Eκλεισε οριστικά η συμφωνία για τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της ΠΑ.

Αυτό που προκαλεί όμως το ενδιαφέρον είναι μία εξαιρετική σύμπτωση. Η νέα φουρνιά ικάρων η οποία θα εισέλθει στη σχολή το ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχει την τύχη να χρησιμοποιήσει το νέο αεροσκάφος για την εκπαίδευσή της. Και φυσικά η τύχη της δεν τελειώνει εδώ, καθώς η ίδια σειρά θα απολαύσει και ένα δεύτερο, σημαντικότερο προνόμιο. Θα είναι η πρώτη σειρά ιπταμένων που θα υπερασπίσει την πατρίδα μας με το ικανότερο μαχητικό στο οπλοστάσιο της ΠΑ και αντίπαλο των τουρκικών F-35, τα νέα αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 VIPER που αναμένονται στην Ελλάδα από το 2021. Αναμφισβήτητα μία αξιοζήλευτη προνομιακή θέση.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των νέων αναβαθμισμένων F-16 VIPER, αφού λύθηκε ο “γόρδιος δεσμός” του προγράμματος αναβάθμισης των δύο εκδόσεων των F-16 πλέον το μεγάλο στοίχημα του Ελληνικού Πενταγώνου, είναι εντός του καλοκαιριού Ιούλιο ή Αύγουστο) να φύγει για την Αμερική το μαχητικό το οποίο θα αποτελέσει το πρωτότυπο για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων 84 αεροσκαφών στην έκδοση Viper. 

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος προβλέπει ότι από την άφιξη του μαχητικού, που θα επιλεγεί, στην Αμερική θα απαιτηθούν 15 έως και 20 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης. Μεγάλη επιδίωξη πάντως και ταυτόχρονα μεγαλύτερη επιθυμία, είναι οι εργασίες στο πρωτότυπο να τελειώσουν εντός του 2020 και όχι το 2021. Άλλωστε η πρόοδος των εργασίων είναι μια παράμετρος της συμφωνίας που συνδέεται και με τις καταβολές των δόσεων. Δηλαδή όπως εξηγούσε στο OnAlert καλά ενημερωμένη πηγή, το πλάνο των δόσεων θα είναι τριμηνιαίο αλλά οι χρηματοροές αποπληρωμής μπορεί να πάνε και με τον μήνα ή ανα 45 ημέρες. 

Μετά τη δημιουργία του πρωτοτύπου, το ελληνικό F-16 Viper θα ταξιδέψει πίσω στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα ολοκληρώνεται και το στήσιμο της γραμμής παραγωγής στην ΕΑΒ. Βάσει των έως τώρα σχεδιασμών, θεωρείται εφικτή η παράδοση σε ετήσια βάση τουλάχιστον 12 F-16 Viper. 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook