Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν ένα φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που να ισχύει για όλες τις συναλλαγές που αφορούν τουλάχιστον ένα ευρωπαίο μεσολαβητή, σε ένα ποσοστό «όσο το δυνατόν πιο χαμηλό» σύμφωνα με τις κοινές τους προτάσεις που υπέβαλαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λονδίνου, που παραμένει σταθερά αντίθετο σε τέτοια φορολογία: «Εάν η Ευρωζώνη θέλει φόρο στις τράπεζες, είναι δικό της θέμα, η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει» λέει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το πάγιο επιχείρημα κατά της εισαγωγής τέτοιου είδους φορολογίας, επονομαζόμενη και «φόρος Τόμπιν», είναι πως δεν θα λειτουργήσει εκτός εάν τον υιοθετούσε το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας -ειδάλλως, θα γυρίσει «μπούμερανγκ», στις χώρες που τον επέβαλαν.

Σε επιστολή τους προς τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά την Παρασκευή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζουν αναλυτικά τις προτάσεις τους για το φόρο αυτό, για τον οποίο ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να πιέσουν για να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόταση προβλέπει φόρο που θα επιβάλλεται σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές και το συνάλλαγμα, όταν τουλάχιστον ο ένας συμβαλλόμενος εδρεύει στην ΕΕ. Ανάμεσα στα αρκετά μοντέλα που έχουν αναφερθεί σχετικά με τη βάση της εφαρμογής του, σύμφωνα με την επιστολή, το ποσοστό θα είναι «όσο το δυνατόν χαμηλότερο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις διαφυγής» που θα κάνουν τους συμβαλλόμενους να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους εκτός Ευρώπης για να ξεφύγουν από την εισφορά.

Πηγή κοντά στις συνομιλίες ανέφερε αυτή την εβδομάδα το ποσοστό του 0,1% για μετοχές και ομόλογα και 0,01% για τα παράγωγα. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες, χρηματιστήρια και πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη του φόρου από τους πελάτες τους και την πληρωμή του.

«Πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι μια κρίσιμη καμπή στην επίτευξη μιας παγκόσμιας συναίνεσης, χωρίς να επηρεάζεται η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα» γράφουν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το ευρωπαϊκό παράδειγμα θα ακολουθήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί σήμερα με τον Σεμέτα για να συζητήσουν για το περίγραμμα του φόρου, ενώ η Επιτροπή θα μπορούσε να κάνει τις προτάσεις της τον επόμενο μήνα.

Για το λόγο αυτό όπως αναφέρει το in.gr, «τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτή την επιστολή θα πρέπει να αποτελέσουν μια καλή βάση εργασίας» δηλώνουν οι Μπαρουέν και Σόιμπλε. «Παρά το γεγονός ότι παραμένουν πολλές γκρίζες ζώνες, θα πρέπει να επεξεργαστούμε ακόμη τον ακριβή ορισμό του κριτηρίου της εδαφικότητας, και ιδίως το ζήτημα των ομίλων (υποκαταστήματα και θυγατρικές)» σημειώνεται στο κείμενο.

Ίδιο πράγμα για τη βάση υπολογισμού που θα χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές παραγώγων, για τις οποίες μια ίδια σύμβαση μπορεί να καλύψει πολλαπλές συναλλαγές. «Κατά τη συζήτηση, θα αξιολογήσουμε επίσης τα πλεονεκτήματα του φόρου σε ορισμένες μη κερδοσκοπικές συναλλαγές» διευκρινίζουν οι υπουργοί, που τονίζουν επίσης ότι οι δυσκολίες στην εφαρμογή του «δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία» για να απορριφθεί το μέτρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook