Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα ατυχήματα και τα θύματα στην Κρήτη τον Απρίλιο

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία για τα «Οδικά Τροχαία Ατυχήματα» για τον Απρίλιο 2018.

Ειδικότερα, τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 (872 τον Απρίλιο του 2018, έναντι 857 τον Απρίλιο του 2017).

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, κατεγράφησαν 55 νεκροί, 41 βαριά τραυματίες και 994 ελαφρά τραυματίες, έναντι 51 νεκρών, 45 βαριά τραυματιών και 1.025 ελαφρά τραυματιών τον Απρίλιο του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,8% σε νεκρούς, μείωση κατά 8,9% σε βαριά τραυματίες και μείωση κατά 3,0% σε ελαφρά τραυματίες.

Σε επίπεδο Κρήτης τα ατυχήματα – δυστυχήματα τον Απρίλιο του 2018 ήταν 8 στον αριθμό και παρουσίασαν μείωση σε σχέση με το 2017.

 

Επεξηγηματικές Σημειώσεις ΕΛΣΤΑΤ

α. Προσωρινά στοιχεία ανακοινώνονται 2 μήνες μετά τον μήνα του ατυχήματος.

β. Οριστικά στοιχεία ανακοινώνονται 10 μήνες μετά το έτος αναφοράς.

Ορισμοί

Οδικό τροχαίο ατύχημα (με σωματικές βλάβες) θεωρείται το συμβάν που γίνεται στους δρόμους ή στις πλατείες, που είναι ελεύθερες στη δημόσια χρήση (όχι σε αυλές, βιομηχανικούς χώρους, αμαξοστάσια των επιχειρήσεων μεταφορών κλπ.), με συμμετοχή σε αυτό ενός ή περισσοτέρων οχημάτων, από τα οποία το ένα τουλάχιστον βρισκόταν σε κίνηση κατά τη στιγμή του ατυχήματος και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό προσώπου ή προσώπων.

Νεκρός θεωρείται το πρόσωπο εκείνο, του οποίου ο θάνατος, επέρχεται την ίδια στιγμή ή μέσα σε διάστημα 30 ημερών από το ατύχημα (τον ορισμό αυτό ακολουθεί η Ελλάδα από 01.01.1996).

Τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο, που υπέστη σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του.

Βαριά τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο, που υπέστη σοβαρή βλάβη, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ακρωτηριασμό, πολλαπλό τραυματισμό με αποτέλεσμα το άτομο είτε να χάσει τη διανοητική του επαφή με το περιβάλλον είτε να κινδυνεύει σοβαρά η ζωή του.

Ελαφρά τραυματίας θεωρείται το παθόν πρόσωπο, που υπέστη απλή σωματική κάκωση, μη ικανή να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο.

Όχημα: Περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα οχήματα, τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (τρόλλεϋ), τα τραμ, οι μοτοσυκλέτες, τα ποδήλατα και μοτοποδήλατα, τα αγροτικά μηχανήματα, τα μηχανήματα οδοποιίας, τα ζωήλατα οχήματα και οι χειράμαξες. Στα οχήματα δεν περιλαμβάνονται οι σιδηρόδρομοι, ωστόσο αν στο ατύχημα συμμετέχει όχημα μιας τουλάχιστον από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε το ατύχημα θεωρείται οδικό τροχαίο και περιλαμβάνεται στην έρευνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook