Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία μια ασυνήθιστη ερώτηση που συμπεριλαμβανόταν στις εφετινές εισαγωγικές εξετάσεις της σχολής της ιατρικής του πανεπιστημίου της Ρώμης, της Σαπιέντσα.

Οι εξεταστές ζήτησαν από τους δεκαοκτάχρονους επίδοξους φοιτητές να απαντήσουν στην ερώτηση «ποιες είναι οι πραγματικές γεύσεις της παραδοσιακής γρανίτας που σερβίρεται σε χαρακτηριστικό κιόσκι της Αιώνιας Πόλης, γνωστής με το όνομα γκρατακέκα: βύσσινο, λεμόνι, μέντα η σοκολάτα;».

Όπως αναφέρουν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι σχέση μπορεί να έχει η γκρατακέκα (που φτιάχνεται με τριμμένο πάγο, σιρόπι και ψιλοκομμένα φρούτα) με την γενικότερη, απαιτούμενη μόρφωση, για να μπορεί να εισέλθει κανείς στην σχολή της ιατρικής.

Παράλληλα όμως σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι πριν λίγα χρόνια το ανάλογο τεστ περιείχε και την ερώτηση «πώς άρχισε την καριέρα της η σουμπρέτα Ελισαμπέτα Κανάλις;», που εκ πρώτης όψεως απέχει ακόμη περισσότερο από το πεδίο της ιατρικής επιστήμης.

Μερικές από τις υπόλοιπες φετινές ερωτήσεις γενικής, «εγκυκλοπαιδικής» μόρφωσης, αφορούσαν το σκάνδαλο Λιουίνσκι, την Μόνα Λίζα, τον Κώδικα Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν και την αιχμαλωσία του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, ερωτηθείς σχετικά με την «πρωτότυπη» επιλογή των ερωτήσεων, απάντησε ότι στις εισαγωγικές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται θέματα και ερωτήσεις που απαιτούν την αξιοποίηση της λογικής των φοιτητών.

Πολλοί νέοι, όμως, που σχολίασαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, υπογράμμισαν ότι με τον τρόπο αυτό, ευνοούνται φοιτητές που ζουν και μεγάλωσαν στην Ρώμη, ενώ πολλοί απόφοιτοι του λυκείου που προέρχονται από άλλες πόλεις και θα ήθελαν να φοιτήσουν στο Λα Σαπιέντσα, τίθενται αυτόματα σε μειονεκτική θέση--αφού αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη της χαρακτηριστικής γρανίτας της Ρώμης.

Για να λυθεί το μυστήριο, η Sora Maria (κυρά Μαρία) που εργάζεται στο συγκεκριμένο κιόσκι, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι «οι παραδοσιακές γεύσεις και τα σιρόπια που χρησιμοποιούνται στην γκρατακέκα είναι λεμόνι, μέντα, βύσσινο--αλλά ποτέ, σε καμία απολύτως περίπτωση, σοκολάτα».