Τη μάθατε τη νέα είδηση;  Η ποντιακή διάλεκτος επισήμως εγκρίθηκε και θα διδάσκεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης!

Το νέο ανακοίνωσε ο αν. καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Ηλίας Πετρόπουλος, πριν λίγες ημέρες ,κάνοντας γνωστό ότι η συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., επικύρωσε την απόφασή της και οριστικοποίησε την εισαγωγή από το νέο Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Σπουδών 2018 – 2019 ενός νέου μαθήματος με τίτλο Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου Ι & ΙΙ στο χειμερινό εξάμηνο (Γ΄) και στο εαρινό εξάμηνο (Δ΄) με επόπτη καθηγητή τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο.

Αυτό σημαίνει ότι η ποντιακή διάλεκτος θα είναι επίσημο μάθημα για πρώτη φορά στα χρονικά σε ελληνικό πανεπιστήμιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.

Χαιρόμαστε και επαινούμε την συνέλευση των καθηγητών του τμήματος γλώσσας , φιλολογίας και πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για αυτήν την πολύ σημαντική απόφαση της και για αυτό ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» θεώρησε καθήκον του να από-στείλει έγγραφο .συγχαρητηρίων σε αντιστοιχία με την προτροπή του ψηφίσματος που επέδωσε  από πέρσι 11-12-2017 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με παρόμοιο αίτημα του για την διδαχή της κρητικής  διαλέκτου .

Εν αναμονή των εξελίξεων και αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με την πρόταση – ψήφισμα του συλλόγου μας για έγκριση της διδαχής της κρητικής διαλέκτου στο φυσικό της χώρο, τα πράγματα όλο και ενισχύονται με θετικές ενέργειες για την πραγμάτωση της, αφού δεν έχουμε σταματήσει να ενημερώνουμε όλο και περισσότερο τους αρμοδίους αλλά και τους κρητικούς.

Θα θέλαμε λοιπόν να σας ενημερώσουμε ότι μεταξύ άλλων πολλά θετικά μηνύματα έφθασαν και διαρκώς φτάνουν στο σύλλογο μας για την κρητική διάλεκτο όπως αυτό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης του πολιού  κου Ειρηναίου , ο οποίος εγκαρδίως επαινεί και χαιρετίζει την ιδέα έγκρισης της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης , και  μας βεβαιώνει ότι θα αποστείλει ειδική επιστολή στον πρύτανη κο Οδυσσέα Ζώρα, προς ευόδωση της.

Επίσης ο Σεβ. Μητρ. Ρεθυμνης & Αυλοποτάμου κος Ευγένιος ο άξιος ποιμενάρχης μας ,ήδη μας κοινοποίησε επιστολή του ,που απέστειλε στον κο πρύτανη με θετική απόκριση και ενίσχυση του ψηφίσματος περί της διδαχής της κρητικής διαλέκτου.

Ο εξοχότατος κος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει ενημερωθεί καταλλήλως και έχει λάβει από το σύλλογο μας επιστολή περί του ψηφίσματος μας και συγκεκριμένα τον προέτρεπε να ενισχύσει στον λόγο του το θέμα αυτό , στην πρόσφατη επίσκεψη του για τα 40 χρόνια από  της ιδρύσεως του Παν/μιου Κρήτης.

Επιπλέον ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου μας η ΑΘΠ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κος Βαρθολομαίος έχει ενημερωθεί πλήρως για την πρόταση – ψήφισμα του συλλόγου μας και σύντομα θα ενισχύσει με επιστολή του προς τον κο πρύτανη.

Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» σε συνεργασία με την  UNESCO , την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 έχει προγραμματίσει εσπερίδα στο κτίριο Κωστή Παλαμά του Παν/μιου Αθηνών αφιερωμένο στον ευρωπαικό εορτασμό του  ετους 2018 για την  πολιτιστική κληρονομιά της  Ευρώπης  , υιοθετώντας το  σύνθημα  του ΕΕΠΚ  ότι : «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον». και με αφορμή τούτο  προσκαλεί όλα τα εν Αττική κρητικά σωματεία για πλήρη ενημέρωση σχετικά με την διάσωση και διατήρηση της κρητικής διαλέκτου αλλά και υπογραφή μνημονίου προς ενίσχυση του ψηφίσματος που έχει ήδη αποστείλει από 11-12-17 για την διδαχή της στο Πανεπ. Κρήτης. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για εμάς ως άτομα, κοινότητες και κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές.                                                                                               

Διακεκριμένοι επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίου θα αναπτύξουν θέματα γύρω από την κρητική διάλεκτο και την σημασία της διδαχής της στο Παν. Κρήτης.  Ήδη η κα Μαρίνα Τζακώστα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στη γλωσσική ανάπτυξη ,έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενέργειες του συλλόγου μας σχετικά με την κρητική διάλεκτο και επιθυμεί να συμμετάσχει στην άνω εσπερίδα, όπου θα είναι μία εκ των ομιλητριών. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από κρητική μουσική και κρητικό κέρασμα.

Αναμένουμε λοιπόν εναγωνίως από το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης  την απόφαση του και ευελπιστούμε ότι θα πρέπει να δει πλέον με πολύ θετικό μάτι την πρόταση του συλλόγου μας και να ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙ  από την ενέργεια των συναδέλφων τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ώστε να εγκρίνουν το αίτημα μας για την διδαχή της κρητικής διαλέκτου , που είναι αίτημα όλων των Κρητών όπου γης.  Τώρα είναι καιρός να καρποφορήσει η σπορά και κάθε καθυστέρηση είναι επιζήμια για την ζώσα κρητική διάλεκτο , η οποία διψάει να δεχθεί την βροχή των νέων φοιτητών της. Ως Κρητικοί  να κάνουμε κάτι που αξίζει της διαλέκτου γιατί δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί 

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον και αναμένει καρτερικά τις εξελίξεις ενώ  για μια ακόμη φορά  παρακαλούμε τον κο πρύτανη, την σύγκλητο αλλά και το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης  ,να εισακούσουν την πρόταση μας – ψήφισμα, να αφουγκραστούν -σεβαστούν την ανάγκη για διατήρηση και διάσωση της κρητικής διαλέκτου ,εγκρίνοντας την διδαχή της  , έτσι ώστε να κτυπήσουν και για τους κρητικούς χαρμόσυνα οι καμπάνες της καλής είδησης.

Ο Σύλλογος μας ένδακρυς χαίρεται  για τους αδελφούς ποντίους οι οποίοι γεύο-νται την χαρά της διάσωσης και διατήρησης του πολυτιμότερου αγαθού τους, την γλώσσα. Εύχεσθε και υπέρ  ημών!

Γεώργιος Ν. Βλατάκης  
Πρόεδρος Ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook