Λύσεις για να αρθεί η κατάσταση ασφυξίας που δημιουργεί στην αγορά και τις επιχειρήσεις η έλλειψη ρευστότητας, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται, όπως δημοσιεύει το in.gr, να αποδεσμευτούν, εκτός απροόπτου, τα κονδύλια ύψους 900 εκατ. ευρώ του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

«Σε λίγες ημέρες ίσως έχουμε καλά νέα σε σχέση με την επιλεξιμότητα γι\’ αυτό το πρόγραμμα», όπως ανακοίνωσε, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του στο επίσημο γεύμα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Οι κινήσεις του υπουργείου για την ενίσχυση της ρευστότητας δεν είναι, ωστόσο, οι μοναδικές που δρομολογούνται άμεσα για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί η «πλήρης εξαφάνιση» 82 επιχειρηματικών εμποδίων, με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2011, το υπουργείο έχει βάλει στόχο να βγάλει εκτός αγοράς μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες, που εισάγουν παράνομα στην Ελλάδα -ακόμη και επικίνδυνα- προϊόντα αξίας εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τις τέσσερις δράσεις, που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και του ΕΤΕΑΝ για την ενίσχυση του εμπορίου, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των εμπορικών δικτύων (clusters) και της αλυσίδας ανεφοδιασμού, η δημιουργία ανοιχτών εμπορικών κέντρων και η σύσταση εθνικού παρατηρητηρίου του εμπορίου.

Μέσα στο Νοέμβριο ο νόμος για τα επιμελητήρια

Στο μεταξύ, μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα επιμελητήρια, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, στο χρόνο τους, όπως προκύπτει από τα καταστατικά τους.

Αμείλικτη τιμωρία διαφθοράς ζήτησε ο Δ.Μπακατσέλος

Αμείλικτη τιμωρία της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και ανταμοιβή των έντιμων φορολογουμένων, πρέπει να εφαρμόσει το κράτος, ώστε να δείξει στους πολίτες ότι έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ.

Συμπλήρωσε ότι «την επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να την εξασφαλίσουμε μόνοι μας, καθώς δεν μπορεί να την επιβάλει κανένα Μνημόνιο».

Ζήτησε, τέλος, πάταξη εισφοροδιαφυγής και παραεμπορίου, αλλά κι ένα νέο «ρεαλιστικό» νομικό πλαίσιο, που μέσω ισχυρών κινήτρων, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό των ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook