Παιδιά που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1 έχουν σχεδόν δεκαπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν και από ιογενή λοίμωξη, σε σύγκριση με υγιή παιδιά, αναφέρει έρευνα από την Αυστραλία.

Ο παιδικός διαβήτης έχει συνδεθεί με εντεροϊούς που μπορούν να οδηγήσουν σε κρυολόγημα, γρίπη, ακόμα και μηνιγγίτιδα.

Ωστόσο, επισκόπηση 26 ερευνών από ερευνητική ομάδα στην Αυστραλία, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMJ’, δεν αποδεικνύει ότι ο ιός προκαλεί διαβήτη.

Το ίδρυμα Diabetes στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπίστεί η αιτία του διαβήτη 1.

Ο αριθμός των περιστατικών έχει αυξηθεί, ανεξήγητα, στον πλανήτη.

Υπάρχει γενετικός παράγοντας στον διαβήτη 1, αλλά αυτό δεν εξηγεί την αύξηση, επομένως οι ερευνητές αναζητούν περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ένας από αυτούς εκτιμάται ότι είναι ο εντεροϊός, ωστόσο προηγούμενες έρευνες για τον ιό εμφάνισαν μεικτή εικόνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου New South Wales και του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογίας και διαβήτη στο Σύδνεϋ συνέδεσαν την έρευνα αρκετών ομάδων για να οδηγηθούν σε περισσότερο σαφή απάντηση. Επισκόπησαν 26 έρευνες που περιλάμβαναν 4.448 ασθενείς και κατέληξαν ότι η σχέση μεταξύ της λοίμωξης από εντεροιό και του διαβήτη ήταν ισχυρή, με περίπου δεκαπλάσιες πιθανότητες λοίμωξης από εντεροιό στα παιδιά που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη 1.

Ο Dr Jonathan Levy, του Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism, θεωρεί ότι πρόκειται για καλά σχεδιασμένη έρευνα, που συνδέει τους δυο παράγοντες, ιδιαίτερα στις νέες διαγνώσεις.

Μια δυσκολία με αυτού του τύπου την έρευνα είναι ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί η αιτιατή σχέση. Ο εντεροιός θα μπορούσε να προκαλέσει διαβήτη ή ο διαβήτης θα μπορούσε να καταστήσει κάποιον περισσότερο ευάλωτο στον εντεροιό, ή κάτι άλλο, όπως γενετικοί παράγοντες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στα δυο.

(iatronet.gr)

Οι ερευνητές θεωρούν ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook