Αποκαταστάθηκε επιτέλους το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού με την τάση για υψηλότερες θερμοκρασίες τις μεσημβρινές ώρες, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα και της νότιες περιοχές της Κρήτης. 

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν εμφανίζεται ευτυχώς κάποια τάση επικράτησης θερμής εισβολής από τα νότια που θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες στο νησί μας, κάτι που συνηθίζεται για αυτή την περίοδο. 

Το γεγονός αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και τις γεωργικές καλλιέργειες μιας και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της νύκτας μετριάζουν τις ανάγκες εντατικών αρδεύσεων και φυσικά την κατανάλωση πολύτιμων αποθεματικών νερού. 

Αναλυτικότερα η πρόγνωση του καιρού στην Κρήτη

Στην ανώτερη ατμόσφαιρα θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της ΒΔ Αφρικής καθώς και από τη χερσόνησο της Σαουδικής Αραβίας τείνουν να κινηθούν προς τον Ελλαδικό χώρο βοηθώντας έτσι τις θερμοκρασίες να ανέβουν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη. 

Η επεκτατική αυτή τάση των θερμών αερίων μαζών ανακόπτεται από τις ψυχρότερες μάζες που κατέρχονται από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης με αποτέλεσμα να μετριάζονται τα επίπεδα των υψηλών θερμοκρασιών, διατηρούμενα όμως σε καλοκαιρινά και συνήθη για την εποχή επίπεδα. 

Στην Κρήτη η επικράτηση και των ΒΔ ανέμων στην επιφάνεια περιορίζει τις αυξητικές τάσεις των μέγιστων θερμοκρασιών στα βόρεια τμήματα του νησιού επιτρέποντας όμως να σημειώνονται υψηλότερες μέγιστες τιμές στην ενδοχώρα του νησιού καθώς και στις νότιες περιοχές.

Πολύ καλός αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός στην Κρήτη για ολόκληρη την εβδομάδα, με ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους τις πρωινές και νυκτερινές ώρες , ενώ έως μέτριοι θα φθάνουν κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών, με εξαίρεση τις ανατολικές περιοχές την Κρήτης όπου η ένταση τους θα φθάνει πρόσκαιρα τα 4 έως 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. 

Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα ανέβουν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα και θα κυμαίνονται στα βόρεια τμήματα από τους 31 ⁰C έως τους 33 ⁰C, ενώ στα κεντρικά και τα νότια τμήματα θα είναι 2 έως και 3 βαθμούς υψηλότερες. Θετικό είναι το γεγονός ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές ώρες θα κυμαίνονται σε καλά για την εποχή επίπεδα.

Καλός και ιδανικά καλοκαιρινός αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός και για το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί με τους ανέμους να είναι πιο εξασθενημένοι και στις ανατολικές περιοχές του νησιού και την θερμοκρασία να διατηρείται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η προστασία από την Υπεριώδη ακτινοβολία μιας και η παρατεταμένη ηλιοφάνεια κορυφώνει τις μέγιστες τιμές από νωρίς το μεσημέρι.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος,  MSc

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook