Περισσότεροι από 2 εκατ. τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Μιλάμε για υπολογιστές -φορητούς και desktop-, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, κάμερες και gadgets παντός τύπου. Κάποια από αυτά θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν στην ανακύκλωση – με την προϋπόθεση, βέβαια, πως όλα τους τα μέρη ήταν ανακυκλώσιμα, αλλά και εύκολα στον διαχωρισμό τους.

Αυτό σκέφτηκε ομάδα φοιτητών από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Aalto της Φινλανδίας, και σχεδίασαν το “Bloom Laptop”, χρησιμοποιώντας τα προγράμματα της Autodesk, Inventor και Inventor Publisher: Πρόκειται για φορητό υπολογιστή που μπορεί να αποσυναρμολογηθεί σε λιγότερο από 2 λεπτά και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν εργαλεία. Ακολουθώντας 10 βήματα, τα μέρη του χωρίζονται εύκολα σε κατηγορίες υλικών όπως πλαστικό, μέταλλο και κυκλώματα.

Στόχος των μηχανολόγων μηχανικών που το εμπνεύστηκαν είναι να μπορεί ο κάθε χρήστης να βάζει σ΄ένα φάκελο τα μη ανακυκλώσιμα μέρη (ώστε να αποστέλλονται στους ειδικούς φορείς για ανακύκλωση), ενώ τα υπόλοιπα μέρη να βρουν το δρόμο για τους (μπλε) κάδους…

Όταν βγει σε παραγωγή, το προϊόν πρέπει να είναι «εκτός από πράσινο, cool, κομψό και σέξι!» δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, Aaron Engel-Hall, σε συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρία Autodesk στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.



(real.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook