Σημαντική υπήρξε η συμβολή δημοτών, ακόμα και Σφακιανών κατοίκων εξωτερικού, όπου δώρισαν εκκλησιαστικά αντικείμενα του Ναού

Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018, στη Χώρα Σφακίων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παλαιού ανακατασκευασμένου  Ιερού Ναού Δώδεκα Αποστόλων του 16ουαιώνα και τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία , χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λάμπης- Συβρίτου & Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου.

Στο εξαιρετικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς  έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Σφακίων , κ. Ζερβός Ιωάννης και μέλη του Δ.Σ., η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Παπαδοπούλου Ελένη, o τέως Προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ κ. Ανδριανάκης, η αρχαιολόγος κ. Αποστολάκη Νατάσα, ο Αρχιτεχνίτης Αρχαιολογίας Χανίων κ. Τσιτσιρίδης, ο τέως Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Μπατζέλης Ιωάννης εκπρόσωποι, των σωμάτων ασφαλείας, φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων χτίστηκε από κατοίκους του Καλλικράτη και ήταν η τελευταία από τις 45 που χτίστηκαν την ίδια περίοδο στην περιοχή. Αναστηλώθηκε για πρώτη φορά μετά την γερμανική κατοχή ενώ οι εκτεταμένες φθορές και ο κίνδυνος άμεσης κατάρρευσής της, οδήγησαν τον εφημέριο Χώρας Σφακίων π. Αθανάσιο Κουκουναρη  να απευθυνθεί στον Δήμαρχο Σφακίων κ. Ζερβό, ο οποίος υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Παπαδοπούλου, δρομολογώντας τις διαδικασίες για την διάσωσή και αναστήλωσης του ναού από τον Αρχαιολογία Χανίων.

 Μετά το πέρας των εγκαινίων και της Θείας λειτουργίας, ακολούθησε κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλικράτη, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στους φορείς από την Ενορία και το Δήμο Σφακίων, σε κατάστημα της περιοχής. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook