Κορυφώνεται από την Κυριακή η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κινήματα ανυπακοής, καθώς το μεσημέρι οι οργανώσεις που καλούν τους πολίτες να σταματήσουν να πληρώνουν διόδια έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν τις μπάρες για τους οδηγούς σε όλα τα διόδια της χώρας.

Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να αναλάβει άμεσα δράση για την ανακοπή του κινήματος, σημειώνοντας ότι αν δεν σταματήσουν τα φαινόμενα ανυπακοής στα διόδια και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε θα δημιουργηθούν σύντομα συνθήκες αναρχίας στη χώρα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και όπως δημοσιεύεται στην ιστιοσελίδα in.gr, το σχέδιο θα ξεκινήσει πιθανότατα από τα διόδια, όπου τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν εισαγγελείς για να συλλαμβάνει η αστυνομία με εντολή τους τούς παραβάτες που θα αρνούνται να πληρώσουν διόδια.

Θα πρέπει όμως προηγουμένως να αποσαφηνιστεί και νομικά τι είδους αδίκημα διαπράττουν αυτού του είδους οι παραβάτες προτού ξεκινήσουν οι διαδικασίες ποινικών διώξεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η πρώτη κίνηση που έχει ήδη αποφασιστεί είναι να θωρακιστούν νομικά αλλά και λειτουργικά οι αστικές συγκοινωνίες και τα διόδια, έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν τα αδικήματα που διαπράττουν οι παραβάτες.

Το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ήδη ένα σχέδιο τροπολογίας βάσει της οποίας στο εξής θα διώκεται και ποινικά όποιος αρνείται να πληρώσει εισιτήριο ή διόδια και δεν θα του επιβάλλεται ένα απλό πρόστιμο όπως συμβαίνει ως σήμερα.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρεί στην ίδρυση ενός νέου σώματος ελεγκτών με δομή και ιεραρχία, με διακριτό σήμα και ειδική στολή που θα διεξάγει σύντομα όλους τους ελέγχους λαθρεπιβίβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε ό,τι αφορά το μετρό, η λύση που θα δοθεί θα είναι η εγκατάσταση κλειστού συστήματος ελέγχου, όπως ισχύει και σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η διοίκηση του Μετρό ΑΕ προχωρεί σύντομα στην εγκατάσταση συστήματος με μπάρες, οι οποίες θα ανοίγουν για τους επιβάτες με την ακύρωση του εισιτηρίου.

Αντιθέτως στα λεωφορεία, τον έλεγχο λαθρεπιβίβασης θα αναλάβει το νέο σώμα ελεγκτών, ενώ μελετάται η ιδέα να διώκεται ποινικά ο οδηγός του λεωφορείου που θα διαπιστωθεί ότι διευκόλυνε με τη συμπεριφορά του τη λαθρεπιβίβαση.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη χώρα εκτεθειμένη στον κίνδυνο της διεθνούς ανυποληψίας και της περιθωριοποίησης, γιατί εκεί οδηγείται μια χώρα με ταυτότητα ανομίας» δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

Ερωτηθείς εάν απαιτείται αστυνομική λύση, ο κ. Ρέππας απαντά: «Προέχει η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή και η πολιτική κατάρρευση του ψευδοομοιώματος προοδευτισμού που κάποιοι προβάλλουν. Δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε στο κίνημα του παραλογισμού που τον πλήρωσε η χώρα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook