Βράβευση Ελαιοτουριστικών δράσεων από τον ΣΕΔΗΚ – Πρόσκληση ενδιαφερόμενων  για εκδήλωση ενδιαφέροντος

Με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης ΕλαιοΤουρισμου στην ενδοχώρα της Κρητης, ο ΣΕΔΗΚ αποφάσισε την βράβευση των φορέων και επιχειρήσεων οι όποιοι κατά το 2018 θα αναπτύξουν διαφορές δράσεις  που συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας της Ελιας και την προβολη της υγιεινής αξίας του ελαιολαδου.

Στα πλαίσια αυτά προσκαλεί τις ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρησεις (Μουσεία Ελιας, Τουριστικά Γραφεία, Ξενοδοχεία, Αγροτοτουριστικές μονάδες, Ταβέρνες ελαιολάδου, Τουριστικά Ελαιοτριβεία, κ.α.) που οι δράσεις τους σχετίζονται με την ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς και  την προβολή και  διάθεση του  ελαιολαδου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για βράβευση,  υποβάλλοντας κατά αρχήν απλή δήλωση  και στην συνεχεία,  μέχρι τις 10 Οκτώβριου,  έκθεση των δράσεων που υλοποιούν η θα υλοποιήσουν.  

Η δράση αυτή του ΣΕΔΗΚ αποτελει συνεχεία της ημερίδας «Προώθηση Ελαιοτουρισμου», που οργάνωσε  προσφατα  σε αξιοθέατα   της περιοχής  Βατολάκκου, Αλικιανου, Σκηνε κ.α. και μέρος του γενικότερου προγράμματος που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί προς την κατεύθυνση αυτή.  

Ήδη έχει διαπιστωθεί αυξημένο ενδιαφέρον  ξένων επισκεπτών  να γνωρίσουν  τον τοπικό πολιτισμό,   την ιστορία και τη γαστρονομία της ενδοχώρας του νησιού, αλλά   και  παράλληλη αύξηση της δραστηριοποίησης  φορέων και επιχειρήσεων της υπαίθρου αλλά και τουριστικών γραφείων , για αξιοποίηση   των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η ελιά και το ελαιόλαδο, στα πλαίσια αυτά, αποτελούν  αντικείμενα με υψηλό βαθμό ελκυστικότητας επισκεπτών,  λογω της γνωστής στο  διεθνές κοινο, ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας της ελιάς και της υγιεινής άξιας του ελαιολαδου.   

Σε έγγραφο του ΣΕΔΗΚ που αποστέλλεται  στις Τουριστικές Επιχειρησεις Κρητης και κοινοποιείται στη Περιφέρεια, τους Δήμους και του Συλλόγους Τουριστικών επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται τα εξης: 

Το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ μετά την επιτυχία που είχε η περσινή  βράβευση  των Ξενοδοχείων που ανέπτυξαν δραστηριότητες  σχετικές με την ανάδειξη και προώθηση της Ελιας και του  Ελαιόλαδου,  αποφάσισε να  επαναλάβει  την δράση  αυτή    κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο  2018  επεκτείνοντας την σε όλους τους Δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς που σχετίζονται με την Ελιά και το Ελαιόλαδο.

Οι Φορείς και οι επιχειρήσεις που θα βραβευτούν  θα είναι εκείνοι  οι  οποίοι   αναπτύσσουν  σε ικανοποιητικό βαθμό  μια ή περισσότερες από  τις  ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Μεθοδευμένη προσφορά ενημερωτικού υλικού για την Ελιά και το Λάδι  ( βιβλία, CD, DVD)  του ΣΕΔΗΚ για παιδιά η και ενήλικες.
2.  Αποκλειστική χρήση ελαιολαδου σε όλα τα φαγητά και εδέσματα που προσφέρουν.
3. Χρήση  νωπού ελαιολάδου  σε επώνυμες συσκευασίες μιας χρήσεως ή μη ξαναγεμιζόμενες στα πρωινά, γεύματα ή δείπνα που προσφέρουν.  
4. Προσφορά ως δώρου, επώνυμου έξτρα παρθένου συσκευασμένου ελαιολάδου .
5. Έκθεση επώνυμων ελαιόλαδων  σε ειδικά stands, προθήκες φωτιζόμενες ή περιστρεφόμενες.
6. Οργάνωση ενημερωτικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γευσιγνωσιών, ομιλιών, θεατρικών παραστάσεων  κλπ).
7. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς και την προβολή και προώθηση του Κρητικού ελαιολάδου.

Τα  Βραβεία που θα απονεμηθούν  θα είναι καλαίσθητες πλακέτες με τη Χρυσή,  Αργυρή και Χάλκινη  Μινωική Ελιά  και Έπαινοι σε χαρτί τύπου πάπυρου (βλίτο). 

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα γίνει από ειδική Επιστημονική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι  Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών ιδρυμάτων,  η οποία θα έχει την δικαιοδοσία να ζητήσει διευκρινήσεις ή και να ελέγξει τα στοιχεία των Φακέλων  υποψηφιότητας που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους. 

Η απονομή των Πλακετών των  Βραβείων θα γίνει σε δημόσια  εκδήλωση που θα οργανώσει ο ΣΕΔΗΚ  και θα λάβει  ευρεία δημοσιότητα.
 
Διευκρινίζεται ότι οι πλακέτες απονέμονται και παραδίδονται μόνο στους παρόντες εκπροσώπους των βραβευόμενων επιχειρήσεων, οι οποίοι εάν θέλουν παρουσιάζουν στο κοινό, με φωτο η άλλα μέσα, περιληπτικά τις  σχετικές με την ελιά και το ελαιόλαδο δράσεις που ανέπτυξαν.     

Μετά από αυτά προσκαλούνται όλοι οι φορείς και επιχειρήσεις  της Κρήτης (δημόσιοι και ιδιωτικοί) που αναπτύσσουν δράσεις οι οποίες  σχετίζονται με την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της ελιάς και με την υγιεινή αξία  του ελαιολάδου εάν ενδιαφέρονται  για τις βραβεύσεις αυτές  να  υποβάλλουν  αρχικά μια    «ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ» και στην  συνέχεια, μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2018, μια «ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ»  σύμφωνα με σχέδιο που θα τους αποσταλεί.

Η δήλωση ενδιαφέροντος  πρέπει να γίνει με υποβολή των στοιχείων της επιχείρησης (Ονομασία, δ/νση, τηλέφωνα, e-mail, site, κλπ) στο τηλέφωνο 28210 50800, η καλύτερα  στο e-mail info@sedik.gr., το αργότερο μέχρι τέλη Ιουλίου 2018.  

Μετά την  δήλωση ενδιαφέροντος  ο ΣΕΔΗΚ θα αποστείλει  στους ενδιαφερόμενους  σχέδιο της ΕΚΘΕΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ που πρέπει να υποβάλουν για τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν  μέχρι την 10 Οκτωβρίου 2018 .

Διευκρινήσεις – Πληροφορίες :  Νικ. Μιχελάκης, Αλκης Μπακαρός  τηλ 28210 50800 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook