Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις του ευρωπαϊκού  έργου NICHE είχαν οι επιχειρήσεις του κλάδου της διατροφής, που συμμετείχαν ως εκθέτες στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής στο Ρέθυμνο,  στο ίδιο χώρο που δυο  χρόνια πριν είχαν την πρώτη επαφή με το NICHE, με την ευκαιρία τότε της έναρξής του έργου. 

Η Περιφέρεια Κρήτης επιδιώκοντας την υποστήριξη  της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την καινοτομία, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο NICHE (Building innovative food value chains in regions/ Χτίζοντας καινοτόμες αλυσίδες αξίας τροφίμων), το οποίο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Το NICHE στοχέυει στην αποτελεσματική προώθηση πολιτικών σε 7 περιοχές της Ευρώπης, όπου η διατροφή έχει αναγνωριστεί ως τομέας – κλειδί για την αναπτυξη των περιοχών αυτών.

Οι εταίροι / φορείς που συμμετέχουν στο έργο NICHE,  μέσω της συνεργασίας τους και της επακόλουθης βελτίωσης των υφιστάμενων πολιτικών τους, στοχεύουν έως το 2020 (μεμονωμένα αλλά και ως εταιρικό σχήμα) στην  ενίσχυση των δράσεων έρευνας και καινοτομίας στις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, ως απάντηση στην υφιστάμενη ζήτηση. 

Εκτός της Περιφέρειας Κρήτης, στο  έργο συμμετέχουν επίσης εταίροι / φορείς από τη Ρουμανία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Πολωνία. 

Ολοκληρώνοντας την 1η φάση του έργου, η Περιφέρεια Κρήτης- ΠΕ Ρεθύμνης ου θεώρησε σκόπιμο να επικοινωνήσει – δημοσιοποιήσει τις  έως τώρα δράσεις της και κυρίως το Σχέδιο Δράσης που ετοιμάζει στο πλαίσιο του NICHE. 

Το  προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης, ενδεικτικά θα εστιάσει στη δημιουργία ενός ανοιχτού συστήματος, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς- ιδρύματα,  το οποίο θα παρέχει ενημέρωση και υποστήριξη στους επιχειρηματίες του κλάδου. Επίσης θα εφαρμόσει πιλοτικά  δράσεις σύνδεσης του κλάδου της διατροφής με τον τουρισμό, μέσω θεματικών διαδρομών.

Οι  συμμετέχοντες εκθέτες ενημερώθηκαν για τις Δράσεις του Σχεδίου και στη συνέχεια υπήρξε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική αλληλεπίδραση και  ενδιαφέρων διάλογος , όπου  δόθηκε η ευκαιρία στους επιχειρηματίες του κλάδου της διατροφής να εκφράσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην μετέπειτα πορεία του έργου, αλλά και στο σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης. 

Από την  Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η συντονίστρια του  έργου κα Ευαγγελία Βροντάκη, η κα Ελένη Τζωρτζάκη, μέλος της Ομάδας Έργου, και εκ μέρους του εξωτερικού συνεργάτη της Περιφέρειας Κρήτης (εταιρεία ΑΝΕΛΙΞΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ),  συμμετείχε ο  κος  Γιάννης Μαυρογιάννης.  

Το έργο NICHE υλοποιείται μέσω του διαπεριφερειακού προγράμματος INTERREG EUROPE και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook