Αντίθετος ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων στην προοπτική δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στα Χανιά 

Την αντίθεσή του στην προοπτική δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στα Χανιά εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις και θα διώξει τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ και Υπουργείου Ανάπτυξης για δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου έχει ήδη ανοίξει και άλλοι δήμοι και εμπορικοί σύλλογοι, όπως πχ του Ηρακλείου και της Ιεράπετρας, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων από την πλευρά του εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση του δήμου Χανιών να καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων:

“Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων στην συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στις 28/6/2018 συζήτησε για την πρόθεση του Δήμου Χανίων να καταθέσει πρόταση σε συγχρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου εμπορίου σε περιοχή της πόλης μας.

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου καταρχήν είναι υπέρ σε ενέργειες και χρηματοδοτούμενα προγράμματα που έχουν σκοπό να βοηθήσουν  τους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς εμπόρους της πόλης μας ιδιαίτερα σε εποχές που όλοι εμείς οι μικροί βαλλόμαστε από τις κυβερνητικές πολιτικές και τον ανταγωνισμό  των πολυεθνικών.

Το πρόγραμμα προβάλλεται από τον Δήμο Χανίων ως «ευκαιρία» για ανάπλαση μιας  περιοχής των Χανίων. Σαφώς και είμαστε σύμφωνοι στην ανάπλαση αν είναι δυνατόν του συνόλου του Δήμου μας. Σαφώς και είμαστε σύμφωνοι στην αναβάθμιση και χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος των συναδέλφων και των πολιτών.

Δεν  είμαστε όμως σύμφωνοι όλα αυτά να γίνουν με δεσμεύσεις και υποχρεώσεις από τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση μικρούς εμπόρους. Η μέχρι τώρα εμπειρία από τέτοιου είδους προγράμματα για την προώθηση της «επιχειρηματικότητας» έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι συνοδεύονται και από δεσμεύσεις.

Οι δεσμεύσεις που προβλέπονται στο εν λόγω πρόγραμμα εκτιμάμε ότι θα χειροτερεύσουν την θέση μας στην αγορά. Δίνεται ένα -μικρό για το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών- ποσό των 2000€ περίπου  σε κάθε επαγγελματία. Όμως σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος έχει οφειλές δεν διευκρινίζεται αν τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα.

Επίσης οι διάφορες «προωθητικές ενέργειες» που προβλέπονται χρησιμοποιούνται ως δούρειος ίππος στην διακαή προσπάθεια επέκτασης των ωραρίων , ανοίγματος όλων των Κυριακών ,σε λευκές νύχτες, σε συνεχείς εκπτωτικές περιόδους κ.α. Επίσης είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οικονομικές δεσμεύσεις από τους συνάδελφους αφού αν αποχωρήσουν από την επαγγελματική δραστηριότητα τους  ή αλλάξουν έδρα ή βγει έκπτωτος ο Δήμος και δεν τελειώσει την υλοποίηση και τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα για εργασίες που τους επιβλήθηκαν να κάνουν.

Με βάση τα παραπάνω έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και αυτό γιατί  το πρόγραμμα προτάσσει τη λογική του ανταγωνισμού έναντι της  λειτουργίας των μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στο διώξιμο τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις από την περιοχή.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ότι για τη συμμετοχή του συλλόγου μας  σύμφωνα και με την εγκύκλιο της ΕΣΕΕ αναγκαία προϋπόθεση  είναι η αλλαγή του  καταστατικού του Εμπορικού Συλλόγου,  δηλαδή η αλλαγή φυσιογνωμίας του συλλόγου, μετατρέποντάς τον από συνδικαλιστικό όργανο σε «συνδιαχειριστή» χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην μετάλλαξη του Εμπορικού Συλλόγου από συνδικαλιστικού οργάνου που παλεύει για το δίκιο των μικρών εμπόρων να μετατραπεί σε «επιχείρηση» που σκοπό θα έχει την υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων.

Σαφώς λοιπόν συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσουν  τα όποια έργα αναπλάσεων χρειάζονται, αλλά όχι με ενέχυρο την λειτουργία και το μέλλον των συναδέλφων μας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook