τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης – Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Υπεύθυνος Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, συναντήθηκαν σήμερα 9/9/2011, με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη, στα πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων τους, με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού στο Νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν γενικότερα θέματα ανάπτυξης και σχεδιασμού του τουρισμού ενώ ο Δήμαρχος παρέδωσε στους δύο βουλευτές το παρακάτω υπόμνημα όπου αναφέρονται τα κρίσιμα ζητήματα του τουρισμού που απασχολούν όχι μόνο το Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Υπόμνημα για τον Τουρισμό
1. Το βασικότερο πρόβλημα αφορά της υποδομές με κυρίαρχο το θέμα του ΒΟΑΚ που έχει εξελιχθεί σε τροχοπέδη για τον τουρισμό και την εν γένει τουριστική ανάπτυξη του Νομού.
Ο ΒΟΑΚ δεν έχει ολοκληρωθεί στο Λασίθι και επί πλέον έχουν δημιουργηθεί σοβαρότατα προβλήματα με την καθυστέρηση της παράκαμψης των Μαλίων καθώς και με τα έργα στο Σεληνάρι.

2. Στις θαλάσσιες υποδομές χρειάζεται να προωθηθεί η έγκριση του αλιευτικού καταφυγίου Καλού Χωριού, η μελέτη της Μαρίνας στην Ελούντα και η επισκευή του λιμενοβραχίονα του Σισίου.

3. Ολοκλήρωση των υποδομών ύδρευσης-αποχέτευσης και ιδιαιτέρως της ύδρευσης-αποχέτευσης του Σισίου.

4. Ιδρυση γραφείου ΕΟΤ στον Αγιο Νικόλαο με διάθεση κατάλληλου τίσματος από την Κτηματική Εταιρεία.
Είμαστε ο μοναδικός Νομός της Κρήτης χωρίς γραφείο ΕΟΤ.

5. Σε μια καλή χρονιά για τον τουρισμό διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο του all inclusive λειτουργεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών .
Επιθυμούμε βεβαίως γεμάτα τουριστικά καταλύματα και παράλληλα απασχόληση
Ελλήνων εργαζομένων ,σύνδεση του τουρισμού με την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα καθώς επίσης λειτουργία και ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του επισιτισμού και του εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή.

Το φαινόμενο του all inclusive μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού και εξαφάνιση της διαφορετικότητας και βεβαίως στην ερημοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού χώρου όπου δραστηριοποιούνται οι τουριστικές μονάδες.

Το all inclusive είναι ένα προϊόν το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς , πρέπει όμως να μπουν κάποιοι κανόνες ώστε να μην έχουμε δυσμενείς εξελίξεις.

6. Οι τουριστικοί Δήμοι με την παράλογη απόφαση μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων από 2 σε 0,50% έχουν υποστεί δραματική μείωση των εσόδων τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το τοπικό τέλος αυτό στήριζε τους Δήμους στις επιπλέον δαπάνες και υποχρεώσεις που έχουν λόγο αύξησης του πληθυσμού.
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την επαναφορά του η οποία και για λόγους προγραμματισμού και προβλέψεων, μπορεί να γίνει σταδιακά π.χ. από 0,50 σε 1% το επόμενο έτος σε 1,5 κλπ.

Αναφορά έγινε επίσης σε θέματα όπως η ένταξη της Σπιναλόγκα στην UNESCO, η επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου, η λειτουργία του Αεροδρομίου Ηρακλείου καθώς και η επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των υποδομών του, η σπουδαιότητα του θεματικού τουρισμού αλλά και άλλα θέματα τα οποία αναπτύχτηκαν από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Τους κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και κ. Γιάννη Πλακιωτάκη συνόδευαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου κ. Μιχάλης Σταυρακάκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Λασιθίου κ. Λουκάκης Γιάννης και ο κ. Δανδουλάκης Γιάννης μέλος της ΝΟΔΕ Λασιθίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αγ. Νικολάου κ. Σγουρός Μιχάλης, κ. Εμμ. Αικατερινάκης, κ. Νίκος Αφορδακός, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μαρία Καφετζάκη, κ. Στάθης Βιδάλης, ο κ. Γιώργος Δατσέρης, ο Διευθυντής Δ/κών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Μιχάλης Λασθιωτάκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ελούντας κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης και ο πρόεδρος της Επιχειρησιακής Βραχασίου κ. Γιώργος Φθενάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook