Πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, νετρίνα, quarks, γλουόνια… Ονόματα σωματιδίων γνωστών ή λιγότερο γνωστών, που όμως είναι θεμελιώδη  συστατικά του κόσμου μας από τις αρχέγονες καταστάσεις του μέχρι σήμερα. 

Τα σωματίδια αυτά (και άλλα πολλά) αποτελούν τη βάση του ονομαζόμενου “Standard Model”, της θεωρίας της Φυσικής που περιγράφει τις αλληλεπιδράσεις και τη δομή της ύλης που αποτελεί το σύμπαν. 

Στοιχεία από τις αναζητήσεις των επιστημόνων, πληροφορίες από μεγάλα τα ερευνητικά κέντρα όπως το CERN αλλά και μία παρουσίαση των σύγχρονων εξελίξεων στη Φυσική, θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε στο διεθνές Συνέδριο Φυσικής στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (4-12 Ιουλίου).  

Επιπλέον, την Δευτέρα 9 Ιουλίου από τις 9.00 έως τις 14.00, διοργανώνονται στο χώρο Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων* μαθήματα για τα στοιχειώδη σωμάτια (“masterclasses”) σε συνεργασία με την Δρ. Φυσικό Δ.Χατζηφωτιάδου (Ερευνήτρια στο πείραμα  ALICE/CERN, διοργάνωση συνεδρίου). Τα μαθήματα γίνονται σε απλή γλώσσα, ώστε να απευθύνονται κατ’ αρχήν σε μαθητές Λυκείου αλλά και και γενικότερα σε κοινό με βασικές γνώσεις (σχολικού επιπέδου). 

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: 

1ο Μέρος, 09.30 – 11.00: Η Δ. Χατζηφωτιάδου θα παρουσιάσει βασικά στοιχεία και μεθοδολογία Σωματιδιακής Φυσικής, καθώς και το πείραμα ALICE. Με σύνδεση online θα περιηγηθούμε στο control room του πειράματος, στο CERN. 

2ο Μέρος, 11.30 – 14.00: Υλοποίηση Workshop όπου οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν δεδομένα σε υπολογιστές χρησιμοποιώντας μια απλή έκδοση του λογισμικού των εργαστηρίων. Στην διαδικασία αυτή, βαδίζοντας στα βήματα της επιστημονικής μεθόδου, θα αναζητήσουν “παράξενα” σωματίδια. Μετά την ολοκλήρωση της “άσκησης”, θα συζητήσουν τα αποτελέσματα.    

Περισσότερες πληροφορίες, αιτήσεις συμμετοχής  καθώς και υλικό για το μάθημα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων (ekfechanion.eu). Για διευκρινήσεις επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: [email protected]  

*Το ΕΚΦΕ Χανίων λειτουργεί στο κτιριακό συγκρότημα του Λυκείου Ακρωτηρίου (πρ.”Πολυκλαδικό”)  

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook