Ο Παναγιώτης Σγουρίδης διαμηνύει ότι, ακόμα και αν κυρωθεί από 180 βουλευτές η συμφωνία για το όνομα, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση

“Οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να περάσει η συμφωνία (για το Σκοπιανό) από το ελληνικό κοινοβούλιο με πλειοψηφία 3/5. Αν αυτό γίνει αποδεκτό, θα πάμε όλοι στο κοινοβούλιο για να ψηφίσουμε. Εμείς έχουμε πει ότι είναι μία κακή συμφωνία και θα την καταψηφίσουμε. Αν τα υπολοιπα κόμματα δώσουν την πλειοψηφία των 180, είναι σα να αποφάσισε η ισχυρή πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Εμείς θα αποχωρήσουμε… Δεν θα είμαστε κυβερνητικός εταίρος”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή “βρε καλώς τους” και στους Αντώνη Φουρλή – Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Στην παρατήρηση ότι αυτή δήλωση σημαίνει πως θα οδηγηθούμε, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, ο κύριος Σγουρίδης ανέφερε ότι “τότε ακριβώς, μπορεί να ζητήσει ο πρωθυπουργός να πάμε σε εκλογές”.

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ προσθέτει ότι “δύο πράγματα ζήτησε ο κύριος Καμμένος. Ή 180 βουλευτές (για κύρωση της συμφωνίας), ή να αποφασίσει ο λαός. Δημοψήφισμα δεν μπορούμε να κάνουμε – γιατί δημοψήφισμα σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις είναι πολύ δύσκολο να γίνει – άρα αν δεν πάμε σε 180 η απόφαση του λαού σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Καμμένος, είναι μέσα από εκλογές”.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο και ερωτηθείς για την πιθανότητα να δώσουν “ψήφο ανοχής” οι ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση – εφόσον βρεθούν 180 βουλευτές άλλων κομμάτων να κυρώσουν την συμφωνία – ο κύριος Σγουρίδης άφησε ανοιχτό παράθυρο: “Αν η συμφωνία περάσει με 180 από άλλα κόμματα, εμείς θα είμαστε στη Βουλή και θα ψηφίζουμε κατά συνείδηση – εάν κάποια πράγματα έρθουν μέχρι το τέλος της τετραετίας… Αλλά δεν θα είμαστε στην κυβέρνηση”.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ δηλώνει ότι οι εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της πλήρους τετραετίας είναι το πιθανότερο σενάριο.

“Μέσα σε 12 μήνες το αργότερο θα έχουμε εκλογές. Οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, όπως και η υποτίμηση νομίσματος λέγαμε κάποτε, ωστόσο όσες φορές και αν έγιναν, ποτέ δεν έγιναν στον κανονικό τους χρόνο. Είτε από διάφορα γεγονότα, είτε γιατί κάποια στιγμή επέλεξε ο πρωθυπουργός βλέποντας την συγκυρία να κάνει εκλογές, ή από απρόβλεπτες αιτίες. Πάντα έτσι γίνεται”, σημείωσε ο κύριος Σγουρίδης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook