Έκθεση του Υπουργείου Άμυνας με το κόστος μετεγκατάστασης της στρατιωτικής μονάδας, “βάζει” στο τραπέζι τον καθορισμό χρήσεων – Την επόμενη Τετάρτη φορείς και τοπικοί άρχοντες αποφασίζουν

Ξεκινά την επόμενη Τετάρτη, σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία θα συμμετέχουν και φορείς, ο δημόσιος διάλογος για τον καθορισμό των χρήσεων του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Αφορμή, στάθηκε η αποστολή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο δήμο Χανίων, έκθεσης με την ανάλυση του κόστους μετεγκατάστασης της στρατιωτικής μονάδας η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να καταστεί το Στρατόπεδο ανενεργό και να ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησής του χώρου για αξιοποίηση από την τοπική κοινωνία. Το κόστος θα καλυφθεί από το δημόσιο και όχι το δήμο Χανίων και υπολογίζεται στο 1 εκ.ευρώ.

Λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλιου Χανίων, ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων για να τους ενημερώσει οτι έπειτα από την αποστολή της συγκεκριμενης έκθεσης, ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη φάση, τον καθορισμό των χρήσεων. Πρότεινε δε, την επόμενη Τετάρτη, να πραγματοποιηθεί μια μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την συμμετοχή φορέων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να παρθούν αποφάσεις.

Ο καθορισμός των χρήσεων του στρατοπέδου ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της κοινωνίας, αποτελεί υποχρέωση του δήμου Χανίων, στα πλαίσια της συμφωνίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του στρατοπέδου για 99 χρόνια στο δήμο έναντι ενοικίου. 

Έπειτα από τον καθορισμό των χρήσεων, θα ακολουθήσει η κατάθεση ενός masterplan και οικονομοτεχνική μελέτη που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην αρχή της βιωσιμότητας και της κάλυψης του αντιτίμου, που ανέρχεται σε 80.000 ευρώ.

Με την έγκριση του masterplan, θα γίνει εφικτή η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο δήμος Χανίων θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε ο καθορισμός των χρήσεων να “περάσει’ στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αλλά αυτό περισσότερο τεχνικό θέμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook