Στους ρυθμούς των εγκαινίων της ΔΕΘ κινείται η Θεσσαλονίκη, καθώς το Σάββατο ανοίγει η αυλαία της 76ης διοργάνωσης. Πάντως, για πρώτη χρονιά φέτος στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται το κόψιμο της κορδέλας, το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΔΕΘ, τα εγκαίνια θα τελεστούν παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή, στο Βελλίδειο, αλλά σε χώρο του λιμανιού.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το in.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος την Παρασκευή χαρακτήρισε τη ΔΕΘ «κατ\’ όνομα διεθνή», καθώς, όπως είπε, «η πλειοψηφία των περιπτέρων είναι κρατικά ή των ΟΤΑ», ενώ αναρωτήθηκε αν η ΔΕΘ, όπως γίνεται, συμβάλλει στην ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει άλλες μορφές παρεμβάσεων που θα συντελούν πραγματικά στην ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «δεν νομίζω ότι αυτές οι παρουσίες, και του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βοηθούν στην ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται τις κινητοποιήσεις, είπε «όχι βέβαια, είναι δικαίωμα των πολιτών να κάνουν κινητοποιήσεις» και πρόσθεσε πως «σημασία έχει οι κινητοποιήσεις να είναι ειρηνικές».

«Θερμή» υποδοχή

«Θερμή» αναμένεται να είναι η υποδοχή που θα επιφυλάξουν στον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο χιλιάδες διαδηλωτές, ενώ σε συναγερμό έχει ήδη τεθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη. Κάτοικοι αναφέρουν πως τέτοια μέτρα ασφαλείας έχουν να δουν από τη Σύνοδο Κορυφής του 2003.

Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί από κάθε υπηρεσία βρίσκονται επί ποδός, ανάμεσα τους και αρκετοί μοτοσικλετιστές των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και «Δέλτα», οι οποίοι καθημερινά περιπολούν στους δρόμους της πόλης.

Κάγκελα και φράχτες

Το πρωί του Σαββάτου θα στηθούν κάγκελα περιμετρικά του Συνεδριακού Κέντρου, ενώ στο ύψος όπου υπολογίζουν οι αρχές ασφαλείας ότι θα σταματήσουν τους διαδηλωτές, θα τοποθετηθούν οι φράχτες που είχαν χρησιμοποιηθεί στις διαδηλώσεις του Ιουνίου στο Σύνταγμα.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. με τον εκτοξευτήρα νερού. Παράλληλα, άντρες των ΜΑΤ θα αναπτυχθούν περιμετρικά των εγκαταστάσεων.

Τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός πως υπάρχουν πάνω από έξι διαφορετικές αφετηρίες διαδηλώσεων σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί και το «ανοικτό» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περιμετρικά του οποίου θα αναπτυχθούν, πάντως, σχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Ένα ακόμα πρόβλημα για την αστυνομία είναι τα πολλά ανοιχτά εργοτάξια στο κέντρο της πόλης, λόγω των έργων στην παραλία και των εκσκαφών του μετρό, καθώς τα μπάζα μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε πολεμοφόδια στα χέρια κουκουλοφόρων.

Όπως υποστηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι εντολές που έχουν δοθεί στις δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας είναι να δείξουν επαγγελματισμό, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες ανάλογα με την αναγκαιότητα της στιγμής. Και αυτή τη φορά, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το δόγμα των προληπτικών προσαγωγών.

Στα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να κλείσουν τα καταστήματα τους το Σάββατο στις 15.00, να μην βγάλουν απορρίμματα ή άλλα εύφλεκτα υλικά μπροστά στα καταστήματα τους, να απομακρύνουν τα ΙΧ αυτοκίνητα τους από το ιστορικό κέντρο, να κλείσουν τις τέντες και να ενεργοποιήσουν τα στόρια ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό μέσο διαθέτει η επιχείρηση.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις θα σχηματίζουν κλοιό γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», οι «Αγανακτισμένοι» θα θέσουν σε εφαρμογή το «σχέδιο αποκλεισμού της ΔΕΘ», όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις προσυγκεντρώσεις (στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου και στο Λευκό Πύργο) και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κινηθούν προς το Βελλίδειο.

Μισή ώρα αργότερα (15:30) ιδιοκτήτες ταξί από διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν στο Ιβανόφειο, στην οδό Αγίου Δημητρίου και γύρω στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν πορεία, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, μέχρι το συνεδριακό κέντρο.

Επίσης, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, των φοιτητών, στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, των φιλάθλων της ομάδας του Ηρακλή, στο «Κατσάνειο» αθλητικό κέντρο, καθώς επίσης και των αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.

Για τις 6.30 το απόγευμα, εξάλλου, προγραμματίστηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία

Αριστοτέλους.

Μετά τις 7 το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν και αυτές οι πορείες, από τα παραπάνω διαφορετικά σημεία συγκέντρωσης, με κατάληξη το Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook