Έως 120 δόσεις η ρύθμιση που προβλέπει και κούρεμα

Σε λειτουργία τέθηκε στις 10 το πρωί της Τετάρτης (27/6) η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που αφορά τους αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές σε τράπεζες (πρώην ΑΤΕ κ.λ.π.), ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Το άνοιγμα της πλατφόρμας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο και ο γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης. Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε πως, η πλατφόρμα ξεκλειδώνει και πως η ρύθμιση των οφειλών για τους αγρότες μπορεί να φτάσει έως και τις 120 δόσεις. Περιλαμβάνει δε οφειλές σε ταμεία, τράπεζες που έκλεισαν (όπως η παλιά ΑΤΕ) και χρέη στο δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα και οφειλών στον ΕΛΓΑ), προβλέποντας και κούρεμα βασικής οφειλής.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για χρέη εισφορών προς τον πρώην ΟΓΑ, προς την εφορία (εισόδημα και ΦΠΑ), καθώς και για ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Pro Bank κ.λ.π). Η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σημαντικού «κουρέματος» της αρχικής οφειλής λόγω της διαγραφής τόκων και πανωτοκίων, μπορεί να πληρωθεί έως και σε 120 δόσεις, ενώ ο δικαιούχος μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει ακόμη και τη διαγραφή του 60% της αρχικής οφειλής.

«Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και έχουμε παλέψει αρκετό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς από το 2012 οι αγρότες ήταν έρμαια των εισπρακτικών εταιρειών και δεν είχαν καν τη στοιχειώδη επικοινωνία με ένα τραπεζικό ίδρυμα για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, ενώ την ίδια ώρα απειλούνταν με κατασχέσεις. Με αυτές τις ρυθμίσεις δίνουμε μία πραγματική «ανάσα», μία ευνοϊκή διευθέτηση, γιατί σε όλες των περιπτώσεων, είτε θα ακολουθήσει εξόφληση από το δανειολήπτη, είτε συμβιβασμός, προβλέπεται διαγραφή όλων των τόκων.

Επίσης προβλέπεται και διαγραφή του κεφαλαίου η οποία θα εξαρτάται από το χρόνο εξόφλησης του εναπομείναντας κεφαλαίου και από την αξία της περιουσίας του οφειλέτη. Πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση», υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης, η οποία, όπως ανέφερε, αφορά χρέη προς την πρώην ΑΤΕ αφορά 23.000 αγρότες, ενώ το προς ρύθμιση ποσό φτάνει τα 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, τα χρέη των αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να ρυθμίσουν συνολικά 338.000 αγρότες, που οφείλουν περί τα 1,4 δις ευρώ.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τόνισε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να αγχώνονται καθώς οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους (31/12/2018), ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι και τόσα πολλά τα χρέη των αγροτών προς το δημόσιο λόγω αφορολόγητου.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω πλατφόρμα θα εντάσσονται πλέον και οι νέες κατηγορίες οφειλών (πατήστε εδώ για να δείτε την πλατφόρμα).

Αναλυτικά όπως προβλέπεται το ηλεκτρονικό σύστημα στην νέα του έκδοση θα μπορεί να δεχτεί:

1. Νέες αιτήσεις
Α) με δυνατότητα υποβολής από αγρότες
Β) κριτήρια υπαγωγής οφειλετών με ημερομηνία 31/12/2017
Γ) οφειλές προς ρύθμιση που γεννήθηκαν/βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2017

2. Αιτήσεις σε προσωρινή αποθήκευση
Ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η αίτηση. Όλες οι αιτήσεις σε προσωρινή αποθήκευση όταν θα υποβληθούν οριστικά θα περιέχουν το σύνολο των δεδομένων που ανακτώνται αυτόματα και στις οφειλές προς ρύθμιση θα περιλαμβάνονται και αυτές που γεννήθηκαν/βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2017.

3. Αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί οριστικά
Α) δυνατότητα επανυποβολής αιτήσεων που περατώθηκαν ως άκαρπες μετά από υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη ότι επιθυμεί να συμπεριλάβει στη ρύθμιση οφειλές που γεννήθηκαν/βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2017.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν οριστικά και βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, προς το παρόν είναι σε αναμονή. Ωστόσο, μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, άρθρο 8 παρ. 18, ο οφειλέτης θα μπορεί να ζητήσει την διαγραφή και επανυποβολή της αίτησης εφόσον επιθυμεί να συμπεριλάβει στη ρύθμιση οφειλές που γεννήθηκαν/βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2017.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook