Μετά βαΐων και κλάδων η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ανακοίνωσαν την έναρξη εφαρμογής του «μεταφορικού ισοδύναμου», από 1η Ιουλίου για 49 νησιά και από 1η Ιανουαρίου 2019 για όλα τα νησιά της χώρας πλην τριών!

Της Εύβοιας, της Λευκάδας και της…Κρήτης!

Και καλά για την Εύβοια και την Λευκάδα, που συνδέονται με την στεριά και μπορεί άνετα να κυκλοφορήσεις οδικώς, το καταλαβαίνω.

Όμως για την εξαίρεση της Κρήτης ο κ. υπουργός αλλά και οι συν αυτώ βουλευτές απαξίωσαν να δώσουν την παραμικρή εξήγηση (πλην κάποιων εκκλήσεων για να ενταχθεί στο μέλλον και η Κρήτη).

Όπως ουδεμία εξήγηση δεν είχε δώσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν τον  περασμένο Απρίλιο, από την Ρόδο ανακοίνωσε το μέτρο.

Βέβαια στο σημείο αυτό είναι δεδομένη η ανεξήγητη ολιγωρία ή αδιαφορία των φορέων της Κρήτης, καθώς ενώ έγιναν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και ενώ από τις 18 Απριλίου το Flashnews.gr είχε επισημάνει πως  από του χρόνου ακόμη και οι κάτοικοι της «πτωχής πλην τίμιας» Μυκόνου θα έχουν επιδότηση μεταφορικών εκτός από τους κατοίκους της Κρήτης, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση πριν πάει ο νόμος στην Βουλή για ψήφιση.

Εντύπωση προκαλεί το ότι ακόμη και τώρα Περιφέρεια, Επιμελητήρια κλπ δεν έχουν  αντιδράσει  έντονα στην εξαίρεση  ΜΟΝΟ της Κρήτης.

Δηλαδή ενός από τα πλέον απομακρυσμένα νησιά από την στερεά Ελλάδα, οι κάτοικοι του οποίου πληρώνουν τις ακριβές μεταφορές, των ίδιων, αλλά και του αυξημένου κόστους των προϊόντων που «εισάγονται» στο νησί, από καύσιμα και γάλατα, μέχρι τις ζωοτροφές, πρώτες ύλες κλπ.

Για να μην μιλήσουμε και για το κόστος μεταφοράς των προϊόντων που παράγονται στο νησί, τα οποία  δυσκολεύονται να είναι ανταγωνιστικά με τα άλλα προϊόντα της στερεάς Ελλάδας.

Περιμένοντας τις όποιες εξηγήσεις ή αντιδράσεις, σε όλους αυτούς αφιερώνουμε το πασίγνωστο τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι βασισμένο σε φράσεις από τον «Καπετάν Μιχάλη»  του Νίκου Καζαντζάκη:

«Δεν ήταν νησί
Ήταν θεριό που κείτουνταν στη θάλασσα
Ήταν η γοργόνα, η αδερφή του Μεγαλέξαντρου
Που θρηνούσε και φουρτούνιαζε το πέλαγο
Άμα λευτερωθεί η Κρήτη
Θα λευτερωθεί και μένα η καρδιά μου
Άμα λευτερωθεί η Κρήτη, θα γελάσω»

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook