“Βόμβα ανασφάλειας”, έτοιμη να σκάσει με αφορμή ακόμα και ένα φραστικό επεισόδιο, είναι τα Δικαστήρια Χανίων όπου ο καθένας μπορεί να εισέλθει στον προαύλιο χώρο και στις δικαστικές αίθουσες, ανενόχλητος, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που συγγενείς αντιδίκων, σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών ή σε διαφωνίες για αγροτικές εκτάσεις, είναι έτοιμοι να πιαστούν στα χέρια, ανταλάσσοντας ύβρεις και απειλές.

“Όλα ξεκινάνε από μια φραστική επίθεση αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, όταν όσοι εισέρχονται στο Δικαστικό Μέγαρο δεν ελέγχονται”, σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών υπαλλήλων νομού Χανίων Εμμανουήλ Σχοινάκης, ο οποίος έχει γίνει μάρτυρας σοβαρών επεισοδίων στα Δικαστήρια και όπως επισημαίνει, για μια περιοχή σαν την Κρήτη, όπου τόσος κόσμος οπλοφορεί παράνομα, οι υπάλληλοι κάνουν το σταυρό τους που δεν έχει βγει όπλο στα Δικαστήρια.

Πέντε είσοδοι, όλες αφύλακτες

Το σημαντικότερο θέμα ασφάλειας, σημειώνει ο  Εμμανουήλ Σχοινάκης, “είναι οτι ο οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει οτιδήποτε μέσα στο χώρο των δικαστηρίων, είτε στα γραφεία, είτε στις αίθουσες που δικάζονται οι υποθέσεις. Μπορουν να περάσουν όπλα, μαχαίρια, τα πάντα γιατι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος”.

Στα δικαστήρια υπάρχουν 5 διαφορετικές είσοδοι: οι δύο κεντρικές είσοδοι από τις δύο αψίδες, στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας από την πίσω πλευρά που είναι το πάρκινγκ και δύο πύλες εισόδου μέσα από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, από δύο πλαϊνούς χώρους. Όσον αφορά την αστυνομική φύλαξη,  υπάρχει παρουσία αστυνομικής δύναμης, όπως επιβάλλεται από το νόμο,  μόνο στις δικαστικές αίθουσες που εκδικάζονται υποθέσεις καθώς και ένας αστυνομικός στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στην Εισαγγελία Εφετών.

“Εκτός νόμου” οι δικαστικές αίθουσες – Δεν έχουν από που να φύγουν οι δικαστικοί σε περίπτωση επεισοδίων

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός οτι οι αίθουσες δεν πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου.

Ο νόμος λέει, όπως εξηγεί ο κ. Σχοινάκης,  “οτι η σύνθεση του δικαστηρίου, μπαίνει από ξεχωριστή είσοδο αποκομμένη από το υπόλοιπο της αίθουσας, εκεί που κάθονται κατηγορούμενοι, δικηγόροι και ακροατήριο. Μόνο δύο πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Στις άλλες, η σύνθεση του δικαστηρίου περνάει μέσα από τον κόσμο. Αν ω μη γένετο γίνει κάποιο επεισόδιο, η σύνθεση του δικαστηρίου που πρέπει να αποχωρήσει άμεσα, δεν έχει από που να φύγει”.

“Έχουν γίνει επεισόδια και ευτυχώς που κανείς δεν κρατούσε όπλο”

Πριν από ενάμιση μήνα, στο Γύθειο, την ώρα που δικάζονταν υπόθεση, μάρτυρας που εξετάζονταν έβγαλε όπλο, ακινητοποίησε τους αστυνομικούς και παραλίγο να χυθεί αίμα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός αλλά και επεισόδια και διαπληκτισμοί που έχουν σημειωθεί στα δικαστήρια Χανίων ο κ. Σχοινάκης, επισημαίνει οτι σε μια περιοχή όπως τα Χανιά όπου η οπλοφορία ανθεί, ειναι ευτύχημα που σε αυτά τα περιστατικά – τα οποία είναι σχεδόν καθημερινό – δεν ήταν κανείς από τους εμπλεκόμενους οπλισμένος.

Και εδώ έχουν συμβεί επεισόδια, μεταξύ οικογενειών αντιδίκων όπου ενεπλάκησαν στο προαύλιο και δεν μπορούσαν να ελεγχθούν με τίποτα. Υπήρχε συμπλοκή, μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου εκδικάζονταν υπόθεση κακουργήματος, μεταξύ δύο οικογενειών. Έτρεξαν αστυνομικοί από τις υπόλοιπες αίθουσες και ευτυχώς, παρόλη την κατάσταση που επικρατεί στα Χανιά και την Κρήτη, με την οπλοφορία, δεν είχε κανείς όπλο πάνω του. Τα περιστατικά είναι συνεχόμενα και εντός του προαύλιου χώρου, πίσω στα πάρκιγνκ και μέσα στις αίθουσες. 

Όλα ξεκινάνε από μια φραστική επίθεση αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, όταν κανείς που εισέρχεται στο Δικαστικό Μέγαρο δεν ελέγχεται.

Το θέμα της ασφάλειας στη επίσκεψη Κοντονή στα Δικαστήρια Χανίων

Το θέμα της ασφάλειας των Δικαστηρίων τέθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, κατά την επίσκεψη του στα Χανιά, στην διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς καθώς και μέλη του δικηγορικού συλλόγου Χανίων.

Το ζήτημα έθεσε αρχικά στον Υπουργό ο Εισαγγελέας Εφετών, σημειώνοντας οτι η ασφάλεια στο κτίριο είναι ανύπαρκτη, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις τόσο δικαστικών λειτουργών όσο και του προέδρου των εργαζομένων των δικαστικών υπαλλήλων.

Απάντηση δεν υπήρξε για το θέμα, αντίθετα ο κ. Κοντονής διευκρίνισε οτι δεν πρόκειται να δημιουργηθει νέο Δικαστικό Μέγαρο στα Χανιά ενώ σε ότι αφορά την λειτουργία της δικαιοσύνης στην Κρήτη, “ξεπαγώνουν” κονδύλια για τη ολοκλήρωση Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο.

Αίτημα για νέο Δικαστικό Μέγαρο για όλους αλλά όχι από όλους

Το 2014, ο σύλλογος εργαζομένων δικαστικών υπαλλήλων, είχε ζητήσει από το δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, να συγκαλέσει όλους τους φορείς της πόλης, σε σύσκεψη στο δημαρχείο, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, προκειμένου να συνυπογράψουν κοινό αίτημα για την δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Την επιστολή συνυπέγραψαν όλοι οι φορείς εκτός από τον δικηγορικό σύλλογο Χανίων, όπου τελικά συνυπέγραψε μεταγενέστερα και αφού είχε επισκεφθεί τα Χανιά ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

“Η τοποθεσία του υπάρχοντος κτιρίου εξυπηρετεί τους δικηγόρους γιατί στην περιοχή κοντά στο Δικηγορικό Μέγαρο υπάρχει πληθώρα δικηγορικών γραφείων επομένως τα δικαστήρια είναι “κατάλληλα” , σημειώνει ο κ. Σχοινάκης. “Είναι αυτονόητο όταν δεν θέλεις να ξεβολευτείς από κάτι, είναι όλα καλά. Όμως δεν ειναι καλά. Και οι δικηγόροι έχουν αντιμετωπίσει φραστικές επιθέσεις από πολίτες. Άρα η ασφάλεια είναι για όλους, όχι μόνο για εμάς. Είναι για τους πολίτες, πρώτα και κύρια, τους δικηγόρους, τους δικαστές, την αστυνομία, τους υπαλλήλους”.

Το πρότυπο ασφάλειας της Ευελπίδων θα μπορούσε να μεταφερθεί στα Χανιά;

Υπάρχει πρόταση μερίδας δικηγόρων να διαμορφωθούν οι είσοδοι στο πρότυπο της Ευελπίδων όπου υπάρχουν μηχανήματα ελέγχου και μια είσοδος – έξοδος στο χώρο. Πάνω σε αυτήν την πρόταση ο κ. Σχοινάκης σημειώνει οτι έτσι οπως είναι διαμορφωμένα τα Δικαστήρια των Χανίων, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Ακόμα και αν γίνει σχετική διαμόρφωση στις δύο αψίδες, πάλι το κτίριο είναι “διάτρητο” αφού υπάρχουν άλλες τρεις είσοδοι που δεν μπορούν ούτε να σφραγιστούν, ούτε να τοποθετηθούν τα πανάκριβα μηχανήματα ελέγχου. “Εδω ολόκληρη Ευελπίδων έχει ένα μηχάνημα ελέγχου” αναφέρει ο κ. Σχοινάκης επαναλαμβάνοντας οτι οι άλλες εναπομείναντες είσοδοι δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά.

Στο υπάρχον κτίριο, τονίζει με έμφαση, δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλειφθεί η επικινδυνότητα, λόγω της διαμόρφωσής του και των πέντε διαφορετικών εισόδων.

Μόνη ουσιαστική λύση η δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου λένε δικαστικοί υπάλληλοι

Αν δημιουργηθεί ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο, θα λυθούν όλα τα προβλήματα ασφάλειας, χώρων και αιθουσών, υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας οτι ο σύλλογος έχει προτείνει τον χώρο και τον τρόπο για την υλοποίηση του έργου.

“Η πρότασή μας”, όπως εξηγεί ο κ.Σχοινάκης, “είναι να γίνει ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο στο Παλιό Ψυχιατρείο ενώ στο ίδιο χώρο μπορούν να στεγαστούν όλες οι δημόσειες υπηρεσίες του νομού, που μισθώνουν κτίρια και κάθε χρόνο το κράτος πληρώνει εκατομμύρια για αυτές τις μισθώσεις. Είναι μια τεράστια έκταση περίπου 120 στρεμμάτων, διαθέτει 15 κτίρια τα οποία, τα περισσότερα αν όχι όλα, μπορούν να επισκευαστούν με μικρότερο κόστος από το να κτίσεις καινούρια, έχει χώρο για να κτιστούν και νέα αν χρειαστούν ενώ διαθέτει απεριόριστο πάρκιγνκ. Ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές των Χανίων ενώ το βασικότερο είναι οτι ένας πολίτης θα εξυπηρετείται άμεσα από τις συγκεντρωμένες στην ίδια περιοχή δημόσιες υπηρεσίες”.

Κλείνοντας, αν και η δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου έχει αποκλειστεί από την παρούσα κυβέρνηση, οι προβληματισμοί και επιμέρους προτάσεις των εργαζομένων και λειτουργών της δικαιοσύνης, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, πριν δημιουργηθεί κανένα μη αναστρέψιμο γεγονός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook